Отидете към основна версия

13 Май, 2020 21:07, обновена 13 Май, 2020 21:07 12 396 232

Извънреден брифинг на здравния министър: Продължаваме да прилагаме досегашните мерки

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • кирил ананиев-
  • здравеопазване

Връща се извършването на трансплантациите, хората ще могат свободно да се разхождат в парковете и градините.

Снимка: БГНЕС

Мерките, които са прилагани досега у нас срещу разпространението на коронавирус, трябва да продължат да се прилагат. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Минути по-рано правителството взе решение за въвеждането на извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни.

"Днес изтече срокът, който беше обявен от НС за обявяване на извънредно положение в страната. Днес беше публикуван Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето. С него НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение. Разбира се, правителството се възползва. Така министърът, по предложение на държавния здравен инспектор, който прави оценка на съществуващия епидемичен риск, на базата на тази оценка министърът на здравеопазването да направи предложение в Министерски съвет и Министерски съвет да вземе решение за обяваване на извънредна епидемична обстановка. Ние се възползвахме от тази възможност, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта", заяви Ананиев.

Мерките, които сме прилагали досега, трябва да продължат да се прилагат и сме убедени от оценката на държавния здравен инспектор, който е направил задълбочен анализ на ситуацията. На база на неговия доклад правителството смята, че пандемията на COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазването на живота на българите. На база на тази оценка внесох в Министерски съвет предложение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, което бе прието", допълни министърът на здравеопазването.

Основните мотиви на правителството и държавния здравен инспектор за въвеждането на поредните извънредни мерки са:

- причинителят на заболяването има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. Пътищата за разпространението му не са открити напълно. В научните среди не са на едно мнение в диагностицирането.

- предава се от човек на човек и протича с тежки усложнения, което се отнася най-много за лицата над 60-годишна възраст

- огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна

- за заболяването липсва специфично лечение

- няма разработена специфична имунопрофилактика

- заболяването засегна много медицински персонал в различни лечебни заведения, което поставя под опасност спирането на работата на някои отделения или цели болници

"Тези мотиви ми дадоха основание да внеса в Министерски съвет,а той да приеме, разбира се, това решение, с което се въвежда тази извънредна епидемиологична обстановка", поясни здравният министър.

На базата на това решение Кирил Ананиев издава няколко заповеди. Те ще влязат в сила от 00:00 часа на 14 май. Те са групирани в четири вида.

- заповед, свързана с противоепидемичните мерки

- заповед, свързана с преминаването през КПП-тата и съответните транспортни ограничения

- заповед, свързана с карантина и изолация на заболели или контактни лица

- заповед, свързана с това кои дейности ще продължат да се извършват и кои обществени обекти ще продължат да функционират

Заповедите ще бъдат качени на сайта на Министерството до 00:00 часа на 14 май.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 54 гласа.

Свързани новини