След като бяха затворени на 13 март заради ситуацията с коронавируса, кафенетата и ресторантите в Северна Македония отварят отново днес, 28 май. Ще бъдат отворени за клиенти само онези заведения, които имат тераси, а на всяка маса ще могат да сядат по максимум четирима души, пише македонското издание „Слободен печат“.
Протоколът за отваряне и експлоатация на заведения за хранене предвижда работното време да е ограничено от 8 до 22 часа. По-конкретно ще работят само откритите части на заведенията за хранене за сервиране на храна, които са отворени от три страни с покривна конструкция. Всички служители, които обслужват, трябва да носят защитни маски и да поддържат често хигиената на ръцете, предаде агенция "Фокус".
Броят на гостите е ограничен, т.е. ще се обслужват само гости, които могат да седнат или хора, които ще вземат поръчки на гишето, т.е. не е позволено обслужването на гостите в бара и вътрешни маси. В протокола е записано, че е задължително да се управлява влизането на гостите, за които е необходимо да се определи отговорно лице.
Според протокола на събрани маси се допускат най-много 12 души, заедно със задължителното разстояние между всеки гост от 1,5 метра. Всяка маса трябва да има средство за дезинфекция на ръцете, както и подобрен вътрешен контрол на персонала за поддържане на лична хигиена - често миене на ръцете, докато получавате и сервирате храна от отговорно лице.