Чесънът е популярно растение и добавка, придаваща превъзходен аромат на толкова много различни ястия. Ако оставим настрани приложението му в кухнята, той е известен и с лечебните си свойства. Те пазят организма и лекуват различни заболявания, пише сайтът zdraveikrasota.bg.
Неговите вкус и аромат определено не могат да се нарекат приятни за всеки, но консумацията на чесън е полезна. Има ползи от това да го включим редовно в хранителния си режим.
Произходът на чесъна е Централна Азия, но използването му в алтернативната медицина може да се проследи чак до трети век пр. Хр. в Индия и Древен Египет. Векове наред чесънът е бил използван по целия свят като мощен лек на редица болести.
Различни култури по света са го популяризирали, като изключително лечебна храна, способна да лекува стотици здравни проблеми. Той се прилага както външно, така и вътрешно. Консумиран от поколения, чесънът е бил предмет на много научни изследвания, които доказват неговите безспорни медицински свойства.
Чесънът е мощен природен антибиотик, който бори и елиминира микроорганизми,предизвикващи различни инфекции и болести.
Доказано е, че има положителен ефект върху кръвното налягане, лекува ревматоидният артрит, стомашни неразположения, кожни проблеми, нервни разстройства, както и липса на жизненост, информира още изданието.
Освен това консумацията му стимулира кръвоносната система, подобрява функциите на черния дроб и жлъчката.
Можем да употребяваме чесън по всяко време на деня, но проучванията доказват твърдението, че най-добре се усещат благотворните му ползи, когато се приема сутрин – на гладно (след събуждане).
Той притежава пречистващи свойства, които стимулират изхвърлянето на токсини и отпадъци от тялото. Чесънът спомага за изхвърлянето на паразитите от тялото и предпазва от тиф.
Консумацията му на гладно предпазва организма от здравословни проблеми, като определени видове рак, диабет. Помага дори при депресия.
Чесънът е богат на антиоксиданти и хранителни вещества, които закрепват имунната система и предпазват организма от инфекции и болести. Употребата му на празен стомах гарантира, че ще имате добра защита срещу вируси, бактерии, гъбички и всякакви други видове микроорганизми, които ежедневно атакуват тялото.
За да се възползвате на 100 % от неговите предимства, трябва да го консумирате суров. Не е никак лош и в сготвено ястие, но термичната обработка унищожава до 90 % от неговите полезни вещества.
Мирисът в сурово състояние не е от най-приятните, но помислете за невероятните му свойства – заслужава си.
Как да направите детоксикация на организма си, като ядете чесън на гладно?
Главната полза от консумацията на чесън на празен стомах се крие в неговата детоксикираща сила. Започнете да развивате този хубав навик – всеки ден на празен стомах – суров чесън. Ще прочистите организма. Някои препоръчват да се ядат до две скилидки, но това не е задължително.
За да увеличите неговото въздействие и да постигнете по-ефективна детоксикация на организма за по-кратко време, започвайте своя ден с две супени лъжици ситно нарязан или счукан чесън. След това изпийте един пресен детоксикиращ сок по избор. Изчакайте 45 минути преди да пристъпите към закуската.
Препоръки
Ако не можете да понесете миризмата и вкуса, снабдете се с хранителни добавки на капсули ( с натурален чесън). Ще ги откриете в магазините и аптеките за здравословни храни.
Предпочитате ли да го ядете суров, опитайте да притъпите вкуса и миризмата с малко лимонов сок или сдъвчете листо от мента. По този начин отново ще получите всички останали ефекти, без лошия дъх и вкуса след това.
За да се насладите на всички негови ползи, добавяйте го в салати, смутита, ястия с месо и др.