Руският лекар и телевизионна водеща Елена Малишева посочи най-добрият плод, който може да помогне в борбата с рака.
Според нея това е плодът кумкуат. Цитрусите се отглеждат по целия свят и се ядат с кората им.
Неврологът Дмитрий Шубин докладва за проучване в САЩ, в което са участвали 400 хиляди души.
Малишева поясни, че най-голямо количество бета-криптоксантин се намира в кумкуата, в портокалите е наполовина по-малко, а в лимоните 10 пъти по-малко, отколкото в кумкуата.
Затова тези цитрусови плодове се считат за най-здравословни.
Кумкуат или Кумкват (Citrus kumquat) представлява малко цитрусово дръвче, присъщо за тихоокеанското крайбрежие на Южна Азия.
Вечнозеленото дърво достига на височина до около 3-4,5 метра. Има гъсти клони, гланцирани зелени листа и бели/жълти цветове. По клоните могат да се установят бодли.
Плодовете му в пресен вид имат много приятен лек вкус (подобен на портокала), често с кисели или горчиви жилки, като за разлика от другите цитруси, тези плодове могат да се консумират с кората. Поради малкият им размер са измежду предпочитаните коктейлни плодове, позволяващи си дори понякога да заменя маслинката в мартинито. За разликата от останалите цитруси, кумкуатът цъфти през есента и зрее през месеците февруари-април. Развива бели цветчета. В зависимост от възрастта на растението, то дава различни количества плод.