Сезонът на кестените: Неподозираните полезни свойства на есенната ядка

27 Октомври, 2025 16:01 2 464 6

  • кестени-
  • кестен-
  • конски кестен-
  • сладък кестен-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • витамини-
  • вещества

Кестенът е чудесен източник на енергия, протеини, въглехидрати и куп витамини

Сезонът на кестените: Неподозираните полезни свойства на есенната ядка - 1
Снимки: Shutterstock

Кестените – един от символите на есента – от векове се ценят не само заради вкуса си, но и заради впечатляващите си хранителни и лечебни свойства. Днес науката потвърждава онова, което древните народи отдавна са знаели: кестенът е пълноценна храна и природен стимулатор на имунната система.

Съществуват два основни вида кестени – сладък (Castanea sativa) и див, известен още като конски кестен (Aesculus hippocastanum). Първият се консумира като храна и се използва в кулинарията, докато вторият има основно лечебно приложение и присъства в редица натурални препарати за подобряване на кръвообращението и облекчаване на венозни възпаления.

Сладкият кестен - витаминозна и енергийна бомба

Хранителният профил на сладкия кестен е впечатляващ. Около 54% от плода е вода, а основният му компонент е нишестето – близо 40%. Освен това съдържа белтъчини, целулоза, естествени захари и малко количество мазнини. Богат е на калций, калий, фосфор, мед, манган и желязо, както и на почти всички витамини от група B, включително фолиева киселина (витамин B9) – рядкост сред ядките и семената. Този витамин е ключов за синтеза на ДНК и образуването на червени кръвни клетки, посочват данни на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Сезонът на кестените: Неподозираните полезни свойства на есенната ядка

За поддържане на оптимални нива на витамини и минерали специалистите препоръчват прием на около 80–100 грама печени или варени кестени дневно. За разлика от повечето ядки, кестените съдържат минимално количество мазнини и са единствените, които съдържат витамин С – средно около 25 мг на 100 г пресен продукт, според Американската национална база данни за хранителен състав (USDA).

Заради високата си енергийна стойност – около 180 килокалории на 100 грама – кестените са особено подходящи за деца, спортисти и хора с повишено физическо натоварване. В същото време техният нисък гликемичен индекс ги прави подходящи и за умерена консумация при диабет, показват данни от Nutrients Journal.

Кой е най-добре да яде кестени?

Кестените се препоръчват при анемия, мускулна слабост, изтощение и по време на възстановителни периоди. Те стимулират производството на енергия и подпомагат нервната система. Благодарение на съдържанието си на калий и магнезий, допринасят за стабилизиране на кръвното налягане и поддържане на сърдечния ритъм.

Конският кестен - мощно лечебно средство

В народната медицина плодовете и цветовете на конския кестен се използват от векове за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на венозния тонус. Активното съединение есцин, съдържащо се в екстракта, доказано намалява отоци и възпаления при разширени вени, хемороиди и тромбофлебити. Това потвърждава и преглед на клинични изследвания, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews.

Освен това чаят от кестени се използва за облекчаване на кашлица, бронхит и астма, а кестеновият мед се счита за особено полезен при гастрит и чернодробни проблеми. Според проучвания, публикувани в Journal of Apicultural Research, кестеновият мед има висока антиоксидантна активност и подпомага доброто кръвообращение.

Поради ниското си съдържание на натрий, кестените са подходяща храна за хора с бъбречни или сърдечносъдови заболявания. Те съдържат и значителни количества фибри, които понижават нивата на холестерол и подпомагат храносмилането.

Експерти съветват кестените да се консумират самостоятелно, без да се комбинират с други храни, за да се улесни усвояването им. Независимо дали се пекат, варят или пюрират, те остават перфектен есенен източник на енергия и хранителни вещества, който свързва кулинарната традиция с науката за здравословното хранене.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кестени 14лв.кг

    6 6 Отговор
    Свинско 9лв кг
    Още се правете на вегани
    Хахахаха

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Главната джамия и центъра

    0 0 Отговор
    Бебонче и джазз бара стана една тераса и министерството със строежа
  • 3 Главната джамия и центъра

    0 0 Отговор
    ГЕПИМЕ ИЛИ realme за телефона
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кестенолюбител

    0 0 Отговор
    От кестените, които се продават варени и обелени във вакуумирани пликчета, китайските са по-вкусни от италианските. Опитайте и ще се уверите. Но най-много са ми харесвали кестените във Франция, продават ги във всякакъв вид, включително и захаросани. У нас по едно време виждах подобни, опаковани поединично като бонбони, бяха в магазините на "Абби", в които се продават сладки и соленки на килограм.
  • 6 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кестени 14лв.кг":

    кестените не са скъпи ами са надути
    цените от мафията