Отидете към основна версия

3 251 38

Кога да очакваме първите ваксини срещу COVID-19 в България

  • ваксина-
  • българия-
  • коронавирус

В момента Министерството на здравеопазването разработва ваксинационен план

Страната ни може да се забави с внасянето на първите дози след одобрението на някоя от ваксините на европейско ниво, ако дотогава не е създала организация за тяхното дистрибутиране и прилагане, пише Mediapool.

Някои от големите западноевропейски държави обявиха готовност да започнат да ваксинират още през декември-януари и вече имат ваксинационни планове, докато България все още работи по своя план, който здравните власти обещават да е готов през следващата седмица.

В портфолиото на ЕК със сключени споразумения или в етап на преговори са 6 ваксини на компаниите “АстраЗенека“ (AstraZeneca) и Оксфордския университет; "Пфайзер"(Pfizer) и германската "Бионтек" (BioNTech); "Модерна" (Moderna), "Санофи" (Sanofi), "Джонсън&Джонсън"-Янсен (Johnson & Johnson- Janssen); "КюърВак" (CureVac).

За да бъдат доставени ваксините в България, те трябва да бъдат поръчани, като според експерти страната ни няма да направи постъпки за доставка, преди да е осигурила нужната логистика да ги приеме и разпредели. Затова е възможно доставката на ваксини в България да се забави дори и след като ваксините имат разрешение за употреба на европейско ниво.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев прогнозира миналата седмица, че основните количества ваксини срещу коронавируса ще дойдат през март-април и второто тримесечие на 2021 година.

В момента Министерството на здравеопазването разработва ваксинационен план. Той трябва да включва график кои групи от населението да бъдат ваксинирани първо, с какъв тип ваксини да бъдат обхванати различни групи хора, къде да става това, като същевременно бъдат решени и въпроси около транспорта, съхранението и разпределението на ваксините. Предвижда се и комуникационна кампания относно ползите и тяхната безопасност.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Свързани новини