Отидете към основна версия

2 002 17

Проф. Коста Костов: COVID-19 остава предизвикателство за лекарите

  • проф. коста костов-
  • коронавирус-
  • covid-19

Ваксините предпазват от тежкото протичане на болестта

Снимка: БГНЕС

Медицинският експертен съвет все още съществува. Вирусът е най-изненадващият в моята 30-годишна клинична практика. Той има различно клинично протичане от това на останалите вируси. COVID-19 засяга всички органи и системи. Някой би казал, че и грипният вирус е така, но не е точно така. Това заяви водещият пулмолог проф. Коста Костов в предаването „Денят на живо“ по "Нова нюз".

„Другото предизвикателство на COVID-19 е неговата продължителност. Това е новият артист, след туберколозата. Дали няма да попаднем в един порочен кръг на последователни ваксинации? Вирусът мутира и това е нормално за РНК-вирусите. Имаме няколко пост COVID. Мутациите на вируса дали няма да ни принудят да се ваксинираме с подобрени варианти на ваксината? Ние сме в стадия на вирусна резистентност. Вирусът се проява с тежки последици и за психиката“, поясни пулмологът.

„При нас идват пациенти, които след преболедуване, идват с нови симптоми, като кашлица, отпадналост и т.н. Ако не се проведе навременно лечение, може да се наблюдават сериозни изменения в белия дроб“, предупреди лекарят.

Ваксините предпазват от тежкото протичане на болестта, подчерта той.

„Казах, че ни предстои вълна от 2 бала, тя е вече факт. Очаквам да достигне до 5 бала, заради разхлабването на протививоепидемичните мерки. Не дай Боже да стане 7 бала. Българинът е екстазна личност, ние носим необходимостта да се веселим“, предупреди проф. Коста Костов.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини