Отидете към основна версия

3 596 13

Отпадните води знаят много за коронавируса. Защо германските власти не използват този шанс?

  • коронавирус-
  • канализация-
  • пандемия-
  • отпадни води-
  • роберт кох

Методът на проф. Лакнер е особено ценен и поради това, че данните на института "Роберт Кох" дават сведение само за броя на инфекциите въз основа на проведени тестове

Снимка: DW

Проф. Сузане Лакнер може да установи колко широко разпространен е коронавирусът в определен град или община. Властите обаче отказват да приложат метода ѝ. При това той вече се използва в Нидерландия, Франция и САЩ.

Проф. Лакнер е изпълнена с недоумение от реакцията на властите в Германия. Заедно с екип от Техническия университет в Дармщат тя е разработила метод, с който може да се установи какво е разпространението на коронавируса в един град или една община. Тя предложила своя метод на здравната служба в съседния Франкфурт на Майн, но там реагирали твърде скептично. Според здравните власти, ставало дума за "експериментални научни изследвания", които засега не можели да бъдат приложени на дело.

В чужбина вече използват метода

Същевременно този методът вече се използва в чужбина - например в Нидерландия, в САЩ или във Франция. Този факт обаче не променя мнението на властите във Франкфурт - те продължават да държат на своето.

42-годишната проф. Лакнер ръководи специализирания научен отдел по въпросите на отпадните води към Техническия университет в Дармщат. Тя е специалист по екологично инженерство и е намерила прецизен начин за измерване на концентрацията на коронавируси в дадено населено място. С него тя е в състояние да установи дори наличие от под 10 случая на Ковид-19 сред 100 000 жители. Нещо повече - нейният метод дава възможност да се определи дали вирусите са от британската, южноафриканската или бразилската мутация. Това става чрез анализ на съдържанието на отпадните води в пречиствателните станции. В тях се откриват следи от генетичния материал на SARS-Cov-2, който се доказва с помощта на PCR-тестове.

"Изследването на отпадните води за наличие на патогени е изпитан и утвърден метод", казва проф. д-р Мартин Екснер от Института по хигиена и обществено здравеопазване към университета в Бон. Този метод се прилага и от СЗО, казва той пред Дойче Веле. От 2020 година насам учените вече знаят, че от изследването на отпадните води с помощта на PCR-тестове може да се установи дали нивото на инфекциите в дадено населено място се увеличава или намалява.

Отпадните води крият ценни данни

Тъкмо тези данни са изключително ценни за местните политици и здравни власти, казва проф. Сузане Лакнер. Тъкмо те трябва да знаят колко широко разпространена е инфекцията и в зависимост от това да вземат решения дали магазините и училищата да останат в локдаун или да бъдат отворени.

Методът на проф. Лакнер е особено ценен и поради това, че данните на института "Роберт Кох" дават сведение само за броя на инфекциите въз основа на проведени тестове. В Германия обаче се тестват само лица, за които има основателни съмнения, че са заразени. Останалите, които носят вируса, но не показват симптоми на заболяването, остават неоткрити и могат да предават и разпространяват вируса около себе си.

Целта на проф. Лакнер е била да използва метода си в сътрудничество с франкфуртската пречиствателна станция. Там 440 работници пречистват водите на 1,1 милиона хора от региона. Това обаче може да се случи само с подкрепата на местната власт. А тя отказва да се възползват от метода. И Бернд Дюстерик от Германския съюз на градовете и общините не може да разбере защо управляващите не са съгласни да изпробват метода на Сузане Лакнер. "Вичко, което помага за овладяването на пандемията, би трябвало да се използва", убеден е той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини