Last news in Fakti

17 Март, 2021 20:30 3 578 13

Отпадните води знаят много за коронавируса. Защо германските власти не използват този шанс?

  • коронавирус-
  • канализация-
  • пандемия-
  • отпадни води-
  • роберт кох

Методът на проф. Лакнер е особено ценен и поради това, че данните на института "Роберт Кох" дават сведение само за броя на инфекциите въз основа на проведени тестове

Отпадните води знаят много за коронавируса. Защо германските власти не използват този шанс? - 1
Снимка: DW

Проф. Сузане Лакнер може да установи колко широко разпространен е коронавирусът в определен град или община. Властите обаче отказват да приложат метода ѝ. При това той вече се използва в Нидерландия, Франция и САЩ.

Проф. Лакнер е изпълнена с недоумение от реакцията на властите в Германия. Заедно с екип от Техническия университет в Дармщат тя е разработила метод, с който може да се установи какво е разпространението на коронавируса в един град или една община. Тя предложила своя метод на здравната служба в съседния Франкфурт на Майн, но там реагирали твърде скептично. Според здравните власти, ставало дума за "експериментални научни изследвания", които засега не можели да бъдат приложени на дело.

В чужбина вече използват метода

Същевременно този методът вече се използва в чужбина - например в Нидерландия, в САЩ или във Франция. Този факт обаче не променя мнението на властите във Франкфурт - те продължават да държат на своето.

42-годишната проф. Лакнер ръководи специализирания научен отдел по въпросите на отпадните води към Техническия университет в Дармщат. Тя е специалист по екологично инженерство и е намерила прецизен начин за измерване на концентрацията на коронавируси в дадено населено място. С него тя е в състояние да установи дори наличие от под 10 случая на Ковид-19 сред 100 000 жители. Нещо повече - нейният метод дава възможност да се определи дали вирусите са от британската, южноафриканската или бразилската мутация. Това става чрез анализ на съдържанието на отпадните води в пречиствателните станции. В тях се откриват следи от генетичния материал на SARS-Cov-2, който се доказва с помощта на PCR-тестове.

"Изследването на отпадните води за наличие на патогени е изпитан и утвърден метод", казва проф. д-р Мартин Екснер от Института по хигиена и обществено здравеопазване към университета в Бон. Този метод се прилага и от СЗО, казва той пред Дойче Веле. От 2020 година насам учените вече знаят, че от изследването на отпадните води с помощта на PCR-тестове може да се установи дали нивото на инфекциите в дадено населено място се увеличава или намалява.

Отпадните води крият ценни данни

Тъкмо тези данни са изключително ценни за местните политици и здравни власти, казва проф. Сузане Лакнер. Тъкмо те трябва да знаят колко широко разпространена е инфекцията и в зависимост от това да вземат решения дали магазините и училищата да останат в локдаун или да бъдат отворени.

Методът на проф. Лакнер е особено ценен и поради това, че данните на института "Роберт Кох" дават сведение само за броя на инфекциите въз основа на проведени тестове. В Германия обаче се тестват само лица, за които има основателни съмнения, че са заразени. Останалите, които носят вируса, но не показват симптоми на заболяването, остават неоткрити и могат да предават и разпространяват вируса около себе си.

Целта на проф. Лакнер е била да използва метода си в сътрудничество с франкфуртската пречиствателна станция. Там 440 работници пречистват водите на 1,1 милиона хора от региона. Това обаче може да се случи само с подкрепата на местната власт. А тя отказва да се възползват от метода. И Бернд Дюстерик от Германския съюз на градовете и общините не може да разбере защо управляващите не са съгласни да изпробват метода на Сузане Лакнер. "Вичко, което помага за овладяването на пандемията, би трябвало да се използва", убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    17 4 Отговор
    Цитат:Публикувано във факти.бг: Там 440 работници пречистват водите на 1,1 милиона хора от региона.
    В БГ тази работа я вършат 44 работници а останалите 396 калинки си взимат високите заплати.

    Коментиран от #11

  • 2 5635

    28 2 Отговор
    Този метод се прилага вече НАД ПОЛОВИН ГОДИНА и в съседна Гърция с перфектна точност! За справка увеличаването на концентрацията за тази седмица в Солун е около 74%. Там хората предвиждат тенденциите и се готват, а не като тука - като ни трябват повече заразени (за ПР ЦЕЛИ) правим 20000 теста. Като ни трябват по-малко правим 2000 теста. За справка в Гърция хоспитализираните са ок 4500, а тук над 7500?! Защо?! За да има паника, рестрикции и ДА СЕ ТОЧИ ЗДРАВНАТА КАСА = НАШИТЕ ПАРИЧКИ ЗА СТАРИНИ!!!!

    Коментиран от #5

  • 3 чипоС

    13 0 Отговор
    ЯВНО КРИЯТ НЕУДОБНИ ИСТИНИ.
  • 4 Да,бе

    3 0 Отговор
    Много странно,според автора фекалиите ще спасят човечеството,а досега си мислех,че управляват и го водят към Апокалипсиса.Радвам се,ако съм грешал.
  • 5 QR Виза

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "5635":

    Точно Гърция ли реши да даваш за "пример" !?!? Държава с установена ковидиктатура без видими да не кажем и обратното резултати !
  • 6 Бг турист

    7 1 Отговор
    Абе то добре, ама в България този метод не е приложим изобщо. Защо ли? Ами защото по селата няма как да обиколиш всички дворни тоалетни( нарочно не ползвам точната дума к..ефи) за да вземеш проби. А по морето е пък мисия невъзможна( освен във Варненското езеро, но там случая е друг). Кой ще тръгне да се съревновава със кефалите, нарушавайки хранителната им среда около заустените на 200-300 метра навътре тръби на хотелските комплекси. Така че статията май се превръща в най-обикновенна клюка.. така мисля аз де, може и да греша, ама се съмнявам. Като гледам колко народ са на стартовата линияи чакат само гърчолята да охлабят Ковид хватката.

    Коментиран от #12

  • 7 овцегледац

    3 4 Отговор
    защо да е само в отпадните води, А не може ли е в и питейно-битовата, а-а-а?
  • 8 Китай

    4 1 Отговор
    не случайно въведоха шомпола /анален секрет/ за най точният тест за корона вирус.
  • 9 Наблюдателен

    2 0 Отговор
    никой неще да се рови в лай....та
  • 10 Един

    2 0 Отговор
    Няма властимащ дето да не се бои от истината!
  • 11 Минчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шпек":

    Ааах колко смешно и Уригинално
  • 12 Пътник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бг турист":

    А в софия какъв е % на хората с канализация ???????
  • 13 Секакви айдуци

    0 0 Отговор
    Искат пари. Нали в канализацията попадат и огромно количество врагове на вируса. Дезинфектанти.