Отидете към основна версия

8 106 31

До магазина или на фризьор: само след негативен тест

  • магазин-
  • фризьор-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • негативен тест

Магазините, продаващи стоки от първа необходимост, са освободени от изискването

Снимка: БГНЕС/ EPA

В разгара на третата вълна на COVID-19 Германия се опитва да балансира между възраждане на социалния живот и нарастващия брой новозаболели. Така, например, единственият начин за берлинчани да пазаруват в магазин за дрехи или да посетят фризьор е да покажат негативен тест за коронавирус, предаде bTV.

Въпреки сериозния брой на новозаболели в Берлин беше решено да не бъде дръпната „аварийна спирачка“ и да се върнат стари ограничения. Социалният живот обаче има цена и тя е негативен тест за коронавирус. Магазините, продаващи стоки от първа необходимост, са освободени от изискването. В други градове пък не само негативен тест е нужен за посещение в магазин различен от хранителния, а и запазен предварително час.

Всъщност тази стратегията за негативен тест, като билет към нормалността, постигна фурор в едно малко, старинно градче в Германия - Тюбинген, което беше посочено като пример от канцлера Меркел. Там действа всеобхватна стратегия за безплатно тестване, а негативният резултат е така ценният ключ, водещ към социалния и културния живот. Стратегията е част от експеримент за връщане към нормалността, който до този момент въпреки сериозното отслабване на мерки – не води до скок на новозаболелите.

На места с висок ръст на новите инфектирани обаче мерките се затягат. Ситуацията в Германия не никак розова, дори е твърде далеч от тази гама. Несигурността расте, като е възможно още преди Великден да се проведе преждевременно нова среща на ръководно ниво, която да донесе нова порция ограничения. Тема, която касае нас българите пряко, предвид наближаването на изборния ден.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 22 гласа.

Свързани новини