Отидете към основна версия

5 250 12

„Пълен локдаун“ за Турция от четвъртък

  • пълен локдаун-
  • ердоган-
  • турция-
  • мерките-
  • коронавирус

Мерките до момента не са били достатъчни да овладеят положението

Снимка : Shutterstock

От четвъртък турците ще бъдат принудени да си стоят предимно по домовете заради много строги ограничения в пандемията, които във вторник вечерта президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече "пълен локдаун". Те ще продължат до 17 май и целта е след Рамазан драстично да намалее броят на заразените и починалите, съобщи „Дневник“.

През последните дни новите случаи са десетки хиляди, като за последните 24 часа бяха регистрирани над 37.3 хиляди заразени и 353 починали. По думите на Ердоган правителствената цел е заразените да не надхвърлят 5 хиляди на ден.

От 29 април до 17 май ще бъде спрян междуградския транспорт в страната, като за пътуване между районите в страната ще е нужно разрешение. Като друго ограничение ще намалят капацитета на градския транспорт наполовина, а работата на детските градини и занимални ще бъде преустановена.

Очаква се да затворят повечето институции, като изключение ще бъдат единствено тези, които присъстват в специален списък на вътрешното министерство.

Данни на университета "Джонс Хопкинс" сочат, че от началото на пандемията в Турция са регистрирани 4.6 милиона заразени, което поставя страната на шесто място в света. Починали са около 38 300 души. Тази вълна на пандемията е несравнимо по-голяма от първата, защото на 16 април имаше 63 хиляди заразени, докато през пролетта на 2020 г. регистрираха 2-4 хиляди случая на денонощие.

Преди две седмици бе въведен вечерен час от 19 до 5 часа, както и блокиране на живота през уикенда, но мерките се оказаха недостатъчни да овладеят пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган нареди: Пълен локдаун!

    Поради влошаването на епидемиологичната обстановка в страната на фона на нарастването на броя на случаите на инфекция с COVID-19 и с цел намаляване на ...
    27.04.2021
    2 840
    16