Отидете към основна версия

1 524 13

Kитай прекратява обучението по чуждестранни програми до 9 клас

  • чуждестранни програми-
  • училища-
  • 9 клас-
  • образование

Ограниченията ще влязат в сила от 1 септември

Снимка : Shutterstock

Правителството на Китай обяви нови закони, с които ще бъде прекратено преподаването по чуждестранни програми от детските градини до 9 клас в училищата. Освен това ще бъде забранена чуждестранната собственост или контрол над частните училища до 9 клас, съобщи "Ройтерс".

Ограниченията ще влязат в сила от 1 септември и са поредната от мерки, предприети от Пекин, за затягане на контрола над разрастващият се сектор на образованието, както и върху начина, по който се формират темите, по които разговаря обществото, и възможностите на семействата да осигурят добро образование за децата си.

В момента в Китай има частни училища от т.нар. категория К-9, преподаващи според местна и чуждестранна образователна програма. Промяната, която ще настъпи през есента, е по-драстична от очакваното, както и че ще се окаже предизвикателство постигането на очакваните приходи и печалби при мнозинството от училищата от горния гимназиален курс, допълва агенцията, цитирайки коментар на банковата група Citi от неделя.

Членовете на бордове на директорите или други органи за взимане на решения в частни К-9 училища ще трябва да са китайски граждани. Според Закона за развитие на частното образование, публикуван в петък на правителствения интернет сайт, в бордовете ще трябва да членуват и представители на регулаторите.

Освен това частните К-9 училища няма да имат право да организират тестове или да наемат предварително възпитаници. На обществените училища от тази категория се забранява да отварят свои частни клонове, както и да променят статута си на частни училища.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини