Отидете към основна версия

2 006 8

Гръцкото правителство ограничи стачките

  • протестиращи-
  • мерки-
  • ограничения-
  • стачки-
  • трудово законодателство

Решението предвижда, че ако сдружение или организация не е вписана в тези регистри, то тя няма право да участва в процеса на подписване на колективен договор

Снимка: БГНЕС

Стачки не могат да бъдат обявявани в публични дружества и в комуналната сфера без определен персонал по сигурността и където е необходимо, така наречения „минимален гарантиран обслужващ персонал“, който ще гарантира, че една трета от нормалните услуги се предоставят, съгласно циркулярно писмо , издаден от Министерството на труда на Гърция в съответствие с наскоро приетото трудово законодателство, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, предаде агенция „Фокус“.

Циркулярното писмо съдържа пояснения, уреждащи стачките в частния и публичния сектор и има особено значение предвид предстоящите акции на синдикатите в отговор на плановете на правителството относно задължителната ваксинация в определени сфери.

В същото време министърът на труда Костис Хацидакис подписа и първото министерско решение за създаване на регистри на синдикални организации на служители и работодатели.

Решението предвижда, че ако сдружение или организация не е вписана в тези регистри, то тя няма право да участва в процеса на подписване на колективен договор.

Освен разпоредбите за минимално гарантиран персонал по време на стачки в комунални предприятия, в циркуляра се забраняват и стачките, обявени за незаконни от съдилищата.

Освен това той определя гражданска отговорност на синдикалистите, които физически или психологически оказват натиск върху желаещите да работят. Ако това бъде установено, стачката ще бъде прекратена с решение на първоинстанционния съд.

Персоналът по сигурността и минималният гарантиран обслужващ персонал трябва да бъдат записани писмено в известието, връчено от съдия -изпълнител на работодателя, четири дни преди началото на стачката.

Уведомлението трябва да включва и имената на служителите, които ще предоставят услугите си като персонал по сигурността и, ако е необходимо, като минимално гарантиран обслужващ персонал.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини