Last news in Fakti

28 Август, 2021 07:23 1 993 8

Гръцкото правителство ограничи стачките

  • протестиращи-
  • мерки-
  • ограничения-
  • стачки-
  • трудово законодателство

Решението предвижда, че ако сдружение или организация не е вписана в тези регистри, то тя няма право да участва в процеса на подписване на колективен договор

Гръцкото правителство ограничи стачките - 1
Снимка: БГНЕС

Стачки не могат да бъдат обявявани в публични дружества и в комуналната сфера без определен персонал по сигурността и където е необходимо, така наречения „минимален гарантиран обслужващ персонал“, който ще гарантира, че една трета от нормалните услуги се предоставят, съгласно циркулярно писмо , издаден от Министерството на труда на Гърция в съответствие с наскоро приетото трудово законодателство, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, предаде агенция „Фокус“.

Циркулярното писмо съдържа пояснения, уреждащи стачките в частния и публичния сектор и има особено значение предвид предстоящите акции на синдикатите в отговор на плановете на правителството относно задължителната ваксинация в определени сфери.

В същото време министърът на труда Костис Хацидакис подписа и първото министерско решение за създаване на регистри на синдикални организации на служители и работодатели.

Решението предвижда, че ако сдружение или организация не е вписана в тези регистри, то тя няма право да участва в процеса на подписване на колективен договор.

Освен разпоредбите за минимално гарантиран персонал по време на стачки в комунални предприятия, в циркуляра се забраняват и стачките, обявени за незаконни от съдилищата.

Освен това той определя гражданска отговорност на синдикалистите, които физически или психологически оказват натиск върху желаещите да работят. Ако това бъде установено, стачката ще бъде прекратена с решение на първоинстанционния съд.

Персоналът по сигурността и минималният гарантиран обслужващ персонал трябва да бъдат записани писмено в известието, връчено от съдия -изпълнител на работодателя, четири дни преди началото на стачката.

Уведомлението трябва да включва и имената на служителите, които ще предоставят услугите си като персонал по сигурността и, ако е необходимо, като минимално гарантиран обслужващ персонал.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 0 Отговор
    Гръцкото правителство да си направи КНСБ и Подкрепа и няма да има стачки.Само по някой лев ще им дават.
  • 2 TTL

    13 0 Отговор
    Грисовете се предпазват всячески от тежък физически труд и това е много притеснително. Много бързо забравиха за режима на полковниците!!!
  • 3 Българин

    25 2 Отговор
    След Германия и Франция Гърция стана третата държава в света преминала от демокрация към робовладелски строй! А Лукашенко бил лошия???
  • 4 Костова

    8 0 Отговор
    А психически натискът върху работниците, които не искат да стачкуват ще се установява само с честната дума на работника. Например,, Погледнаха ме лошо и това се отрази на работния ми стимул ". Синдикалист, който бие работника, нежелаещ да стачкува, аз не мога да си представя. Общо взето ни хвърлят прах в очите и в световен мащаб се върви на там, че скоро всякакво защитаване на правата ни ще бъде забранено. Колкото и конспиративно да звучи. Стачките като начало няма да бъдат забранени, а ще станат невъзможно осъществим, поради условието за събиране на един куп бюрократични документи. Както и ваксинацията не е задължителна, но неваксинираните няма да се допускат дори до супермаркетите.
  • 5 Мдааа....

    6 1 Отговор
    Чудят се по всякакъв начин да потъпчат хорското негодуване.Еми с една дума не правете станчки Защото ви очаква съд.
  • 6 Мдаааа

    7 1 Отговор
    Колко удобно! Цар Ковид дава крилааааа!
    Сега законно не можеш и да протестираш.

    Коментиран от #8

  • 7 Мъдрия

    10 1 Отговор
    Да е честит новият строй на гърците! Добре дошли в новото робство! Психопатите от Давос ликуват, а дедо Швааб доволно потрива ръчички.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.