Отидете към основна версия

3 864 2

Тези плодове понижават риска от инфаркт

  • плодове-
  • риск-
  • инфаркт-
  • здраве-
  • полезно-
  • риск от инфаркт

Те съдържат изобилие от растителни съединения

Снимка: shutterstock

Хората, които консумират повече дребни безкостилкови плодове, имат по-ниско кръвно налягане, пише в. Daily Express, позовавайки се на британско проучване.

Боровинките и ягодите съдържат изобилие от растителни съединения, наречени антоцианини. Те придават на плодовете ярките им цветове и според експертите са полезни за здравето и в частност за сърцето на човека.

Авторите на проучването от Кралския университет в Белфаст са установили, че за жените, които хапват повече от три порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт е с 34 процента по-нисък, отколкото за тези, консумиращи по-малко плодове.

Учените също така смятат, че антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и помагат за нормализиране на кръвното налягане. Експертите допускат, че червата са частично отговорни за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Учени: ако ви се спи до късно, спете

    Хора, които живеят в разрез с биологичния си часовник, вредят на здравето си и са застрашени от затлъстяване, диабет, слаба концентрация. Затова е доб ...
    31.08.2021
    4 212
    9