Бульоните се считат за добър начин за възстановяване на организма след заболяване или операция, но е нежелателно да се използват всеки ден. Защо това е така обясни в интервю за радио Sputnik кандидатът на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санкт Петербургския държавен университет Андрей Бобровски.
Той посочи три причини, поради които ежедневната консумация на телешки или пилешки бульон може да бъде вредна за здравето. Редовното включване на мазни месни бульони в менюто увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
"Доказано е, че много болести на цивилизацията - атеросклероза, коронарна артериална болест, инфаркт, инсулт - са свързани с постоянната употреба на наситени мастни киселини, тоест животински мазнини. Една от най -ефективните препоръки е да се намалят в храната животинските мазнини, включително месните бульони", каза Бобровски.
Опасността се крие във факта, че е негативните ефекти на наситените мастни киселини върху организма се забелязват твърда късно. Например атеросклерозата се развива с годините, без да се усеща, каза лекарят.
"Мазните бульони могат да предизвикат атака от подагра, холелитиаза, уролитиаза и пристъп на панкреатит", предупреди Бобровски.
Той подчерта, че неговите предупреждения за ограничения се отнасят за месните бульони, в по-малка степен до рибните и не касаят зеленчуковите.