30 Август, 2021 16:20 3 147 4

Бульоните не са за хора, които...

  • бульон-
  • здраве-
  • наситени мазнини-
  • заболявания

Много съвременни болести се дължат на наситените мазнини

Бульоните не са за хора, които... - 1
Снимка: shutterstock

Бульоните се считат за добър начин за възстановяване на организма след заболяване или операция, но е нежелателно да се използват всеки ден. Защо това е така обясни в интервю за радио Sputnik кандидатът на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санкт Петербургския държавен университет Андрей Бобровски.

Той посочи три причини, поради които ежедневната консумация на телешки или пилешки бульон може да бъде вредна за здравето. Редовното включване на мазни месни бульони в менюто увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

"Доказано е, че много болести на цивилизацията - атеросклероза, коронарна артериална болест, инфаркт, инсулт - са свързани с постоянната употреба на наситени мастни киселини, тоест животински мазнини. Една от най -ефективните препоръки е да се намалят в храната животинските мазнини, включително месните бульони", каза Бобровски.

Опасността се крие във факта, че е негативните ефекти на наситените мастни киселини върху организма се забелязват твърда късно. Например атеросклерозата се развива с годините, без да се усеща, каза лекарят.

"Мазните бульони могат да предизвикат атака от подагра, холелитиаза, уролитиаза и пристъп на панкреатит", предупреди Бобровски.

Той подчерта, че неговите предупреждения за ограничения се отнасят за месните бульони, в по-малка степен до рибните и не касаят зеленчуковите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    19 1 Отговор
    Палмовото масло, ГМО-то, глифозидите, сиренето без мляко, млякото без мляко, хидрогенираните мазнини (растителни), кренвиршите, дето като ги ядеш все едно си ял от всичко....... дааа, всичко това е невероятно полезно. Само бульона е вреден.
    Ако не пиеш бульон и си ваксиниран, значи си достигнал безсмъртие, нали ?
  • 2 Варненец

    14 0 Отговор
    Бульоните са си чиста химия, в тях няма нищо натурално. Ако свариш истинско месо от теле и си запазиш бульона, само с малко сол и подправки вътре, няма да има никакви проблеми. Купешките не са бульони.
  • 3 Грульо

    15 0 Отговор
    От преядане стават тия болести, не от бульона. Освинването е бащата на всички болести, а стресът е майката им. :D
  • 4 Но ковид-ваксинките били напълно безопас

    1 0 Отговор
    Но ковид-ваксинките били напълно безопасни дори за бременни, кърмачки и малки деца ;)