Отидете към основна версия

1 828 18

Гръцките здравни работници могат да се върнат на работа, ако се ваксинират

  • ваксинация-
  • здравни работници-
  • отстраняване-
  • работа-
  • танос плеврис

С приет от парламента закон работещите в здравеопазването в Гърция бяха задължени в срок до 1 септември да са ваксинирани поне с една доза от ваксините

Снимка: БГНЕС

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че с промяна в закона ще бъде дадена възможност на онези от отстранените неваксинирани медици, които си поставят първата доза от ваксините срещу COVID-19, да се върнат на работа при условие, че ще завършат ваксинацията си, съобщи АНА-МПА.

С приет от парламента закон работещите в здравеопазването в Гърция бяха задължени в срок до 1 септември да са ваксинирани поне с една доза от ваксините. След изтичането на този срок започна временно отстраняване от работа без право на трудово възнаграждение на неваксинираните медици. Това предизвика протести на много места в страната, предаде вестник „Банкеръ“.

"Задължителността на ваксинацията на персонала на националната здравна система беше приета, за да допринесе за опазването на общественото здраве. Огромното мнозинство от медиците не само са се ваксинирали, но и полагат усилия за ваксинирането на гражданите. Законът се прилага за малкото неваксинирани, които поставят в риск живота на хората, които се обръщат към системата на здравеопазването. Прилагането му става с минимално възможните проблеми. И в това прилагане няма да има изключения. Който не се ваксинира ще остане отстранен от работа, колкото е необходимо", обясни той в заявлението си.

Министърът обаче допълни: "Доколкото обаче нямаме желание да наказваме никого, с поправката, която предлагаме, даваме възможност на тези медицински служители, които се ваксинират оттук нататък с първата доза, да бъде отменено отстраняването им и да се завърнат незабавно на работното си място при условие, че завършат ваксинацията си".

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.

Свързани новини