Отидете към основна версия

6 470 54

Доц. Александър Оскар: Провалихме се, скоро няма да се разделим с вируса

  • доцент александър оскар-
  • коронавирус-
  • ваксиниране

За мен е голяма мистерия защо хората в България продължават да вярват на всякакви конспиративни теории и не се доверят на експертите, заяви председателят на Организацията на евреите в България "Шалом"

Снимка: БГНЕС

"Въпреки трудностите, през които трябва да преминем, успяхме да се съхраним като хора. Годината беше безпрецедентна - на социална изолация и на мерки за дистанция и носене на противоепидемични предпазни средства. Всяко едно предизвикателство е нова възможност да бъдем по-добри хора и да се поучим от грешките си". Това каза пред БНР доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". Той поздрави еврейската общност в страната с настъпващата Нова година - Рош Ашана.

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" доц. Оскар, който е носител на наградата "Лекар на годината", коментира, че България се е провалила в борбата с Covid-19:

"Над 70% от населението на другите страни от ЕС вече е ваксинирано, а в България - под 20%. Ако се види статистиката, тежкото протичане, изискващо болнично лечение, както и смъртността - основно засягат неваксинираните хора. За мен е голяма мистерия защо хората в България продължават да вярват на всякакви конспиративни теории и не се доверят на експертите, които се занимават с тази материя. Рано или късно ще преминем и през това предизвикателство Covid-19, както човечеството е преминало и през други пандемии. Въпросът е как ще преминем - колко хора ще загубим".

Според него във всяка държава има хора, които вярват в конспиративни теории и нямат доверие на ваксините, но у нас процентът им е много висок:

"Аз не считам, че изискването на ваксинация, както е в редица европейски държави, ограничава правата на хората. Тук става дума за отговорност! Това е и една политическа отговорност. Няма как политиците да се харесат на всички. Трябва да вземат разумната и справедлива страна, в случая - да се защити обществото".

Д-р Александър Оскар призова хората да се ваксинират:

"Все още има време да спасим нашите близки и приятели!".

Той прогнозира Covid вълната, в която страната вече навлезе, да не е толкова тежка, колкото бяха предходните:

"Скоро няма да се разделим с този коронавирус, ще трябва да се научим да живеем с него. От нас зависи колко дълго. Трябва да инвестираме в собственото си здраве и в здравето на обществото, а няма как да сме готови, при положение, че в предишните години не сме инвестирали нищо в здравеопазването си".

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 50 гласа.

Свързани новини