Отидете към основна версия

4 869 58

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • модерна-
  • коронавирус

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на стандартните ваксини срещу грип често е едва около 60 процента

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксината на Moderna предлага в дългосрочен план по-добра защита от тази на Biontech/Pfizer - нейната ефективност спада четири месеца след поставянето, са установили американски учени.

Учените от американския Център за контрол и превенция на заболяванията са стигнали до заключението, че четири месеца след поставянето на втората ваксина препаратът на американската компания Moderna осигурява защита от над 90 процента. Докато ваксината на Biontech/Pfizer губи значителна част от ефективността си с течение на времето. Самите производители на препарата признават, че неговата ефективност намалява с шест процента на всеки два месеца, поради което и препоръчват поставянето на трета доза.

В началото двете ваксини са със сходна ефективност - Moderna осигурява 93 процента защита, Biontech/Pfizer - 91. Третият препарат, одобрен в САЩ - този на Johnson & Johnson, показва ефективност от 71 на сто.

След 120 дни обаче ефективността на Biontech/Pfizer спада до 77 процента, а на Johnson & Johnson - на 68. При Moderna защитата продължава да е стабилна - 92 на сто. Експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията предполагат, че това е свързано с по-високата дозировка и с по-дългия период между поставянето на двете дози. Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на стандартните ваксини срещу грип често е едва около 60 процента.

В изследването са били включени над 3600 души, хоспитализирани след инфекция с Ковид-19. Повечето били имунизирани с Moderna или Biontech/Pfizer, само една малка част - с Johnson & Johnson. Т.е. става въпрос за т.нар. пробиви в защитата на ваксината - за редките случаи, в които ваксинирани хора се разболяват.

Да се поставя ли трета доза?

На свой ред от Biontech/Pfizer цитираха данни от Израел, които също сочат, че ефективността намалява с времето. Но покачване на защитата може да се постигне с поставянето на трета доза от препарата. И от Moderna тестват в момента ефекта при поставянето на бустерна инжекция с пълна или с половин дозировка.

Засега няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ, препоръчват поставянето на трета доза само на рисковите групи - възрастни хора и такива с придружаващи заболявания. Очаква се скоро и американската Агенция за контрол на храните и лекарствата да излезе с нови препоръки относно бустерната доза от препаратите.

Байдън въведе задължителна ваксинация за 100 милиона американци

Междувременно в САЩ са ваксинирани 180 милиона души или около 55 процента от населението. За да се опита да ограничи разпространението на заразата най-вече в южните щати, миналата седмица американският президент Джо Байдън въведе задължителна ваксинация за всички работещи в държавната администрация, здравните институции и големите компании. Новото правило засяга почти две трети от работещите в САЩ.

"Моето послание към неваксинираните американци е следното: какво още чакате? Какво още трябва да видите?", попита американският президент. "Направихме ваксинациите безплатни, безопасни и удобни", каза той и допълни: "Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини