Отидете към основна версия

5 343 35

Представят българската ваксина на 5 октомври

  • професор андрей чорбанов-
  • ваксина-
  • коронавирус

Аз прекарах ковид преди 6 месеца и на този етап няма смисъл да се ваксинирам, заяви проф. Андрей Чорбанов

Снимка: БГНЕС

На 5 октомври се очаква да се представи българската ваксина.

Това заяви пред NOVA проф. Андрей Чорбанов, бивш депутат от "Има такъв народ".

По думите му обаче всяка една ваксина може да бъде безопасна и да бъде одобрена за своите изобретатели, когато бъде одобрена и премине изпитанията.

"Аз прекарах ковид преди 6 месеца и на този етап няма смисъл да се ваксинирам", каза още той и допълни, че едва ли някога ще се ваксинира.

"Антителата не са белег и не са фактор, който трябва да се отбелязва, че сте защитени от коронавирус. Фактор на защита в дълготраен план са други имунни компоненти", отбеляза още той.
"Отговорността на всеки човек е да казва истината", отговори проф. Чорбанов на въпрос носи ли отговорност с думите си срещу ваксините на фона на високата смъртност у нас.

Ваксинацията срещу коронавируса трябва да бъде доброволна и всеки човек трябва да реши за себе си дали да се ваксинира. Винаги съм твърдял, че всеки, който се чувства застрашен и ако ваксината ще го направи по-спокоен, трябва да се ваксинира", заяви той.

Според него голяма част от възрастните хора не реагират добре на ваксини

"Възрастните хора реагират слабо на ваксините", смята депутатът от ИТН в 46-ото НС. Те реагират по начало по-слабо на каквато и да е ваксина. Вече е спорен въпросът как ще повлияе третата доза. Големият въпрос е ефективността на тези ваксини.

„Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, смята Чорбанов.

По отношение на новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и има ли бъдеще за разговори с ИТН, той посочи, че политическият популизъм предполага да се приветстват всички нови субекти. "В бъдеще трябва да се види тези субекти как ще се развият. Рано е да се говори за каквито и да е колаборации в бъдеще", каза още той.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини