Отидете към основна версия

26 817 482

Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито

  • въвеждат-
  • зелен сертификат-
  • дейности-
  • на закрито

Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък

Снимка: БНТ

Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък, съобщават от Нова телевизия.

Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Преустановяват се свижданията в болниците, допълват и от БНТ.

Въвежда се изискване за работещите в здравния заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

Преобладаващото мнение е, че изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за спазване на условия в помещения, като брой маси, обясни Кацаров.

Проверяващите, които осъществяват контрол за спазването на зелен сертификат, също ще работят само при наличие на зелен сертификат.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 235 гласа.

Свързани новини