Ако сте опитвали боров мед, то сигурно познавате неповторимия му вкус на ароматна борова гора. Но той не само е вкусен, а и адски полезен, защото действа като имуностимулант. Лечебните свойства на шишарките се обясняват просто - борът е едно от най-популярните растения, което съдържа висока концентрация на фитонциди. Фитонцидите са биологично активни вещества, които убиват или инхибират растежа и развитието на бактерии, както и микроскопични гъби и протозои.
Важно е да знаем, че за да се отключат лечебните свойства на шишарките, те се берат, докато са още зелени, съветва actualno.com. Узрелите и паднали на земята може да използвате само за украса.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Измийте шишарките добре и ги разрежете на две. Сложете ги да се варят с водата, докато течността се изпари наполовина.
Оставете така всичко да престои за 24 часа. След това прецедете и добавете захарта. Отново сложете да се вари за около 10-15 минути след завирането.
Накрая объркайте с лимонтузуто и след няколко минути снемете от котлона меда от борови шишарки.