Отидете към основна версия

2 655 123

Проф. Каракостов: Пикът на COVID-19 не е преминал, не трябва да разхлабваме коланите

  • каракостов-
  • пик-
  • covid-
  • не е преминал-
  • разхлабване-
  • коланите

23,9% са се ваксинирали в България, това е нищожно количество, подчерта той

Снимка: Bulgaria ON AIR

Проф. Каракостов: Пикът на COVID-19 не е преминал, не трябва да разхлабваме коланите
23,9% са се ваксинирали в България, това е нищожно количество, подчерта той

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че сме пречупили четвъртата COVID вълна. Имаме ли повод за успокоение?

"В момента сме горе на върха, но трябва да слизаме. Слизането е толкова трудно, колкото и изкачването. Далеч сме от това да говорим, че пикът е преминал и ние трябва да разхлабваме коланите", каза началникът клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в "Денят ON AIR".

"Единствените, които се справиха с Ковид-19 по истинските правила на медицината, това са китайците", коментира той. Проф. Каракостов заяви пред Bulgaria ON AIR, че алтернативата за справяне с пандемията е да се ваксинират хората, които евентуално биха се разболели.
"23,9% са се ваксинирали в България. Това е едно нищожно количество. Изводът е, че независимо от това, че има пробив при процента ваксинирани, той е незначителен. Смъртността е абсолютно еднакво пропорционална с процента на ваксинираните хора. Колкото повече са ваксинираните, толкова по-малка е смъртността", поясни проф. Каракостов.

"Една от причините за ниската ваксинация е липсата на хигиена в изказа по повод на Ковид-19 и кризата в публичното пространство. Всеки е в състояние да възпроизведе всякакви видове данни. Ние нека да стъпим върху това хората да повярват и да разберат едни истински факти, основани на цифри и на достоверни източници от институти, които работят само това", заяви той.

По думите му е трябвало да бъдат взети по-категорични мерки. "Какъвто ни е преходът, такава ни е в момента и ситуацията. Ние все сме по плавните неща и затова сме в това положение. Хората направиха през това време преструктуриране на системите, които смятат, че не работят добре. Дошло е време, в което трябва да се кажат нещата такива каквито са. Няма истински дълбок анализ на проблемите, които са в нашето здравеопазване в момента", обърна внимание проф. Каракостов.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.

Свързани новини