Отидете към основна версия

6 903 11

Рязко растат случаите на панкреатит

  • панкреатит-
  • панкреас-
  • проблеми с панкреаса-
  • храни

Ето кои храни може да доведат до проблеми с панкреаса

Снимка: Shutterstock

През последните 10 години диагнозата за панкреатит е била поставяна три пъти по-често. Това заяви Анна Сафонова, доктор по лабораторна диагностика на здравната мрежа LabQuest пред в. "Известия", пише БГНЕС.

Специалистката обясни кои продукти допринасят за появата на това коварно заболяване.

Рисковата група са хората на възраст 30-40 години, а динамиката на заболеваемостта сред подрастващите е по-висока от средната. Причината за това е небалансираната диета, която се фокусира върху въглехидратните и мазни храни, както и масовото посягане към бързото хранене.

Лекарката назова и продуктите, които са опасни за панкреаса.

„Храни, съдържащи трансмазнини, оцветители и консерванти, храни с високо съдържание на мазнини и бързи въглехидрати, полуфабрикати, тестени изделия, газирани напитки и сладкиши рано или късно могат да провокират панкреатита“, предупреди Сафонова.

Симптомите на хроничния панкреатит са тежест в корема, гадене, смущения в изпражненията, подуване на корема, болка в горните области и дясната подребрена зона. Сафонова отбеляза, че тези признаци се наблюдават и при други заболявания.

Тя посочи наднорменото тегло, хранителния дисбаланс, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол като рискови фактори за панкреатит.

„Тъй като симптомите на панкреатит могат да бъдат объркани с други патологии на коремните органи, самолечението категорично не се препоръчва. "Панкреатитът е едно от заболяванията на храносмилателната система, които са най-трудни за диагностициране. Навременната правилна диагноза е половината от успеха на лечението“, резюмира експертката.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини