Отидете към основна версия

2 414 27

В името на науката! Оксфорд търси доброволци, които да се заразят с COVID-19

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон

Изследователите са близо до установяване на възможно най-слабата вирусна инфекция, която гарантира, че около половината от хората, изложени на нея, ще получат асимптоматичен или лек вирус

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първото в света медицинско изпитание, разрешено за умишлено излагане на участниците на коронавируса, търси повече доброволци, тъй като засилва усилията за подпомагане на разработването на по-добри ваксини, съобщава "Ройтерс".

Проучването на Оксфордския университет стартира миналия април, три месеца след като Великобритания стана първата страна, одобрила опити с доброволци със заразяване с COVID-19.

Първата фаза, която все още продължава, се фокусира върху установяване на това колко излагане на вируса е необходимо, за да предизвика инфекция, докато втората ще има за цел да определи имунния отговор, необходим за предотвратяване, се казва в изявление на университета.

Изследователите са близо до установяване на възможно най-слабата вирусна инфекция, която гарантира, че около половината от хората, изложени на нея, ще получат асимптоматичен или лек COVID-19.

След това планират да изложат доброволци - всички преди това естествено заразени или ваксинирани - на тази доза от оригиналния вариант на вируса, за да определят какви нива на антитела или имунни Т-клетки са необходими за предотвратяване на инфекция.

"Това е имунният отговор, който тогава трябва да предизвикаме с нова ваксина", каза Хелън МакШейн, професор по ваксинология в Оксфордския университет и главен изследовател.

Резултатите от проучването ще помогнат за бъдещото разработване на ваксини много по-бързо и по-ефективно, се казва в изявлението.

Световните имунолози се стремят да определят имунната реакция, която ваксината трябва да произведе, за да защити от болестта. Веднъж открита, необходимостта от масови изпитания на ваксини е значително намалена.

Учените са използвали опити при хора в продължение на десетилетия, за да разработят лечения срещу много инфекциозни заболявания, но това е първото известно подобно изследване за COVID-19.

Недостатък е рискът от сериозно разболяване на доброволците, заразени с болестта, но университетът взема предпазни мерки.

Участниците трябва да са здрави и на възраст 18-30 години. Те ще бъдат поставени под карантина за поне 17 дни и всеки, който развие симптоми, ще получи лечение с моноклонални антитела на Regeneron Ronapreve.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини