Британски учени са открили, че много широко разпространен продукт има неочакваното свойство да понижава нивата на кръвната захар при диабетици, пише zdrave.to.
Изследователите са проучили реакциите на възрастни, диагностицирани с диабет тип 2, които са били поставени на конкретна диета. След хранене са взети кръвни проби от доброволците за анализ – в различно време спрямо храненето.
Става въпрос за яденето на ориз и боб. Учените стигнали до извода, че яденето на боб е добър органичен начин за постигане на по-ниски нива на захар. Оризът е храна с висок гликемичен индекс, която поради високото си съдържание на въглехидрати може бързо да повиши нивата на кръвната захар.
Тестът показал, че добавянето на боб към диетата на хората с диабет допринася за значително намаляване на нивата на захарта. Според учените, сред продуктите, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта и по този начин предотвратяват резките колебания в нивата на захарта, бобът има най-изразен ефект.
Този ефект се осигурява от съдържанието на протеини и разтворими фибри.