3 Февруари, 2022 22:30 57 883 13

Неочаквана храна сваля кръвната захар при диабетиците

  • боб-
  • ориз-
  • храна-
  • кръвна захар-
  • диабет

Учените стигат до извода, че бобът може да се окаже полезен за болните от диабет

Неочаквана храна сваля кръвната захар при диабетиците - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени са открили, че много широко разпространен продукт има неочакваното свойство да понижава нивата на кръвната захар при диабетици, пише zdrave.to.

Изследователите са проучили реакциите на възрастни, диагностицирани с диабет тип 2, които са били поставени на конкретна диета. След хранене са взети кръвни проби от доброволците за анализ – в различно време спрямо храненето.

Става въпрос за яденето на ориз и боб. Учените стигнали до извода, че яденето на боб е добър органичен начин за постигане на по-ниски нива на захар. Оризът е храна с висок гликемичен индекс, която поради високото си съдържание на въглехидрати може бързо да повиши нивата на кръвната захар.

Тестът показал, че добавянето на боб към диетата на хората с диабет допринася за значително намаляване на нивата на захарта. Според учените, сред продуктите, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта и по този начин предотвратяват резките колебания в нивата на захарта, бобът има най-изразен ефект.

Този ефект се осигурява от съдържанието на протеини и разтворими фибри.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ама то

    24 1 Отговор
    Това отдавна се знае ! Изобщо бобецът си е много полезен, не само за това !
  • 8 гост

    9 17 Отговор
    Пълна глупост.Боба е пълен със скорбяла и въобще НЕ понижава глюкозата в кръвта.Въпреки средния ГИ, който му дават. Говорим за белия боб,щото в статията не става ясно за какъв точно боб иде реч. Зеления боб е по малко натоварващ и в умерени количества не покачва кр.захар, но и не я понижава.
  • 9 Аз, врачанката

    16 6 Отговор
    Диабетик съм.
    За зрелият фасул не зная дали сваля кръвната захар,но зеленият е за предпочитане в диетата на диабетиците.
  • 10 Чук и Гек

    15 0 Отговор
    Шушулките на боба са част от добавките, рекламинирани като полезни в това отношение! Диабекан и подобни. Бобови шушулки, царевична коса, специална канела - дай 100 лева!
  • 11 Подобни

    7 2 Отговор
    измислици са опасни за здравето и живота на хората. Мислете, преди да пускате такива малоумия.
  • 12 Linchpin

    3 0 Отговор
    Мисля, че тук не става въпрос за фасул, а за бакла. И на двете им казват "боб".
    Но това за боба, въобще не е новина. Някой е преоткрил топлата вода.
  • 13 Бодак

    3 1 Отговор
    Брей, тез умни английски учени --чак ся, дедовите, разбрах що едно време у казармата нямахми кръвно.
    Боб чорбата беше често ядене. И войнишката бе яко вкусна -- в голям казан боба става по-вкусен
    Бобът дори го възпяхме в една войнишка зевзешка песен:
    " Ела майко да видиш войнишката чорба
    как се гонят майко две бобени зърна"

    Ся, трябва тез ингилизки учени да обяснят, що кат ни сипваха бром файда нямаши, а чак сега брома подейства ....