Отидете към основна версия

19 194 17

Какво да ядем на 20, 40 и 60 г.

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • възраст-
  • правилно хранене

Как да изберем най-подходящата храна за нас според възрастта

Снимка: Shutterstock

Въпреки, че вече има купища материали, книги и свети за здравословно хранене, много хора не се хранят правилно. Те консумират твърде много мазнини и захар, като намаляват количеството растителни и млечни продукти. Но именно балансираното хранене пряко влияе върху здравето, външния вид и продължителността на живота.

За да накараме всеки човек, независимо от възрастта, да се чувства най-добре и да изглежда просто отлично, трябва да се съобрази с определени правилата за хранене в зависимост от възрастта, пише zdrave.to.

На 20 години

На 20-годишна възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е полезно да се яде бърза храна и да се забрави за здравословното хранене. По-добре е да откажете торти и сладкиши или поне да сведете до минимум консумацията им, защото до 30-годишна възраст сладките могат да отслабят организма.

Препоръчително е да включите в диетата голямо количество риба и месо (с ниско съдържание на мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни.

На 30 години

След 30 години трябва да се помисли за укрепване на костите поради риска от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст. Затова трябва да обогатите диетата си с нискомаслени млечни продукти и сирене. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни трябва да присъстват в менюто всеки ден.

На 40 години

След 40 години се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например различни сладкиши) от диетата. Не бива да се увличате по пържени храни. На тази възраст метаболизмът вече започва да се забавя и настъпва първият хормонален спад.

Полезно е да намалите общия си прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, храни, съдържащи мощни естествени антиоксиданти.

На 50 години

Тази възраст е придружена от настъпването на менопаузата при жените, когато производството на женския хормон естроген е значително намалено. Метаболизмът се забавя още повече, костната маса намалява и подвижността на ставите постепенно се ограничава.

Ежедневната диета трябва да включва пълнозърнести храни и млечни продукти, основни плодове, храни с омега мастни киселини и антиоксиданти, които забавят окисляването.

Над 60 години

След 60 години по-голямата част от хората са изправени пред сериозна заплаха от затлъстяване и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Трябва не само стриктно да контролирате количеството консумирани калории, но и да следите нивата на холестерола си.

Препоръчително е да замените почти всяка животинска мазнина с растителна. Диетата трябва да включва плодове, зеленчуци, месо и риба (видове с ниско съдържание на мазнини).

Поставете оценка:
Оценка 4 от 53 гласа.

Свързани новини