Въпреки, че вече има купища материали, книги и свети за здравословно хранене, много хора не се хранят правилно. Те консумират твърде много мазнини и захар, като намаляват количеството растителни и млечни продукти. Но именно балансираното хранене пряко влияе върху здравето, външния вид и продължителността на живота.
За да накараме всеки човек, независимо от възрастта, да се чувства най-добре и да изглежда просто отлично, трябва да се съобрази с определени правилата за хранене в зависимост от възрастта, пише zdrave.to.
На 20 години
На 20-годишна възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е полезно да се яде бърза храна и да се забрави за здравословното хранене. По-добре е да откажете торти и сладкиши или поне да сведете до минимум консумацията им, защото до 30-годишна възраст сладките могат да отслабят организма.
Препоръчително е да включите в диетата голямо количество риба и месо (с ниско съдържание на мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни.
На 30 години
След 30 години трябва да се помисли за укрепване на костите поради риска от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст. Затова трябва да обогатите диетата си с нискомаслени млечни продукти и сирене. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни трябва да присъстват в менюто всеки ден.
На 40 години
След 40 години се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например различни сладкиши) от диетата. Не бива да се увличате по пържени храни. На тази възраст метаболизмът вече започва да се забавя и настъпва първият хормонален спад.
Полезно е да намалите общия си прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, храни, съдържащи мощни естествени антиоксиданти.
На 50 години
Тази възраст е придружена от настъпването на менопаузата при жените, когато производството на женския хормон естроген е значително намалено. Метаболизмът се забавя още повече, костната маса намалява и подвижността на ставите постепенно се ограничава.
Ежедневната диета трябва да включва пълнозърнести храни и млечни продукти, основни плодове, храни с омега мастни киселини и антиоксиданти, които забавят окисляването.
Над 60 години
След 60 години по-голямата част от хората са изправени пред сериозна заплаха от затлъстяване и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Трябва не само стриктно да контролирате количеството консумирани калории, но и да следите нивата на холестерола си.
Препоръчително е да замените почти всяка животинска мазнина с растителна. Диетата трябва да включва плодове, зеленчуци, месо и риба (видове с ниско съдържание на мазнини).