9 Февруари, 2022 19:54 19 145 17

Какво да ядем на 20, 40 и 60 г.

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • възраст-
  • правилно хранене

Как да изберем най-подходящата храна за нас според възрастта

Какво да ядем на 20, 40 и 60 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки, че вече има купища материали, книги и свети за здравословно хранене, много хора не се хранят правилно. Те консумират твърде много мазнини и захар, като намаляват количеството растителни и млечни продукти. Но именно балансираното хранене пряко влияе върху здравето, външния вид и продължителността на живота.

За да накараме всеки човек, независимо от възрастта, да се чувства най-добре и да изглежда просто отлично, трябва да се съобрази с определени правилата за хранене в зависимост от възрастта, пише zdrave.to.

На 20 години

На 20-годишна възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е полезно да се яде бърза храна и да се забрави за здравословното хранене. По-добре е да откажете торти и сладкиши или поне да сведете до минимум консумацията им, защото до 30-годишна възраст сладките могат да отслабят организма.

Препоръчително е да включите в диетата голямо количество риба и месо (с ниско съдържание на мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни.

На 30 години

След 30 години трябва да се помисли за укрепване на костите поради риска от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст. Затова трябва да обогатите диетата си с нискомаслени млечни продукти и сирене. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни трябва да присъстват в менюто всеки ден.

На 40 години

След 40 години се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например различни сладкиши) от диетата. Не бива да се увличате по пържени храни. На тази възраст метаболизмът вече започва да се забавя и настъпва първият хормонален спад.

Полезно е да намалите общия си прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, храни, съдържащи мощни естествени антиоксиданти.

На 50 години

Тази възраст е придружена от настъпването на менопаузата при жените, когато производството на женския хормон естроген е значително намалено. Метаболизмът се забавя още повече, костната маса намалява и подвижността на ставите постепенно се ограничава.

Ежедневната диета трябва да включва пълнозърнести храни и млечни продукти, основни плодове, храни с омега мастни киселини и антиоксиданти, които забавят окисляването.

Над 60 години

След 60 години по-голямата част от хората са изправени пред сериозна заплаха от затлъстяване и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Трябва не само стриктно да контролирате количеството консумирани калории, но и да следите нивата на холестерола си.

Препоръчително е да замените почти всяка животинска мазнина с растителна. Диетата трябва да включва плодове, зеленчуци, месо и риба (видове с ниско съдържание на мазнини).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вижда се

    5 0 Отговор
    Че ти добре се храниш спазваш съветите на диетолозите! 10 толуби ги нямаш за нищо само загряваш.
  • 3 Хипермаркет

    29 0 Отговор
    Ще ядете само боклуци независимо на каква възраст сте!

    Коментиран от #6

  • 4 Ваксиниран3002

    36 2 Отговор
    А ние, населяващите тзи територия, ядем каквото има. Поне повечето от нас, а някой дори не ядат за благото на шепа крадци. Но за сметка на това имаме безплатни "ваксини", не за друго, просто да ни оттърват от мъките. За младите пояснявам, добийте критично мислене. Нещо масово, безплатно, пък и налагано доброзорно, НЕ Е за ваше добро. Масова колективизация, масова приватизация, ние знаем как завърши това, а вие?
  • 5 един от многото

    35 1 Отговор
    До 20 , каквото предложат мама и татко! От 20 до 65 каквото си заработим и след 65 каквото се откъсне от майка България!
  • 6 ДКМС

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хипермаркет":

    Няма друго, хубавата храна остана в Социализма, сега ще ядете капиталистическо ГМО тъпкано с хормони
  • 7 След 60 години..

    21 1 Отговор
    ...пенсионерите хапват топъл въздух докато гледат картинки с кебапчета.
  • 8 :-D:-D:-D

    33 0 Отговор
    Значи до 20 ядем каквото майките са ни приготвяли, 40 ядем каквото съпругите са ни приготвяли а на 60 ядем каквито хапчетата докторите са ни изписали. :-D:-D:-D
  • 9 Иванка

    12 0 Отговор
    Аман от ядене и от диети! Бактисах вече!
  • 10 Рошко

    13 1 Отговор
    От ден на ден все повече гмо,
  • 11 Гацо

    10 0 Отговор
    У кочинята маеме само кебабчета с разширени вени...И те така...Цел живот...
  • 12 Грульо

    6 3 Отговор
    Пари ми дай, акъл не ми давай. :D

    Коментиран от #16

  • 13 нннн

    18 1 Отговор
    Цените на храните се вдигнаха с около 30 процента. Значи, ще ядем с 30 процента по- малко.
  • 14 Анонимен

    13 2 Отговор
    Ще ядем каквото има.
  • 15 Кую

    1 0 Отговор
    Мъди бухлести.
  • 16 Ганчо

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Грульо":

    Ако имаш акъл ще имаш и пари,и няма да просия.
  • 17 цербер

    4 0 Отговор
    месо и риба (видове с ниско съдържание на мазнини). Да прибавим и раци,гъби,октоподи и други скъпи храни,които повечето възрастни хора не могат да си позволят. Рибата е най-скъпият продукт в магазините. Не се знае къде са я отглеждали и колко живак има в тъканите й. А живакът е отровен.