Въпреки, че вече има купища материали, книги и свети за здравословно хранене, много хора не се хранят правилно. Те консумират твърде много мазнини и захар, като намаляват количеството растителни и млечни продукти. Но именно балансираното хранене пряко влияе върху здравето, външния вид и продължителността на живота.
За да накараме всеки човек, независимо от възрастта, да се чувства най-добре и да изглежда просто отлично, трябва да се съобрази с определени правилата за хранене в зависимост от възрастта, пише zdrave.to.
На 20 години
На 20-годишна възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е полезно да се яде бърза храна и да се забрави за здравословното хранене. По-добре е да откажете торти и сладкиши или поне да сведете до минимум консумацията им, защото до 30-годишна възраст сладките могат да отслабят организма.
Препоръчително е да включите в диетата голямо количество риба и месо (с ниско съдържание на мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни.
На 30 години
След 30 години трябва да се помисли за укрепване на костите поради риска от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст. Затова трябва да обогатите диетата си с нискомаслени млечни продукти и сирене. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни трябва да присъстват в менюто всеки ден.
На 40 години
След 40 години се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например различни сладкиши) от диетата. Не бива да се увличате по пържени храни. На тази възраст метаболизмът вече започва да се забавя и настъпва първият хормонален спад.
Полезно е да намалите общия си прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, храни, съдържащи мощни естествени антиоксиданти.
На 50 години
Тази възраст е придружена от настъпването на менопаузата при жените, когато производството на женския хормон естроген е значително намалено. Метаболизмът се забавя още повече, костната маса намалява и подвижността на ставите постепенно се ограничава.
Ежедневната диета трябва да включва пълнозърнести храни и млечни продукти, основни плодове, храни с омега мастни киселини и антиоксиданти, които забавят окисляването.
Над 60 години
След 60 години по-голямата част от хората са изправени пред сериозна заплаха от затлъстяване и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Трябва не само стриктно да контролирате количеството консумирани калории, но и да следите нивата на холестерола си.
Препоръчително е да замените почти всяка животинска мазнина с растителна. Диетата трябва да включва плодове, зеленчуци, месо и риба (видове с ниско съдържание на мазнини).
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Вижда се
19:57 09.02.2022
3 Хипермаркет
Коментиран от #6
19:59 09.02.2022
4 Ваксиниран3002
20:00 09.02.2022
5 един от многото
20:03 09.02.2022
6 ДКМС
До коментар #3 от "Хипермаркет":
Няма друго, хубавата храна остана в Социализма, сега ще ядете капиталистическо ГМО тъпкано с хормони20:10 09.02.2022
7 След 60 години..
20:23 09.02.2022
8 :-D:-D:-D
20:23 09.02.2022
9 Иванка
20:24 09.02.2022
10 Рошко
20:30 09.02.2022
11 Гацо
20:36 09.02.2022
12 Грульо
Коментиран от #16
20:41 09.02.2022
13 нннн
20:48 09.02.2022
14 Анонимен
21:40 09.02.2022
15 Кую
23:34 09.02.2022
16 Ганчо
До коментар #12 от "Грульо":
Ако имаш акъл ще имаш и пари,и няма да просия.01:39 10.02.2022
17 цербер
09:21 16.02.2022