Отидете към основна версия

1 460 9

Стойчо Кацаров: Най-страшното мина, октомври и ноември бе най-тежката вълна

  • стойчо кацаров-
  • октомври-
  • ноември-
  • тежка вълна-
  • страшно

Смятам, че е необходима сериозна реформа на цялата здравна система, която се изроди и пригоди да усвоява пари от бюджета и НЗОК, а не да лекува пациента, коментира бившият здравен министър 

Снимка: БГНЕС

През октомври и ноември беше най-тежката вълна, така че най-страшното мина. Много скандинавски държави и държави от Западна Европа започват да отменят ограниченията. Предполагам, че това ще се случи и в България до месец. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. "Затихва вълната, затихва и ваксинацията. Има хора, които при никакви обстоятелства няма да си поставят ваксина", каза още той, цитиран от novini.bg.

По думите му големият брой ваксинации през януари – около 400 хиляди, представляват бустерни дози. Но вълната си отива, Омикрон протича по-леко, а и доста хора се имунизираха по естествен път, без ваксина, обясни д-р Кацаров.
По отношение на високата смъртност от COVID-19 бившият здравен министър посочи, че тя се дължи най-вече на здравната ни система.

Смъртността зависи най-много от състоянието на здравната система, а нашата здравна система е в много лошо състояние от години и пандемията го показа съвсем ясно. Затова смятам, че е необходима сериозна реформа на цялата здравна система, която се изроди и пригоди да усвоява пари от бюджета и НЗОК, а не да лекува пациента, коментира той.

Друг проблем според Стойчо Кацаров е този, че болниците у нас не са поставени в нормална конкурентна среда.

Ние плащаме на лечебните заведения без никаква връзка с извършената от тях дейност, посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини