Отидете към основна версия

14 062 6

"Здравословни" храни носят повече вреди, отколкото ползи

  • здравословно хранене-
  • храна-
  • полезна храна-
  • вредна храна

Диетолози съветват да четем добре етикетите дори и на продуктите, които смятаме за здравословни и да внимаваме за тайни съставки в тях

Снимка: Shutterstock

През последните години свикнахме да виждаме веган, безглутенови, и храни с ниско съдържание на мазнини и суперхрани, които постоянно се рекламират като „здравословни“ опции. Тези храни заместват редица вредни и калорични храни, които редовно хапвахме преди това. Не отричаме, че здравословните алтернативи са добри, но много нежелани съставки могат да бъдат добавени тайно към тях, превръщайки любимите ни закуски в нездравословна храна. Може да се окаже, че ще увредим здравето си и неочаквано ще качим излишни килограми, пише Дарик.

От Bright Side сочат кои продукти трябва да бъдат премахнати от списъка ви за пазаруване завинаги или поне трябва да внимаваме и да четем етикетите, преди да ги добавим към пазарската кошница.

Ябълков оцет

Въпреки че все още има дебати за това дали тази съставка помага при загуба на тегло или не, много хора го използват като част от диетата си. Но те трябва да знаят, че оцетът е със силна киселинност и може да разстрои стомаха и да причини подуване, гадене, изгаряне на гърлото, увреждане на зъбите и дори може да доведе до загуба на костна маса.

Овесени ядки за бързо приготвяне

Овесените ядки за бързо приготвяне обикновено почти нямат фибри и са смесени с брашно и захар, за да придобият вкус. Това може да причини скок в кръвната захар и да доведе до здравословни проблеми, ако предпочитате да ги ядете ежедневно. По-добре е да изберете пълнозърнести овесени ядки и да добавите към тях малко плодове и/или сурови ядки.

Фъстъчено масло с намалено съдържание на мазнини

Една порция фъстъчено масло с намалено съдържание на мазнини би имала приблизително същото количество калории като обикновеното. Но при нискомаслените мазнините често се заменят с преработени добавки и захари. Много по-добре е да се насладите на естествения пълномаслен вариант в умерени количества, тъй като съдържа повече здравословни хранителни вещества.

Продукти без глутен

Не трябва да избягвате глутена, освен ако имате непоносимост към него. Благодарение на добрия маркетинг, продуктите без глутен вече се разглеждат като по-здравословни опции. Но данните показват, че те са с по-високо съдържание на захар, сол и наситени мазнини. Освен това са по-малко хранителни, тъй като съдържат по-малко протеини.

Зеленчуковите бургери

Когато потребителите видят „на растителна основа“ на етикета те автоматично смятат, че продуктът е по-здравословен. Зеленчуковите бургери се считат за преработена храна, а някои дори могат да съдържат голямо количество сол, олио или масло. Честото им ядене може да доведе до увеличаване на калориите и до здравословни проблеми. За да извлечете най-доброто от вариантите на растителна основа, по-добре е да си ги направите сами у дома.

Пълнозърнест хляб

Дори тази привидно по-здравословна алтернатива на белия хляб може да съдържа до 20 съставки, консерванти, големи количества сол или захар. За да получите всички полезни ползи от зърнените храни, трябва да опитате сами да изпечете хляба си у дома.

Популярни суперхрани

През повечето време такива храни се използват за промяна на общественото мнение за конкретен продукт. И докато храни като боровинки, зеле, мазна риба или ядки заслужават да бъдат наречени суперхрани, някои от преработените алтернативи трябва да бъдат оставени на рафтовете. „Супер” сокове или популярни прахове могат да се приготвят с много захар и нямат почти никакви ползи за здравето.

Хумус

Този дип от нахут се счита за здравословен, но купената от магазина версия може да крие някои нездравословни съставки. Внимателно прочетете опаковката и вижте какво е изброено в състава, за да разберете дали има добавени захари, преработени мазнини, нишесте и големи количества сол.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.

Свързани новини