Жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете, но обикновено имат по-висок процент на хронични заболявания. Резултатите от ново изследване, проведено от учени в Университета на Джорджия, показват, че тези по-високи нива на заболеваемост могат да бъдат подобрени чрез специална диета, която включва високо съдържание на пигментирани каротеноиди, като ямс, зеле, спанак, диня, чушки, домати, портокали и моркови.
Тези ярко оцветени плодове и зеленчуци са особено важни за предотвратяване загубата на зрителните и когнитивните функции.
„Повечето от мъжете страдат от застрашаващи живота им болести, а при жените те се срещат по-рядко или ги развиват на по-късен етап от живота си, така че те не са застрашени от смъртен изход, затова и живеят по-дълго от мъжете. Но тези болести са продължителни и инвалидизиращи живота им“, посочва д-р Били Хамънд, професор във Франклинския колеж на UGA, към Катедрата по изкуства и науки по програма за психология, поведенчески и мозъчни науки, и съавтор на изследването.
„Например, от всички съществуващи случаи на дегенерация на макулата и деменция в света, две трети от пациентите са жени… Тези заболявания, от които жените страдат с години, са най-податливи на превенция чрез промяна в начина на живот“, допълва д-р Били Хамънд.
Проучването, което преглежда и анализира данни от предишни изследвания, подробно описва няколко дегенеративни състояния – от автоимунни заболявания до деменция, от които жените страдат много по-често, в сравнение с мъжете.
„Ако вземете общо накуп всички автоимунни заболявания, жените представляват близо 80% от случаите. Поради тази уязвимост, свързана пряко с биологията, жените се нуждаят от допълнителна превантивна грижа“, казва д-р Хамънд.
Как влияе полът на здравето?
Една от причините за тази уязвимост е свързана с начина, по който жените съхраняват витамините и минералите в тялото си. Д-р Хамънд посочва, че жените средно имат повече телесни мазнини от мъжете. Те служат като важен резервоар за много от витамините и минералите, което създава полезен резервоар за жените по време на бременност, например. Тази складирана наличност обаче означава, че по-малки количества от нея са достъпни за ретината и мозъка, което излага жените на по-голям риск от дегенеративни проблеми.
Диетичният прием на пигментирани каротеноиди действа като антиоксидант за хората. Два по-специални каротеноида – лутеин и зеаксантин, се съдържат в някои по-специфични тъкани на окото и мозъка. За тях е доказано, че директно подобряват дегенерацията на централната нервна система.
„Мъжете и жените ядат приблизително еднакво количество от тези каротеноиди, но нуждите от тях за жените са много по-високи“, казва д-р Хамънд.
„Част от идеята на статията е първо, препоръките по отношение на консумацията на каротеноиди за нежния пол да бъдат променени и второ – жените да са наясно, че имат тези уязвимости, с които трябва да се справят проактивно, така че да предотвратят сериозните проблеми със здравето на по-късен етап от живота си“, посочва д-р Хамънд.
Каротеноидите се предлагат и под формата на хранителни добавки. Националният институт по здравеопазване е съсредоточил ресурсите си върху производството на тези специфични каротеноиди чрез програмата на Националния очен институт. И въпреки, че добавките с лутеин и зеаксантин са начин за увеличаване на приема им, д-р Хамънд отбелязва, че получаването им чрез храната е много по-добра стратегия.
„Не мисля, че хората напълно осъзнават какъв дълбок ефект има диетата върху това кои са те, какво е настроението им, дори по отношение на склонността им да проявяват гняв - казва д-р Хамънд. - И сега, разбира се, познанието за това влияние се разширява до микробиома и бактериите, които изграждат червата ни. Всички тези компоненти работят заедно, за да създадат градивните елементи, изграждащи нашия мозък, и невротрансмитерите, които медиират неговото използване.“