Американски учени установяват, че ежедневната консумация на шоколад намалява вероятността от сърдечен пристъп, при това ефектът е почти същият като от прием на ацетилсалицилова киселина. Те са изследвали повече от 1200 души с наследствени заболявания на сърцето с цел да установят точното въздействие на аспирина върху тромбоцитите.
Преди началото на изследването участниците са спазвали определени правила: спортни занимания, отказ от тютюнопушенето, въздържание от напитките, съдържащи кофеин, от виното, сокът от грейпфрут и шоколада.
Някои от участниците не са издържали и 139 от тях са били изключени от проекта поради нарушаване на изискванията, пише obekti.bg. Въпреки това те останали под наблюдение. Резултатите от кръвните анализи показват, че шоколадът, също както и таблетка аспирин въздействат в еднаква степен на тромбоцитите, които предизвикват съсирването на кръвта.