Отидете към основна версия

1 813 14

Проф. Кантарджиев: Най-важното е да мислим трезво

  • тодор кантарджиев-
  • микроорганизми-
  • мутации-
  • коронавирус

Хората да слушат експертите, а не самозванци антиваксъри, заяви специалистът

Снимка: Евронюз България

„Още от 10 години говоря, че на всеки 5 или 10 години настъпва някаква мутация при някой микроорганизъм, най-често в животинския свят, причиняващ заболяване, който може да тръгне по хората. Аз лично наричам тази група микроорганизми причинители на зоонози с епидемичен потенциал. Инфекции по животните, но с една малка мутация биха могли да тръгнат по хората. Това което светът наблюдаваше в последните 3 години заради коронавируса.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime проф. Тодор Кантарджиев.

Въпреки че Световната здравна организация вече не класифицира коронавирус като глобална заплаха, експертът предупреди, че на много места по света се развиват опасни заболявания и даде пример с марбургската треска в Танзания, която придобива епидемични размер, треската Ласа в Нигерия, случаите на дифтерия в много африкански държави и др.

„Най-важното е да има едно трезвомислещо общество, което знае своя интерес и да се понаучи да слуша експерти, а не самозванци, които в момента осребряват глупостите, които говориха срещу ваксините и за липсата на коронавирус“, подчерта проф. Кантарджиев.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.

Свързани новини