Отидете към основна версия

1 977 15

Федерален съд: Австрия не е виновна за епидемията от COVID-19 на Стария континент

  • ишгл-
  • австрия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Огнището в Ишгл, популярен курорт в Западна Австрия, се смяташе за едно от най-ранните събития със "супер разпространение" на пандемията в Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийски федерален съд постанови, че държавата не може да носи отговорност за заразяване с COVID-19 от огнището в алпийския ски курорт Ишгл, откъдето се предполага, че пандемията се разпространи в цяла Европа в началото на 2020 г., предава Асошиейтед Прес.

Върховният съд обяви присъдата си в дългогодишна съдебна битка, започната от жител на Германия, който пътува до Ишгъл на 7 март 2020 г. и посети няколко места, преди да се върне у дома шест дни по-късно. Той изпита първите симптоми на коронавирус малко след това.

Ищецът поиска обезщетение и решение, според което австрийското федерално правителство носи отговорност за вреди, причинени му пряко или косвено от грешки или пропуски на властите, свързани с "лошото управление" на епидемията от COVID-19 в провинция Тирол в края на февруари и началото на март 2020 г.

Огнището в Ишгл, популярен курорт в Западна Австрия, се смяташе за едно от най-ранните събития със "супер разпространение" на пандемията в Европа.

Независима комисия заключи в края на 2020 г., че властите в Тирол са действали твърде бавно, за да затворят ски курортите, след като стана ясно, че именно там се намира едно от първите огнища на коронавирус в Европа. Но панелът не откри доказателства, че политическият или бизнес натиск е играл роля в решението.

Федералният съд установи, че регионалното правителство е дало невярна информация в изявление от 5 март 2020 г., което предполага, че исландски пътници, които са летели от Мюнхен до Рейкявик и след това са дали положителен резултат, са били заразени в самолета, а не в Тирол. Всъщност съдът каза в присъдата си от 15 май, че властите вече са имали индикация, че поне един мъж е развил симптоми, преди да отлети у дома.

Въпреки това се казва, че невярната информация ще бъде основание за отговорност само ако създава "основа на доверие", която ще накара хората да вземат погрешни решения. Това не е така, тъй като въпросното твърдение е формулирано неясно, като се отбелязва, че оценката е базирана на първоначална информация и е в ход допълнително уточняване, констатира съдът.

Той също така потвърди констатациите на по-долните съдилища, че задълженията на властите съгласно законите за борба с епидемията са предназначени "изключително за защита на широката общественост".

Правният директор на Австрийската асоциация за защита на потребителите, Петер Колба, каза, че присъдата е "дълбоко разочарование" за хората от 45 страни, някои от които според него "претърпяха сериозни щети поради грешките на властите в Тирол".

Той каза в изявление, че асоциацията ще разгледа внимателно решението на съда и ще обмисли по-нататъшни действия за обезщетение срещу австрийската държава.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини