Last news in Fakti

15 Февруари, 2014 11:39 19 519 5

Скандално: Barclays загърбва българите

  • barclays-
  • тодор байчев

Решението банката е взела през 2013 г.

Скандално: Barclays загърбва българите - 1
Снимка: АП/БТА

Barclays с половин уста призна в отговор до Факти.бг, че антибългарска риторика, която от месеци се води на Острова, стои зад решението да закрие всички обслужвани от нея сметки на българи.

През седмицата разказахме за неприятната изненада, която изживял обучаващият се във Великобритания докторант Тодор Байчев.

В писмо до него от Barclays му съобщават, че от 18 април му се закриват всички сметки. В твърде неясна и обтегателна формулировка му се обяснява, че това се налага заради новата политика на финансовата институция да съсредоточи своята дейност върху 70 водещи пазари, а България не е един от тях.

След мое обаждане от банката ми обясниха, че спират да обслужва българи, заяви за Факти.бг Тодор Байчев. През последните пет години той учи на Острова.

Той изживял истински стрес след като получил писмото. Все пак аз не съм Едуард Сноудън, а студент (б.р. в момента докторант), който редовно си е пращал навреме всички сметки. Изряден клиент съм. Дори мислех да си открия Saving account, но това в момента не е възможно, разкри пред Факти.бг Тодор Байчев.

Факти.бг изпрати въпроси до банката какво налага тя да спре да обслужва българи. Колко клиенти ще бъдат засегнати от това нейно решение и колко пари ще изтекат към други банки... Вместо това Луиз Прескът, вицепрезидент на отдела на финансовата институция за връзки с медиите, публикува кратко служебно изявление. От него става ясно, че решението е взето през септември 2013 г. То е продиктувано от новата политика на банката да се съсредоточи глобално върху 70 пазара и за съжаление България не попада в този списък.

Същата формулировка имаше и в писмото до Тодор Байчев, с което му се съобщаваше, че трябва да намери нова банка.

Няма отговор на колко българи, които са избрали Barclays, ще им бъдат закрити сметките. Не ни  беше предоставена и информация каква сума на българи ще се прехвърли към други британски банки.

Всяка уважаваща себе си компания, да не говорим за банка, прави анализ какво ще изгуби и какво ще спечели от пускането или изтеглянето от пазара на стока или финансов продукт. Нежеланието на Barclays да отговори на поставените от Факти.бг въпроси ни кара да мислим, че след месеци на анти емигрантска риторика сред британското общество, насочена срещу изгонването на българите от Острова, тази политика се подема и от местните банки. От Barclays отказаха да отговорят и на последния въпрос на Факти.бг дали очакват други британски банки да последват политиката и срещу сметки на българи на Острова.

Не става ли дума за начало на един вид политика за намиране на „окончателно решение“ с българите, които учат и работят на Албиона.

Тази политика е странна, защото Лондон и София членуват в ЕС. Докато Великобритания критикува неспособността на Брюксел да се справи с дълговата криза в Общността, то България полага усилия да води предвидима фискална политика и бюджет.

България е редом до Великобритания като член на НАТО в борбата срещу Ал Кайда и тероризма в Афганистан и Ирак.

Не на последно място е и факта, че Тодор Байчев е постоянно пребиваващ в Англия и е предпочел именно тази банка да се разплаща. Сега на практика се оказва, че голямото име не значи лоялност към клиента.

Припомняме, че през последните месеци във Великобритания се води кампания срещу отварянето на трудовия пазар за българи. Факти.бг се чуди дали казусът на Тодор Байчев с Barclays не е началото на последователна финансова политика за недопускането на наши сънародници да ползват услугите на банките на Острова и по този начин да бъдат принудени сами да напуснат Албиона. 

По темата работи и Милена Трачева

Ако имате проблем с държавните институции, свържете с нас: [email protected]

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 omnia mea

    4 2 Отговор
    Нищо, скоро ще преоценят значението на банките, парите и останалите измислени ценности. Природата продължава да им дава знаци, те продължават да не ги разчитат.

    Коментиран от #3

  • 2 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 3 Ангел Георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "omnia mea":

    Не е природата, а ако не преоценят ценностите си както и цялата човешка раса...ще стане библейско.
  • 4 валентин вълчев

    1 0 Отговор
    глупости господа .... не ставайте смешни използвайки фрази като "окончателно решение" в случая ... наистина жалко за господин Байчев и неудобството да си мести сметката от Barclays ... но има стотици други банки които с удоволствие ще му вземат $$$$
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    Абеее, че не ни искат в "Европата" и ни смятат за "втора ръка" хора..., пък ние нека се самозалъгваме, че сме в ЕС. Сеща ли се някой за думите на Чърчил спрямо българите...