Last news in Fakti

4 Юли, 2016 09:39 3 446 1

В Сливен и Дупница не става въпрос за пирамиди

  • сливен-
  • дупница-
  • въпрос-
  • пирамиди-
  • популярна каса

Това коментира финансистът Емил Хърсев

В Сливен и Дупница не става въпрос за пирамиди - 1

„В Сливен и Дупница не става дума за пирамиди, а за кооперация. Ако получат печалба от кооперацията могат да изплатят и 200% дивидент на членовете си”, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия финансистът Емил Хърсев по повод на фалиралата популярна каса в Дупница и случаят със сливенската каса.

Хърсев обясни, че при пирамидите започва да се рекламира една дейност, при което се дават високи лихви, събират се пари, с които без нищо да правя ги раздават като доход на първите, всички останали, които идват си получават парите от следващите. И така докато съумеят да съберат максималният кръг от вложители, след което изчезват с остатъка от парите, които имат в наличност. Това е един опит от края на 1996 година преди Закона за кредитното дело да замени банковия Закон за банките и кредитното дело, сегашният Закон за кредитните институции е съвършено по-късен. Тези каси са учредени по Закона за кооперациите. Кооперациите събират капитал и могат да кредитират за разлика от търговските дружества, могат да връщат капитал, могат да добавят. Могат да дават 18% лихва, могат, ако получат печалба да дават и 200% лихва на членовете на кооперацията, заяви Хърсев.

Според него член-кооператорите са знаели много добре какво подписват и какви са рисковете.„Хората могат да си търсят правата в процедурата по несъстоятелност. Ако се осребри имущество по-голямо от това необходимо да се върнат кредитите, те ще си получат парите. Вероятно това няма да стане и те го знаят добре”, обясни той и напомни: ” В България имаше около двайсетина популярни каси”. „По-добре е хората да внимават и да гледат къде влагат своите пари”, препоръча той. 

Бяха около двадесетина тези популярни каси, които бяха наследени по Закона за банките и кредитното дело, поясни Хърсев. Той посочи, че така изглеждат и всички публични дружества, при които също има риск от фалит, независимо къде се котират акциите им. Печалбата от търговската лихва принципно надхвърля банковата и това е нормално, коментира финансистът.

Популярната каса в Дупница е фалирала заради собствената си неефективност. Де факто подобна каса не може да съществува ефективно като банка при това лихвено ниво трябва да разполага поне със 100 милиона лева, а касата е разполагала с 4,2 милиона лева, т.е. тя не е имала обема да се издържа, каза Хърсев.

Не е вярно, че никой не бил знаел, къде се намират въпросните пари, а именно председателят на кооперацията ги е отпуснал на кредит на свързана с него фирма за строителството на хотел "Съни" в Сапарева баня. Според  Хърсев 4,2 милиона лева са вложени в хотела в Сапарева баня, като е теглен и банков кредит, който не е обслужван и е бил обявен в несъстоятелност.

Опитите за създаване на популярни каси не бяха никак лоши и те паднаха жертва на МВФ и на безумието на българския политик, който зачеркна тази дейност от кредитното дело. То бе изхвърлено от закона са изхвърлени лицензирането на подобни каси. Докато практиката в Германия не е такава, каза Хърсев.  В Германия ще видите популярните каси на всяка крачка. Но те си имат проверителски съюз, лицензирани са, имат фонд за защита на вложителите. Когато дейността е регулирана тя може да добие необходимия обем.

Убеден съм, че касата не е била създадена с цел измама, а по-скоро да печелят нещо от нея.

Всички в кооперацията са имали равни права. Но в популярни каси трябва да участват финансови грамотни хора и няма закон, който да защитава глупаците, заяви Хърсев.

Преди дни ви разказахме как стотици българи изгубиха спестяванията си в „Дупнишката популярна каса”. Хората се подвели от предлаганата висока лихва, а някои от тях признават, че дори не са прочели договора, който са подписали с касата.

През юни офисът на фирмата затворил и хората разбрали, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала. В районната прокуратура в града вече са внесени 38 жалби.

Жители на Сливен твърдят, че същата финансова схема действала и там. Една жена се оплака, че е изгоряла е с 20 000 лв., спестени от баща й нейната учителска заплата. Ужилените като нея били около 70.

„Когато аз подписах договора със сливенска популярна каса, лихвеният процент беше 12%. Постоянно идваха лихвите, не се е получавал проблем. Получих около 3 000 лева за около 3 години”. През лятото на 2015-а обаче сливенската популярна каса, също като дупнишката, фалирала.

Председател на сливенската каса е Николай Мравов - бивш общински съветник от БСП, а на миналите избори кандидат на политически клуб „Екогласност.” След като популярната каса фалирала, затворил офиса и спрял да вдига телефона си.

Припомняме, че и десетки жалби са подадени в Районна прокуратура - Дупница срещу председателя на "Популярна каса" Георги Близнаков. На 13 май Георги Близнаков хлопнал кепенците на финансовата институция, без да уведоми вложителите и кредитополучателите, и обявил процедура по несъстоятелност. На вратата на офиса на "Популярна каса" е поставена бележка, че поради процесуални действия касата няма да работи до месец септември.

Популярна каса" в Дупница е регистрирана през 2009 г. като "Кредитно-спестовна кооперация дупнишка популярна каса". Основатели са собственикът на „FS Холдинг” Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция. След време Д. Давков напуска борда на Популярна каса.

Георги Близнаков е собственик на чейнчбюро и заложна къща в Дупница. Негова собственост е и хотел "Съни" в Сапарева баня, който е обявен за продан. Водата и токът на хотела са изключни заради неплатени сметки.

Сред вложителите в „Популярна каса” има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала финансовата институция. Говори се за депозити от по 200-300 000 лв.

Георги Близнаков е изтеглил 600 000 лв. кредит от банка за строежа и оборудването на хотел „Съни” в Сапарева баня. Банката му дала парите срещу ипотека на хотела в Сапарева баня, но кредитът е станал изискуем, тъй като не е погасяван редовно, въпреки че Близнаков е успял да продаде апартаменти по 40 000 евро в хотела.

Офисът на "Дупнишка популярна каса "е регистриран преди два месеца на нов адрес в Пловдив, коментират притеснени вложители, направили собствено разследване. Заговори се, че Близнаков има чейнч бюро и в Серес, където е закупил къща на сина си.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма съд няма присъди има само мафия

    0 0 Отговор
    Емо е специалист в източването на банки от 1996г., наистина страхотен човек за вземане на интервю, трябваше да бъде в затвора, ама нещо не го осъдиха!
    Абсолютна стабилка, как да не се радваш на такива капацитети и уникати, хубаво ми става да живея в страната на мошениците, не знае, кой, кога и къде ще те нае*е.
    http://www.segabg.com/article.php?id=200839
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове