Last news in Fakti

1 Юни, 2019 09:00 8 808 39

Моника Маковей пред родна телевизия: Вашият премиер не иска борба с корупцията

  • моника маковей-
  • румъния-
  • правосъден министър-
  • борба с корупцията-
  • реални резултати-
  • българия

Не очаквайте политиците да водят борба срещу корупцията, това не е в техен интерес

Моника Маковей пред родна телевизия: Вашият премиер не иска борба с корупцията - 1
Източник: БГНЕС

''Никой не очакваше, че ще създам една институция, която да ги вкара в затвора и конфискува откраднатите пари. Бъсеску ми каза, че иска министърът на правосъдието да бъде независим от партиите, че само така може да се създаде борба с корупцията. Ако си политическо лице, някой те помоли за нещо, ти си помогнал за нещо..'', това заяви бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей в интервю за ТВ Евроком, излъчено в предаването ''ЕвроДикоФ'' и осъществено от българските журналисти Владимир Береану и Сашо Диков.

''До 2005г. нямаше осъдени политици, защото нямаше политическа воля. Нямаше политици, които да искат да се борят с корупцията. Никой не искаше това. Направих един план за действие за борба срещу корупцията с тригодишен период, всичко беше разпределено, случайно разпределение на делата. Политиците не вярваха, че всичко, което е написано, ще се случи. Всичко трябва да се прави много бързо в началото, така направих и аз, създадох закона за дирекция ''Антикорупция'', но парламентът отказа да го гласува'', разказа на българските журналисти Маковей.

''Трябваше президентът да го върне в парламента този закон и аз трябваше да преговарям с хората от парламента. Войкулеску ме вкара физически в ъгъла и ми каза, че трябва да променя закона. Те не вярваха, че институцията ще има успех. В началото имаше доста хора против от различните партии, случи се, че имаше разследване срещу вицепремиера в правителството. Той каза, че няма да разговаря повече с мен. Беше така, че ако не спазвате закона, ще бъдете разследван'', спомня си бившият министър на правосъдието на Румъния.

''Промяната се прави само с един човек. Работих, докато законът не беше приет. Не институциите са важни, а хората. Докато Настасе беше премиер в правителството на социалистите, нямаше нито едно разследване, политиците и прокурорите бяха приятели. После дойдохме ние и това се промени'', заяви още Моника Маковей.

Диков цитира на Маковей думи на български политик, който казва, че случващото се в Румъния през последните години не е реална борба с корупцията, а политически гонения, тя отговори така: ''Това е фалшиво, тотална лъжа. Разследват се политици от всички политически партии, в много случаи доказателствата са публични. Няма никакво политическо отмъщение. Това правят политиците - те крадат. Сигурно и в България е така, но никой не ги разследва. Добре е вие да направите това в България, същото като в Румъния. Политиците няма да могат да го направят това, защото това е действие срещу тях. Трябва да се спре с кражбата, с прането на пари, политиците трябва да спрат'', категорично заяви румънката.

След това Диков уточни, че цитираните думи принадлежат на българския министър-председател, а Маковей отговори отново: ''Това е един лош знак. Това означава, че този ваш премиер не иска борба с корупцията. Политиците са крадци, но трябва да разберат, че трябва да дойде един момент, в който трябва да се спре. Трябва да намерите прокурор, който да не са плаши от нищо, трябва да имате силни хора, силни прокурори и съдии'', отсече тя.

Диков запита Моника Маковей за посещенията ѝ в България, респективно и за впечатленията ѝ: ''Срещах се с Кунева през 2006г., никой друг не се поинтересува, но и Кунева не се интересуваше от борбата с корупцията. Не искат в България това, което се случи в Румъния. Политиците не го искат, никой не иска да го разследват, да го вкарат в затвора и да му конфискуват имуществото. В България и Румъния е едно и също! Бих станала министър на правосъдието на България, попитаха ме това и аз казах - да, но политиците не ме искат'', продължи анализа си Маковей.

''Нямате силна политическа личност, която да иска борба с корупцията. Имах моменти, когато бях много обидена и изнервена. Нещата не се получаваха, имах нощи, в които съм плакала. Имала съм толкова заплахи. Всяко нещо, което ми пречи - аз го премахвам. Вървя като кон с капаци. Ако се страхуваш, не можеш да постигнеш много. Казах го сто пъти - политиците не искат да бъдат разследвани. Те в парламента се опитват да променят законодателството, непрекъснато се борят да не бъдат разследвани. При тези условия, как мислите, че един румънски политик ме иска тук в Румъния? Но аз съм много доволна, че прокуратура ''Антикорупция'' е създадена и никой не може да я бутне'', допълни още борещата се срещу корупцията Моника Маковей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В българия,да я бяха самоубили

    71 5 Отговор
    На минутата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Будалата

    73 5 Отговор
    БОКО НЕ ДАВА ДА СЕ БОРИ КОРУПЦИЯТА.
  • 4 Бачо Киро

    79 5 Отговор
    Заглавието е право куме в очите....
  • 5 незнайко

    75 2 Отговор
    Това в БЪЛГАРИЯ няма да стане, както и "прехода" беше ИЗВРАТЕН.
  • 6 Ryty

    51 7 Отговор
    Винаги си спомням последните дни на кадафи когато се сетя какво бъдеще го чака нашичкия

    Коментиран от #11, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    36 5 Отговор
    Ще го принудят да я иска ! Не може да продължава така ! Ако не иска- това е края му !
  • 9 толерантен

    26 4 Отговор
    Право, Баце, та в очи.
  • 10 Много вярно

    41 2 Отговор
    От 30 години се води политика на “разделяй и владей”! Даже тъй наречените социалисти НЕ практикуват истински социализъм, а се чепкат по между си, кой е с по голямо ЕГО! България е загубена кауза! Спешно има нужда от Спасител-Герой от народа, който ще влезне в историята и ще изтрие всики антибългари и Предатели!

    Коментиран от #12

  • 11 Гъдю Гъдев

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ryty":

    И си много прав.
  • 12 Много подвеждащо

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "Много вярно":

    Само с герой неа стане. Трябва народа да се събуди и всички да проявим героизъм, щото иначе си заминаваме като магаре без история, в небитието.

    Коментиран от #13

  • 13 Напротив

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Много подвеждащо":

    Историята си е показала примери като например Мартин Л. Кинг! Трябва ни личност да поведе парада, истински Лидер! Едно време си мислех, че това е Бойко Борисов, но за съжаление НЕ Е!
  • 14 Бачо Киро

    31 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ryty":

    Тц, забравѝ.... Разликата в Румъния и у нас е в едно действие - у нас никой не беше наказан. Без да коментирам дали разстрелването на Чаушеску е било прекалено или не, не мога да си представя румънските политици да нямат предвид, че могат да стигнат и до там. У нас какво? Ми нищо... Мирна революция... Кой не скача е червен.... 30 години нищо...

    Коментиран от #16

  • 15 Bahti

    15 1 Отговор
    Те първа почва Веселкото. Кой ще изплаща милиарди Кражби. Като всичко живо се Евакуира.
  • 16 Гъдю Гъдев

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бачо Киро":

    Тц,за теб. Сега полюсите се смениха, ние сме бедните.
  • 17 Порно

    5 16 Отговор
    Всъщност истината за Румъния е друга, това са политически гонения плюс прокурорско изнудване на бизнесмени. У нас се случва само едната част. Пример са не арестуваните, а тия на свобода.

    Коментиран от #20

  • 18 Много добре

    14 1 Отговор
    А сега пак идете да гласувате, че иначе нема да има кой да ви е.е
  • 19 мафията не спи

    29 1 Отговор
    За 12 години 45 милиарда евро са влезли в България по различни проекти. Къде са тези пари? Да виждате някъде да са вложени? 10 от тези 12 години ни управлява ГЕРБ. Вероятно вече си имаме евро-милиардери..... Затова България е най-бедната не само в ЕС, но и в цяла Европа, а ипо всички демогравски и здравни критерии сме шампиони - от лошата страна!

    Коментиран от #21

  • 20 Опа тролчо

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "Порно":

    Айде без гробаджийските тролове да ни обяснявате как тиквата иска да бори корупцията, ама прокурорите си гледат собствения интерес и са корумпирани. Папкай си заплатката за тролене и се моли някой ден да не се наложи да ядеш асфалт и тротоарни плочки.

    Коментиран от #38

  • 21 Име

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "мафията не спи":

    Виж само.колко десетки и стотици милиони се трошат за 1 км. булевард с кръгово, болница в Ямбол за 30 милиона, някой може ли да и хване спатиите колко стотин евро/км излизат ремонтите в София на фандъшката крадла...
  • 22 СссереМ

    6 12 Отговор
    Червените дупедавци веднага налазиха,а сега някой да ми обясни защо е БИВША тая министърка?
  • 23 Жоро

    20 1 Отговор
    Най после нещо полезно и хубаво за България и браво на Береану и Сашо Диков ,че са поканили румънската прокурорка особено след тези заблуждаващи менте избори в България .за ЕП под диктата на правителството и прокуратурата
  • 24 495

    13 0 Отговор
    Това ми напомня за вица, дето и нашите политици искали анти-корупция като в Румъния, ама не им се ходило в затвора... :-D:-D
  • 25 Огорчен

    16 1 Отговор
    И народът не иска! Ако искаше, щеше да го покаже на изборите, както направиха румънците. Да припомняме ли, че като слязъл Ботев от парахода с четниците си и тръгнал с развети знамена да освобождава народа, българските мъже се изпокрили в плевните си? Турци са давали хляб на разбитата чета, а се намерили българи да ги предадат! Захари Стоянов го казва!

    Коментиран от #26

  • 26 БСП ДПС Евророма

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Огорчен":

    Уволнената от Станишев за корупция ли щеше да бори корупцията, аланкоолу?
  • 27 Киро

    14 0 Отговор
    В България няма корупция ,а има явна и нагла кражба на всички държавни нива.
  • 28 Киро

    8 0 Отговор
    В България няма корупция ,а има явна и нагла кражба на всички държавни нива.
  • 29 Бойко Борисов

    7 3 Отговор
    Ама,ей, овца! Сега ще мълчиш , няма да задаваш тъпи въпроси и ще слушаш какво ти говоря. Мене глупаците 13 години ме държат на власт, тая ще ми говори
  • 30 Васил

    4 1 Отговор
    Целта на българските евродепутати ще бъде да помагат за по ефективното крадене на европарите и провеждане интересите на братушките в Европа....
  • 31 гост

    0 6 Отговор
    На тая май не и се живее

    Коментиран от #33

  • 32 onq s konq

    2 5 Отговор
    Доволна била Масовей че прокуратурата "Антикорупция" никой не може да я бутне...А какво правим,когато се установи че точно Въпросната Институция СЪЩО СЕ КОРУМПИРА и нали точно това се случи в България?А след като според думите на Маковей В БГ И РУМЪНИЯ Е ЕДНО И СЪЩО...!?Лично мое виждане е,че ШИРОКАТА КОРУПЦИЯ и БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ може да се пребори единствено в един Тоталитарен строй/например Социалистическа България/,където ЛИДЕРЪТ смачква Мафията с помощта на РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ/Милицията/...след което пък най-близкото му обкръжение се превръща във Върховна мафия.Знайно е обаче,че изграждането на подобен Репресивен апарат/многобройни подразделения на МВР и ДС,както и широка мрежа от шпиони и доносници/ изисква пък колосални средства за поддръжка...което изисква задължително и НАЛАГАНЕ НА ТАВАН на заплати и пенсии.Така че ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДИКТАТУРА - ИЗБЕРЕТЕ САМИ:)
  • 33 маковей

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Сколпения кон пак ръси мозък .Демокрация или диктатура, или два пъти по висок стандарт на живот в Румъния ,избирам третото . Добре дошла на Маковей в България , и скопения кон няма да е на щат при Тиквата и ще пита къде се.ат гладните
  • 34 сатан

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тотал":

    Браво на Моника но браво и на Румънския народ който не е с робска психика като българите .Ако чакате някой да дойде да ви пази от мародерствата на управляважите мутри това няма как да стане .Всеки ден яки митинги гарнирани с коктейли Молотов докато Тиквата и сие не напълнат затворите.Нищо не идва даром
  • 35 Васил

    5 3 Отговор
    У нас корупцията е с епицентър Банкя.
  • 36 Гербаджийски назначения

    3 3 Отговор
    Цял свят ни се подиграва какви овце сме
  • 37 Господин

    4 0 Отговор
    Като оставим настрана юридическите аспекти и чисто законодателните процедури осъзнавате ли, че тази жена е повече мъж от 90% от мъжете в България. При всичките трудности, заплахи и унижения тя не се е отклонила от пътя и е продължила докато има резултат. Ами това, драги мъже се нарича мъжество, показано от една жена. В България разни крадци и несретници унижават народа всеки ден, а "мъжете" на България, ходили в казарма (всички знаем какво представлява) си седят като пу***тки и не правят нищо, освен да чакат НЯКОЙ НЕЩО да направи или те да влезнат е схемата.
  • 38 Червената шайка терористи

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Опа тролчо":

    Хайде представителите на червения тролетарият, да не ни дрънкате глупости в защита на БСП-партията на милиардерите-капиталисти. През 1997 година, при световен икономически разцвет/а не, като сега-световна икономическа криза/, червените боклуци фалираха България. За кой ли път?!?!? И затова ги изритаха, с камъни.
  • 39 ДОКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩОТО МАФИЯТА ПАРТИЯ ГЕРБ Е ЛИДЕР В КОРУПЦИЯТА НАЧЕЛО С ГЕНЕРАЛ БОКО И АПАРТАМЕНТНОТО ЧУДО ЦВЪКО ВЕЛИКИ 1-ВИ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове