Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 12:50 10 339 29

Първан Симеонов: Никакви компромиси за Северна Македония!

  • първан симеонов-
  • северна македония-
  • българия

До средата на миналия век македонско и българско са две думи за едно и също

Първан Симеонов: Никакви компромиси за Северна Македония! - 1
Снимка: БГНЕС

Гледам, говори се за компромис с Македония. Мога да напиша чаршаф по темата с хиляда нюанса какво е етнос, какво е националност, какво е нация и т.н. и - разбира се - сложно е. Но, когато става дума за държавен интерес (а и за истина) трябва да може и кратко.

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Та казано кратко: не схващам какъв компромис да се направи. Да обявим, например, че Гоце Делчев е полубългарин. Или да му сменим името посмъртно, както в една македонско село наскоро направиха с един паметник, и да стане Делчевски? Или по-добре, направо Делчески без "в", че да е по-съвременно македонско. Какво искат партньорите ни от нас: да направим посмъртен "възродителен процес" ли!? Та тези хора се определяха като българи!

Просто е. Само преди няколко десетилетия македонска е само политическата идентичност на движението, не народностната (да, по далечните македонски краища има и протомакедонизъм на базата на национално безразличие или аморфно съзнание). Както днес има политическа косовска идентичност, например. Макар и това с македонската политическа идентичност да е спорно.

До средата на миналия век македонско и българско са две думи за едно и също. Понеже пак стана въздълго, да обобщя: никакви компромиси!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    132 16 Отговор
    Радев ще е безкомпромистен , а боко за едно потупване по главата ще продаде държавата !
  • 2 Александър

    129 4 Отговор
    Точно никакви отстъпки пред Югославците
  • 3 Наблюдател

    3 122 Отговор
    Това момче с ум на пиле службичките го пускат цял живот да говори безмислени думички.

    Коментиран от #7

  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    130 4 Отговор
    Едно време думата "македонец" се е използвала в България
    за означаване на географско местоположение,
    така както сега добруджанец, тракиец, шоп...
  • 5 Прав е!!!!

    109 3 Отговор
    Само да добавя, по време оно е имало Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО) - има добруджанци и днес, но те са българи от добруджа, както и българите от македония, българите от тракия, които наричаме тракийци! Германсите са пък баварци, тиролци и т.н. Така че отстъпим ли днес, това ще е началото на края, поредната национална катастрофа, капитолация пред сръбския шовинизъм и анти българизъм!!! Запада трябва дй разбере и въздейства на РСМ, иначе по добпе да напускаме ЕС!!! Че то излиза че по- добре с турците отколкото с "братята" православни гробокопачи на България - сърби, румънци, гърци и руснаци!
  • 6 Полковник РУМНО

    94 2 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 протестър

    90 5 Отговор
    Слушах Румен Радев преди малко от Бърдо пред журналисти. Достойно поведение.

    Коментиран от #12

  • 9 Пандев

    5 167 Отговор
    Македонците са древен и отделен народ нямащ нищо общо с българите. Вярно е, че македонците са дали език, култура на българите, както и сме били съседи. Но нищо повече.
    Сега България ще бъде жестоко наказана!
    Търсехте си го и ще си го получите!
    Ясно Ви бе казано- не пречете на РСМакедония!
    Бог, ако и Той не се отвърнал от Вас, да ви е на помощ!

    Коментиран от #10, #11, #13, #15, #17, #18, #20, #25, #26, #27

  • 10 отегчен

    101 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Не спирай да пишеш коментари. Искрено ме забавляваш.
    Впрочем, много ти е добър "македонския" език. Комплименти.
  • 11 Гоце

    74 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Аз си мислех, че само Зайо е имбецил, но явно има и други! Горкият северномакедонец пропуска да каже, че са дали Александър Велики на гърците. Да внимава, че може да ги накарат да си кръстят псевдодържавата Горна Северозападна Македония! За по достойно… и авторитетно…
  • 12 веселяк

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "протестър":

    Ама Баце обеща на срещата на ЕНП ако вземе пак власта да прай СМ юръпшън!
  • 13 Пандев излагаш се

    54 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Не трябва ли като съвременно маке да си Пандевски. Излагаш се.

    Коментиран от #14

  • 14 Посетител

    37 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пандев излагаш се":

    Даже "Пандески". Както в коментара на П. Симеонов.
  • 15 Папуровски

    57 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    О неразумний юруде поради какво се срамиш да се наречеш българин.
    Една шепа жадни за власт политици им промиват 45 г. мозъците и те вече си вярват че са македонци. Докато не си признаят, никакво влизане в ЕС. Вместо да се обърнат към македонската политическа класа и да ги сложат на място те се заяждат с братята си. Накрая по-умните ще си вземат българските паспорти и въпросът ще се разреши.
  • 16 Перо

    1 48 Отговор
    Сънувах че съм в 89 година. И ми идваше да заплача че нямам дъвка Турбо и Кола Кола. Неща които Македонците тогава имаха. За това има толкова злоба във мен както и при всички дето коментират тук. Сега ни се е паднало да сме велики и ще мачкаме. Ако загубим както след ВСВ ще си замълчим пак 50 години.

    Коментиран от #21

  • 17 Велко

    49 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Ти кажи защо прекръстихте паметника на Александър Велики на ОНЯ С КОНЯ.
  • 18 Калбо

    49 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Знаеш ли панди преди години професор Димитров даваше 100 хиляди марки на някои македонец да докаже че съществува македонска нация значи щом досега никой не взимал тези пари много ясно знаеш че няма македонска нация ако продължавате да се държите така никога няма да видите Европейски съюз и ако евентуално политиците се огънат народът ще въстане и вие пак ще си останете пръст в уста
  • 19 Кръсте Петков Мисирков

    2 42 Отговор
    Това, което не получихме в миналото с война, сега се опитваме да получим с изнудване. Мисля, че е време да приемем, че македонският народ не е бил и няма да бъде част от българския народ. Никой не оспорва, че е имало хора, които са се чувствали като българи. Все още има живи свидетели, които от поколения се провъзгласяват за македонци.И не само там, същото е и в Беломорието и Пирин.Затова получихме такива присъди от Страсбург.

    Коментиран от #29

  • 20 Додо

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Стига глупости.Попитай професорите от МАНУ колко начетени историци са уволнили защото казваха истината.Ще си кажеш.А щом са ги махнали значи не знаят.Не е така.Уволняват ги защото знаят и пречат да се пилеят милиарди за глупости.
    Мислеше че някой политик историк се интересува от теб.И за това ви лъжат.За тях е важно да чуваш това което искаш.Те си лапат парите а ти блъскай и слушай.
  • 21 Изперкал

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Перо, в 89 туй всичкото го имаше у нас, само че тогава удбашите се чудеха дали пак да не ви оцърнат резбата и от макета да станете патета южни сърби, отървахме ви кожата иначе ви чакаше македон сребренишшки! Но нашия мъдър народ е казал " храни куче да те лае"!!!
  • 22 Кръсте

    8 0 Отговор
    обичаме мисирките ама по коледа!!!! Така че за теб има време!!!
  • 23 гого

    13 1 Отговор
    Браво за Радев. Нулева толерантност към югокомунистическите лицемери в Скопие. Срам и Позор за Борисов, който е готов да предаде националните интереси на България. Борисов говори едно, Ковачев друго. Трябва да видим каква е позицията на другите американски пионки- Христо Иванов особено, но и харадските юпита, които някак мълчат по тези теми.

    Коментиран от #28

  • 24 Спас безделника

    6 2 Отговор
    Напразно се вдигат пушилки. Просто Радев трябва да остане още няколко години президент и.... нали знаете - срещу единоначалието не се рита. Ако с въпроса се занимават неграмотни и користни тутумутки, калинки, тулупи както и Соросоидните "различни", ще стане вкиснала боза. РАДЕВ С ТОЗИ СИ ХОД ОТРЯЗА ЗАЙО, А И СЕ БЕТОНОРА НА Д 2. СЕГА ВЕЧЕ БОКО, КОЛКОТО И ДА Е ТЪП, РАЗБРА ЧЕ ГУБИ ВОЙНАТА.
  • 25 Божееее,

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    немой така, ами слезни, та си пребери вересиите!!!...Апокалипсис ли беее!!!
  • 26 АЗ КАЗАХ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    ПРЕКАЛЕНО МНОГО СИ ЧЕЛ СРЪБСКА ПРОПАГАНДА! А СЕГА СЕ ИЗЛАГАШ ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ ОТ ИЗВОРА С ЕДНА ДУМА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, А ШЕПА СЕВЕРНО МАКЕДОНЦИ НЕ.!
  • 27 Макетатта

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Македонците е древно гръцко племе.Вардарците и българите са славяни и нямат нищо общо с Македония.
  • 28 Onzi

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "гого":

    Кой сключи договора за добросъседство от 2017 г., който цитира Радев? Филан Кишията ли беше министър председател? По-леко с интерпретациите за родоотстъпничество.
  • 29 Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кръсте Петков Мисирков":

    Защо в София има квартал, който се казва Гевгелийски, а не в Белград? Къде са бягали тези хора от сръбското "освобождение"?
    Къде западни и руски дипломатически източници използват думата македонец като етноним до началото на 20в? Има екзархисти-българи и патриаршисти със сръбско и гръцко самосъзнание.
    Кръстю-Мисирки са единици, но това е психологически въпрос.
    Къде умира Кръстю Мисирков и какво пише преди това за македонизма?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове