Last news in Fakti

31 Май, 2022 11:07 24 309 128

Петков и Радев ще подпишат предложение на Макрон за вдигане на ветото за Северна Македония за ЕС?

  • кирил петков-
  • мерки-
  • преговори-
  • вето-
  • северна македония

Един от участниците в правителствената среща обаче се отнесъл с "пренебрежение"

Петков и Радев ще подпишат предложение на Макрон за вдигане на ветото за Северна Македония за ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев планират скорошна визита в Париж, където да одобрят предложение на френския държавен глава Еманюел Макрон за вдигане на ветото за евроинтеграцията на Северна Македония. Това твърди агенция БГНЕС, която се позовава на източници от различни политически формации, участвали в последния Коалиционен съвет на 27 май.

В срещата участие взеха премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, Иван Ченчев и Георги Свиленски (БСП), Гроздан Караджов и Станислав Балабанов (ИТН), Атанас Атанасов и Владислав Панев (ДБ). Все още няма официално изявление по темата от представители на правителството.

Според БГНЕС коалиционните партньори са се разбрали да не коментират официално казуса с ветото за Северна Македония през следващите 2 седмици.

Българското правителство и Радев вече са провели разговори с френското председателство на Съвета на ЕС. Макрон е обещал да включи всички български искания в преговорната рамка и самият той да бъде гарант за тяхното изпълнение. На 18 май от Елисейския дворец публикуваха официално съобщение за разговорите, в които се отбелязваше, че в тях е участвал и премиерът на Северна Македония - Димитър Ковачевски. Макрон е поел ангажимент за насърчаване на диалога между двете страни и е подкрепил европейската перспектива на Западните Балкани.

"Това на практика означава, че ние се доверяваме изцяло на Макрон, но в същото време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, защото всяка една от страните членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безкрай, а ние не искаме турски вариант", казва един от участниците в Коалиционния съвет пред агенцията.

Позицията на България за вдигане на ветото за начало на преговори за членство на Скопие в ЕС гласи правата на българското малцинство да бъдат гарантирани в Конституцията на западната ни съседка. Преди няколко дни премиерът Петков поиска от президента Румен Радев свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за Северна Македония, но Радев не видя причина да го свика. Той иска "гаранции от РСМ, които да доведат до необратими резултати".

Според друг участник в срещата от 27 май в плана на Макрон "има предложения, които не са ясни и въобще не е сигурно, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното изпълнение в бъдеще". На участниците в коалиционния съвет е направило силно впечатление информацията, че "президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон".

"Това е толкова прозрачно. Самият Радев ден след съвета каза следното: "Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, казва участник в Коалиционния съвет.

Един от участниците в правителствената среща обаче се отнесъл с "пренебрежение" към мнението на българите по въпроса за евроинтеграцията на Скопие. "Каквото и да предложим, то ще мине, защото българите не разбират този въпрос", са били неговите думи. "Сигурно и поради тази причина са отделени десетки хиляди лева за социологическа агенция, която да обработва населението по този въпрос през следващите две седмици", твърди още той.

Вдигане на ветото било необходимо и поради желанието на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Много лош сигнал ще бъде, ако Украйна получи покана, а РСМ и Албания продължават да чакат и поради тази причина френското председателство бърза с предложението.

Според един от участниците в Коалиционния съвет планът на Макрон трябва да бъде готов преди провеждането на Корепер - Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите членки на ЕС. Той е основният подготвителен орган на Съвета на ЕС. Преди обсъждането му от Корепер планът на Макрон трябвало да бъде одобрен от българското външно министерство. Очаква се в делегацията ни в Париж да има и представител на МВнР.

По време на разговорите не са обсъждани задълбочено нито проблема за правата на българите в Северна Македония, нито основната точка от Договора за добросъседство от 2017 г. - за общата история на двете държави.

Според БГНЕС първите официални коментари по темата трябва да дойдат, след като бъде оповестен и подкрепен предложеният текст от МВнР. Към момента коалиционните партньори твърдят, че "няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени". Петков пък вече заяви няколко пъти, че въпросът е толкова важен, че няма как да се вземе еднолично решение и определи като спекулация тезата, че самият той бил дал съгласие за вдигане на ветото.

По време на срещата е постигнато съгласие и всяко различно мнение и позиция по този въпрос на политици, учени, историци, журналисти да бъде "максимално бързо атакувано и с тежки политически обвинения".

Поисканият от премиера Кирил Петков КСНС при президента по темата за Скопие ще бъде свикан след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал самият министър-председател.

След заседанието на КСНС при Радев - БСП ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да подкрепи предложения текст. Останалите партии, които са част от правителствената коалиция, ще призоват депутатите си "да гласуват по съвест или пък ще ги призоват да подкрепят единственото възможно решение". По този начин ще бъде променена досегашната позиция на страната ни, а премиерът Кирил Петков ще изпълни обещанието си всичко да бъде одобрено от Народното събрание.

"България много повече от самата РСМ - да не говорим за Франция, която първа блокира РСМ - иска властите в Скопие да започнат преговори за членство в ЕС. Решението е възможно и то може да бъде намерено много бързо, стига да има минимална воля от страна на Северна Македония. Достатъчно е да погледнем на диагонал стенограмите от последните преговори между делегациите на двете външни министерства. Поведението на една от тях граничи с арогантност", съобщава още участник в Коалиционния съвет. "Решение трябва да има и то е възможно. Но погледнете посланията на местните политици, на президента Пендаровски, на опозицията, на участници в управлението. Те открито говорят, че членството им в ЕС е далечна перспектива. По-голямо антиевропейско поведение и пропаганда има само в Беларус и Русия", твърди източникът на БГНЕС.

Макар премиерът на Северна Македония - Димитър Ковачевски, да каза преди седмици, че Скопие поставя на високо ниво гаранциите за българското малцинство и се работи по въпроса, реториката на Стево Пендаровски е съвсем различна. Според него ситуацията на българската политическа сцена в момента е такава, че трудно може да се постигне споразумение. Последно той нарече "илюзия" влизането на Северна Македония в ЕС в обозримо бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    187 31 Отговор
    Шопска работа, не е важно на мен да е добре важно е на русия да е зле, ама после ще се придвижваме с мулета

    Коментиран от #87, #89, #92

  • 2 бачо

    340 11 Отговор
    От освобождението до сега , никога българския народ не е попадал на политици, винаги е страдал заради един или няколко и сега пак се очертава същото. Гърците 20 год ги въртяха докато стане на тяхното,ама нашите за няколко сребърника и са готови родината да продадат

    Коментиран от #54, #122

  • 3 Обективно

    370 5 Отговор
    Припомням, че именно Макрон и Меркел бяха ГАРАНТИ и по Минските споразумения!!!!!
    Всички видяхме, какво стана!
    "Гаранция Франция"!!
    Non Мerci !!!

    Коментиран от #125

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аха

    290 6 Отговор
    По скоро работят и умуват как да извъртят българския народ след вдигане на ветото от предстоящите бунтове ,които ще последват от народната любов.

    Коментиран от #63, #113

  • 6 Историк

    218 23 Отговор
    Срамувам се,че съм българин!

    Коментиран от #20, #59, #110, #115

  • 7 Изкукуригал

    216 10 Отговор
    Продадохме се
  • 8 Щом макрон е гарант

    278 4 Отговор
    Гаранция Франция е казал народът. Тия ще извършат предателството, пък после ще обвинят макрон.

    Коментиран от #57

  • 9 Единствено султанът е успявал

    129 17 Отговор
    Да държи всички българи единни и на една територия. Национален идеал заради който претърпяхме три национални катастрофи. Ама така е като изтървеш питомното да гониш дивото...
  • 10 заспалата рая

    207 8 Отговор
    На овчи народ такава участ се полага.Македонците ще ни вземат историята,а турците направо територии.
  • 11 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    212 5 Отговор
    АКО ТОВА СТАНЕ.
    ВСИЧКИ ПОДПИСАЛИ ДА СИ ХОДЯТ.
    АМАН ОТ ПРЕДАТЕЛИ
  • 12 Телефонист

    217 5 Отговор
    За подобно предателство наказанието трябва да е смърт.
  • 13 Българин

    164 3 Отговор
    ще подпишат и ще ги изхвърлим на бунището.

    Коментиран от #15, #29, #56

  • 14 Гай Турий

    180 6 Отговор
    Незабавна оставка на тия мекерета. По още един най-важен въпрос да се лишим от суверенитет, национална независимост и гордост! Вън от властата бе мишоци в къси сакенца!

    Коментиран от #27

  • 15 бачо

    162 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Има една хубава приказка за такъв случай "след дъжд качулка" направят ли тази глупост,върви после обяснявай че Левски или Ботев или Вазов и да не изреждам,че не са македонци
  • 16 Агата Кристи

    151 7 Отговор
    Тия могат да бъдат сравнени
    ЕДИНСТВЕНО с поп КРЪСТЬО !!!

    СРАМ !!! СРАМ !!! С Р А М !!!!!!!!
  • 17 наблюдател

    147 3 Отговор
    Какво ще подписват тия? Нали парламентът щеше да взема решение за макетата? Кирчо така го представи, което си беше замислено като елегантен начин да се измъкне и да прехвърли отговорността на парламента. И така щеше да е по-добре.
    И президентът нали беше много сербез, че няма да има промяна в позицията ни?

    Коментиран от #100, #105

  • 18 Хасковски каунь

    90 5 Отговор
    Хак да ни е ! Вкараха ни го.

    Коментиран от #19

  • 19 Ква стана тя

    76 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хасковски каунь":

    Одма.Кой какво си надроби и господ немож му помогне.
  • 20 Абвг

    57 4 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Не се срамувай от себе си, заради друг.
  • 21 Про100 Киро

    127 5 Отговор
    Мунчо ще го повозят на юрофайтър , кирчо ще скочи с парашут , Линда ще яде пасти в Лувъра Деси ще пазарува роклички с баба макрон а българският народ ще го ИЗВОЗЯТ И ПРЕЦАКАТ както винаги продажниците .
  • 22 3333

    39 41 Отговор
    Ако българските искания са включени в преговорната рамка, Македония няма да може да влезе, докато не ги удовлетвори. Ветото в момента е за започване на преговорите. За приемане на Македония в ЕС също трябва да има съгласие от България.
    Това с включването на българските искания към Северна Македония го искаме от поне 5 години, но пак Киро е виновен, явно, че за пръв път се съгласяват.
  • 23 Перо

    117 3 Отговор
    Чудят се как да оправдаят предателството! Има едни голи “гаранции” от човек,който не се знае колко време ще е президент и какво зависи от него. Другият риск е,че в преговорните глави няма да участва БГ и всички искания ще бъдат заметени под килима,че се “изпълняват” критериите на ЕС /както сега лъжат/,в името на ционистките глобални и анти-руски интереси,да вкарат една държава /Украйна/ с феодално развитие,администрация и феодални олигарси, която ще издържаме всички! Никакво вдигане на ветото,без предварително изпълнение на условията! За никой не може да се прави изключение!
  • 24 УСА боклук

    118 5 Отговор
    "Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша."
    Петко Славейков
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Е ЗАТВА ГИ ПОСТАВИХА ТИЯ ИЗМ'ЕК'ЯРИ

    120 4 Отговор
    ОСТАВКА И СЪД ЗА НАЦИОНАЛНА ИЗМЯНА!
    ОСТАВКА

    Коментиран от #33

  • 27 нееееее

    78 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гай Турий":

    Никой никъде няма да ходи, докато не ви изметат!!............не сте толкова трудни!
  • 28 Прометей с гащи от Скопие

    34 3 Отговор
    Македонска тройка. Двама македонци от севера правят ...кекс ,а третия лежи с нож в корема.
  • 29 СЗО

    92 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Явно това е замисъла- Кирчо пуска РСМ, после правителството му пада, и след 10-20 години хората ще си викат:абе имаше един Кирчо дро предаде интересите на България..

    Коментиран от #37, #90

  • 30 Полковник РУМНО

    119 1 Отговор
    Този въпрос може да се реши единствено чрез Народно допитване! Парламента няма право да го решава, още по малко Президента, или друг държавен чиновник. Това е фундаментален въпрос, касае сигурността на държавата. Припомням, Гърция и РСМ, водеха 28 години преговори.
  • 31 1111

    97 2 Отговор
    Няма по продажни политици от нашите. Нямат чувство за принадлежност към народа ни. За национално предателство трябва да има смърт. А тук единият ще си отиде в Канада,другия в Щатите и ни лук яли,ни......
  • 32 Хасковски каунь

    38 4 Отговор
    Радев, аз може и да съм тъп хасковски каунь, а не тъпо меше от Курушли.
  • 33 даааааа

    35 2 Отговор

    До коментар #26 от "Е ЗАТВА ГИ ПОСТАВИХА ТИЯ ИЗМ'ЕК'ЯРИ":

    ПОЧКАЙ.....ИМА СИ РЕД !РЕЗЕРВАЦИЯТЯ ПРИ БАЙ СТАВРИ ВИ ЧАКА!!!
  • 34 Петков и Радев

    60 6 Отговор
    Петков и Радев ще подпишат, каквото им кажат.
  • 35 Жан Клод ( с двата ножа)

    9 3 Отговор
    Е така си пишете тия статии..
  • 36 Некой си

    94 4 Отговор
    Драги сънародници, още ли си въобразявате, че има вето?
    Ветото падна преди година и нещо. Още преди да падне правителството на ГЕРБ.
    Стандартната тактика - да размиват темата, докато на народонаселението му втръсне и спре да се вълнува.
    След официално обявяване на отпадналото вето, ще има няколко малки протеста на няколко партии и организиации, които, разбира се, ще бъдат обявени за проруски, антиевропейски и други подобни дебилизми.
    А вие си мислете за ваканцията в Гърция!
    Щото това е най-същественото в съществуването ви, заедно с ипотеката в Манастирски ливади или Надежда, лизинга за каруцата от Рено и изненадващо ниския брой лайкове под новата ви снимка от водопада Скакля!
  • 37 Наблюдавал

    47 0 Отговор

    До коментар #29 от "СЗО":

    И след 10-20 години хората ще си викат: а бе имаше едни, скачаха викаха, псувана ,вживяваха се в ролята на народната любов? И какво: НИЩО!!

    Коментиран от #88

  • 38 Точен

    65 9 Отговор
    Кирчо вече са го похарчили господарите му, просто го ползват да довърши преди края му планираното от тях. След това ще си го върнат обратно в Харвард, Канада или другаде в "цивилизацията", а в местното политбунище загрява следващият им проект - бившия служебен премиер Янев. Последният добре си свърши работата с изпълнението на всички американски указания - набута ни в Триморието, набута ни зеления сертификат, позволи на Мустафата да се разхожда из всички държавни институции като у дома си. А големият щатски агент и "стратег" Радев ще сложи всяко правителство и ще подготви всякакви избори каквито му наредят.

    Коментиран от #82

  • 39 Ротшилд

    19 15 Отговор
    Ние винаги печелим.
  • 40 Панов

    64 4 Отговор
    Положението е изпуснато още когато преди 30 години отказахме предложението на Гърция заедно да представим нашите изисквания. После, през цялото време подкрепяхме Скопие срещу Гърция.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Баш софиянец

    92 1 Отговор
    Вие луди ли сте? На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата. Разчитайте вие на Макрон да защитава нашия интерес. Какво ще му направим, ако не си изпълни обещанието или започне да изопачава? Какво ще направим, ако Макрон не си изкара мандата или му свърши мандата и не са ни решени въпросите? Какво правим, ако за Франция стане изгодно друго вместо да е наш гарант? Изобщо....как може да оставяме проблемите си в чужди ръце? Не си ли научихме урока?
  • 43 ТИР

    78 1 Отговор
    Абе РСМ да Спазят Договоренностите с РБ и Точка,,,
    Какъв гарант,Какви 5 лева,,,
    Днес Макрон го Има утре Го Няма,,А Ние ще Сърбаме попарата,,,
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    80 2 Отговор
    А българите ДАЛИСМЕ СЪГЛАСНИ питате ли ни господа ПОЛИТИЦИ

    Коментиран от #64

  • 45 Сали

    75 2 Отговор
    Ако това е истина в България ще има гражданска война. То ще е добре да се прочисти от боклука. Армията. побеждаваше а политическия боклук я унищожаваше. Братя Българи на уръжие
  • 46 Димо

    63 1 Отговор
    Откакто Макарон е на власт България единствено е потърпевша от това!Не вярвам и сега този недодялан политик да предлага условия,които да са приемливи за нас,но под натиск вероятно ще му се случат нещата.

    Коментиран от #51, #67

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мамул

    40 4 Отговор
    Ще се формира регион Европа с американско военно присъствие и под английско управление. Ще се върви до пълно задлъжняване вследствие на което ще се въведе електронно евро, ББД, и силно редуциране на производство, роботизация и нови технологии. Европа ще се освободи до много голяма степен от производство, нужда от суровини и енергия. Населението ще се държи в подчинение не чрез нужда от работа, а чрез нужда от кредити и "чисто кредитно досие". Целта е Европа да мине в новата парадигма и да е недостъпна за суровинно преработващите страни употребяващи големи количества енергоносители. България? Ние сме буфер между регионите. Ровът с крокодили който да спира опит за преминаване.

    Коментиран от #61

  • 49 ГЕШЕЕЕЕВ,

    58 1 Отговор
    КАКВА Е ТАРИФАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ???

    Гешев, ти "ФАКТИ" не четеш ли ???
  • 50 ПЕЕВ

    63 6 Отговор
    НАЙ НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НАЙ НЕКАДЪРНИЯ ПРЕЗИДЕНТ - МОЖЕ ПАК ДА МИ ИСТРИЕТЕ КОМЕНТАРА АКО ИСКАТЕ ,НО НЯМА ДА ПРОМЕНИТЕ МНЕНИЕТО НА МИЛИОНИ БУДНИ ХОРА.

    Коментиран от #62

  • 51 Ха ха

    65 1 Отговор

    До коментар #46 от "Димо":

    Тоя Макарон бе гарант и за Минските съглашения за ДНР и ЛНР. 8 години гарантираше изтребването на рускоговорящите там .Дали сега така няма да е и срещу българскоговорящите на Балканите?
  • 52 нннн

    55 1 Отговор
    Изразът ,,гаранция Франция" означава ,,гаранция няма"".
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хаджи Генчо

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "бачо":

    Геополитика, брато! Всичко е геополитика! Чужди интереси редят шахматната дъска. България не някакъв остров в тихо слънчево море. Оттук минават интетесите на Европа и Азия. Тук винаги е имало ВЪНШЕН КОНТРОЛ. Проблема е, че еснаф Ганьо не разбира това и се люшка в евтина манипулация.
  • 55 България над всичко

    70 2 Отговор
    Толкова е нечестно, просто нямам думи. Дано съумеем да се обединим и да не си затваряне очите. Смешно е да чакаме Франция да ни защитава националния интерес. Срам за българските политици.
  • 56 Мамул

    58 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Не е ли по-добре да ги изхвърлим преди да са подписали? Как ще триеш после подписа?
  • 57 Ха ха

    55 3 Отговор

    До коментар #8 от "Щом макрон е гарант":

    Франция един футболен финал не може без проблеми да организира ще гарантира за българите да не ни прецакат!?!?!Ръката да му изсъхне на този,който подпише предателството.
  • 58 Еееей

    48 3 Отговор
    Големи балъци са това БЪЛГАРИТЕ!!! Какви гаранции, какви пет лева и то от Макрон, който бе гарант на минските съглашения, а украинските фашисти си правят каквото си искат!? Същото бе и при Янукович-малкия макрон и германския канцлер гарантираха, че в Украйна ще е всичко наред и ...хоп преврат на ЦРУ то и уж някаква си "Майдана" и Украйна се разпадна, след малко като гледам може и хич да я няма на картата вече!? Хайде Радев да си гледа хубавия кеф като президент, а Кирчо простия самолетчето ..и право в Отава? Ама да си вземе и Ленчето, че тая хептен дразни народа с тъпотията си!!!

    Коментиран от #70, #91

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Национално обединение

    42 0 Отговор
    Не знам дали си махнаха решетките на народното събрание, ама да не бързат. Ще им трябват.
  • 61 Същия

    24 4 Отговор

    До коментар #48 от "Мамул":

    Не бой се! Хамериканците нямат никакъв, ама никакъв шанс! Само да хукнат излишно и ...30 метра вода над Северна Америка и всичко издавени! Те го знаят, ама се правят, че не се плащат, ...ама съдбата си я знаят иначе каква ще е!!! Само си помисли, защо Путин им постави ултиматум!? Много работи им се искат, ...ама друг път ще станат, в някой друг живот! Сега ще има "малко глад" в сащ и в Европата и долара и еврото ще се обезценят!!! Следващата година ще има около 24 огън и жупел и много вода и хамериканците ще се чудят дали Китай е виновен за това или Русия!? Защото скоро Китай ще си вземе територията и отношенията им със сащ също ще се обтегнат!!!

    Коментиран от #68, #95

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тъмен субект

    46 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    То бунтове, ама ветото ще бъде вдигнато. Иди после се оправяй с Македония. След дъжд качулка или кой ял - ял.
  • 64 ДАСКАЛ

    28 3 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хора ,които и понятие си нямат от дипломация, НИКОЙ,НИКОГА,ЗА НИЩО НЕ ГИ ПИТА!!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Котни

    41 1 Отговор
    Ами точно сега е момента да застанем твърдо зад позицията си. Защото ако иска ЕУ да не се излага да натисне скопие,а не нас
  • 67 1020

    51 2 Отговор

    До коментар #46 от "Димо":

    Макрон ли прокара закона за тировете, с което разгони фамилията на българските транспортни фирми или нещо бъркам. Макрон беше - не бъркам. Та сега за нашите интереси щял да се застъпи. Дрън-дрън ярина!
  • 68 Поредния

    12 19 Отговор

    До коментар #61 от "Същия":

    путиновярващ. Тези приказки се наричат политика. Той в последно време ръси много ултиматуми ако си забелязал. Само че се оказа че великата руска армия е гола вода. Добре, че има атомчета. Но не е само той.
  • 69 Пешо

    8 17 Отговор
    Е чи кво? Да не сме по-големи от македонците? То само националистите вярват, че Македония няма да влезе в ЕУ.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 2326

    42 3 Отговор
    Само с една дума–ПРЕДАТЕЛИ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Косача

    34 2 Отговор
    Не се давайте на Макрон! Изчакайте Чешкото председателство и тогава нещата ще си дойдат на място!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 АзСъмАз

    24 2 Отговор
    Стево Пендаровски отива в рая, Господ го развежда и му показва Дървото на Мъдростта, чиято ябълка змията дала на Ева - тя на Адам...и Гостод ги изгонил от Рая. Нашия се чуди и пита: -А какъв е тоя човек, дето лежи под дървото?
    - Тоя го заварих тука, когато дойдон да правя света - някакъв македонец е, де да го знам... - отговорил Господ.
  • 76 Добре е

    35 0 Отговор
    И двамата да спестят скъпото гориво на правителствения самолет, като си купят ЕДНОПОСОЧЕН билет за Париж.
  • 77 Ха ха ха ха

    38 1 Отговор
    Ние ви разрешаваме да купувате руски газ и петрол,а вие клякате на Македония!
  • 78 Смех

    40 0 Отговор
    Да се смея или да рева незнам, такива слаби политици с конкурс немогат да се намерят никъде по света
  • 79 Габдулла

    37 1 Отговор
    Трябва да си много тъп за да вярваш на европейска или американска дума Точно след подобни уверения от страна на Франция,Германия и САЩ стана преврата на Майдана. Думата на Макрон не струва пукната пара.
  • 80 Име

    16 5 Отговор
    Българи !! Не страхувайте! Предлогот на Макрон, няма да помине в Македония, страната никога няма да получи влез във ЕС , тука завършва тази приказка. Може би в някое бъдеще във федерация със Сърбия или Албания
    Поздрав от Македония

    Коментиран от #84, #97

  • 81 Оставко

    26 0 Отговор
    Киро просто затова бе изваден от нищото и поставен на превиерския пост, да свали ветото.
  • 82 Този същият Янев подписа и...

    22 4 Отговор

    До коментар #38 от "Точен":

    Геноцида срещу инвалидите....Телкове за истинските болни инвалиди до гроб и пенсийки за всички гласоподаватели от маалите до живот!Само като им видиш физиономиите и ти става ясно ,че са си продали душите за американски паспорти и банкови сметки....Горко на България и истинските Българи!Дано си получат възмездието от Бог!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Сашо

    22 3 Отговор

    До коментар #80 от "Име":

    Друже, защо изобщо се напъвате да влизате в тоя Европейски съюз - да ви унищожат като независима държава ли? Не виждате ли какво стана с България?

    Коментиран от #126

  • 85 Машала

    19 0 Отговор
    И утре като махнат Макрон ко шъ прайм? Черно на бяло, и то от всички страни в ЕС. Всичко друго е ала бала!
  • 86 Индианец

    19 0 Отговор
    Ако някой незнае какво значи "ГАРАНЦИЯ-франция, да пита Сърбите, а пък и Украинците.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 СЗО

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдавал":

    Точно!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Д Петров

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "СЗО":

    Зависи от народът! Преди оставката, тия ако намажат въжето, след 10 г. ще сме напреднали. Пример - Румъния. Ама от това робско племе...
  • 91 Лея13

    5 7 Отговор

    До коментар #58 от "Еееей":

    Две трети от речта ти е пълна дуращина.Па Майдана бил фалшив, пък ЦРУ пристигнаха отнякъде, че Украйна в момента изчезва от картата на света.И още тъпни от този род.По полека,не се напъвай толкова.Вредно е за здравето.Омешал си малко истина с много лъжи.Повтаряш неща, които путинската пропаганда опитва да пробутва от известно време насам.И използваш за това една тема, която е много важна за българите.Пълен отврат си!!
  • 92 Д Петров

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Къде в темата намеси рушия бе, 🔨-чолапчик?!
  • 93 Клоуна

    10 2 Отговор
    Ще подпишат, ама ба върбе. Хи хи хи, Кирчо може да подпише, ни Президента НЕ. Та ако ще не Маккрон а Байдън да гарантира😀
  • 94 Пловдив

    13 0 Отговор
    Играят си с огъня, а ръцете им са целите в бензин...
  • 95 Лея13

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Същия":

    Леле, човек:))Откъде я измисли тази смахната теория.Човек ти чете откачения пасквил и в главата му се редуват изумление и див смях.Човече, наистина не е нормално да измисляш подобни теории на конспирацията.Съвсем приятелски ти казвам- трябва да отидеш на специалист.Дано помогне.
  • 96 Бат Вальо

    14 0 Отговор
    "Таму надалеку, се до Јапонија, ова е Македонија" - това гениално прозрение до миналата година се вееше като парцал из македонските форуми ... нема такава наглост и комплексарщина, НЕМА !!!
  • 97 Федерациите

    14 0 Отговор

    До коментар #80 от "Име":

    Федерациите нали знаеш, как свършват?
    Селски тарикати, кога ви дойде ума, тогава ке влезете в ЕС.

    Коментиран от #111, #127

  • 98 Читател

    11 1 Отговор
    Нашите управляващи и Макрон да прочетат книгата на френския журналист Анри Поази. На президента и првителството препоръчвам да подарят на президента Макрон един екземпляр на езика на който е написана през миналия век. Има я и на "македонски" език.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ироничен

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    "И президентът нали беше много сербез, че няма да има промяна в позицията ни?"
    =========
    Да.... И нали точно в този форум се повтаряше: "Достойният!".
    Ама сега не искате да си спомните, че го писахте.
  • 101 ННН

    14 1 Отговор
    Абе Петков(нарочно с този тон защото не уважаваш избирателите!),какво общо има Макрон?Внимавайте какво ще подпишете,че светът ще ви се види тясен!!!Българи има и в Канада и няма да си цял живот премиер!Мисли за бъдещето и на България,а не само за своето(финансово)...!Между другото,не по темата-вярно ли е че си обещал на Бай-Дън шистов газ от Добруджа?Дано ти доложат и ако не е така опровергай го,ако не ...Народа ще ти ОБЯСНИ!!!
  • 102 Иво.

    14 2 Отговор
    Българи незнам Вие какво ще кажете но тук ми мерише на предателство на българските интереси! Затова АЗ казвам...ОСТАВКА на всеки дръзнал да подкрепи сваляне на ветото.
  • 103 Тапата

    4 0 Отговор
    Лошата новина е, че не ми се отвори парашута, а добрата е, че все още съм във въздуха и се надявам да ми се размине.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    В парламента герб и дпс заедно с БСП, Възраждане и ИТН, партиите,които имат желание да блокират С Македония,при не изпълнение на поетите ангажименти от двустранното споразумение,са 72%от депутатите,така че не хабете напразно силите си,това е излишно,става въпрос за руска хибридна атака срещу про евроатлантическите партии и мин.предсесателят Кирил Петков,на срещата с Макрон Радев ще се отвърне и ако К.Петров се съгласи,ще се обяви против правителството,давайки знак на про руските партии начело с ИТН ,Бсп,Възраждане, ДПС и Пеевски,жадуващата за власт ГЕРБ,да свалят правителството и организират про руските сили.Всичко това е разкрито от западните разузнавателни служби.За това К.Петков,иска парламента да е гарант на спора между С.Македония и нас.
  • 106 СПАС БЕЗДЕЛНИКА

    2 0 Отговор
    БЕЗ ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА И СЕГАШНАТА ТЕОДОРА ГАНЧОВСКА, ВСИЧКО МОЖЕ ДА СВЪРШИ МНОГО ЗЛЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Чудно!

    3 0 Отговор
    Аха, колкото беше гарант и на Минските.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Антов

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "Федерациите":

    След година-две може и ЕС да се разпадне! За какво да се нитискат македонците да влизат в "ковчега ЕС"?!
  • 112 Един журналист сравни Макрон със скиор,

    2 1 Отговор
    бил добър в политическите слаломи, умеел да лавира между проблемите, но не ги решанал!? Та и наш Кирчо е същият, каквото и да предложи все е грешка, но имитира слалом, сега и с Македония ще се издъни, а Радев си е военен, толкова му е акъла.
  • 113 Спас Ташев

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Кви "бунтове", бе аркадаш?! Хората в България въобще не се интересуват от македонските гюролтии, разгаряни от платените поръчкови лъжливи "социологически агенции"! Само патриотарстващия БКП+ДС-башибозук умира от страх, че ще секнат бюджетните милиони за патриотарстване и ще трябва да се връщат на село да копат компири и домати!
  • 114 Топгън

    3 0 Отговор
    То не остана много за даване, да дават всичко и да хващат товарният влак за Канада...
  • 115 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Не само ти! Много сме!
  • 116 България

    6 0 Отговор
    Защо непрекъснато все от нас искат отстъпки? Защо не принудят С.Македония да се държи като нормална държава? Кой ще се съгласи да му крадат нагло историята и да фалшифицират културни паметници? Радев и Кирчо да внимават, прошка няма!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Горски

    6 0 Отговор
    Намирисва ми на предателство. Всеки ден от управлението на тия нагли момчета с измислени автобиохрафии е пагубен за България.
  • 119 Лъжата ли ще победи?

    6 0 Отговор
    С този невероятен натиск отвсякъде, С.Македония рано или късно ще влезе в ЕС. Без да промени нищо в отношенията си с България, без да опровергае нито една своя лъжа, без да започне да се отнася с българите там както подобава на европейци. Само месец, след като ги приемат, ще видите тепърва що е то наглост и лъжи! Толкова години ходят по света и прилъгват, плащат за влияние, печелят привърженици. Ние сме си виновни. Нашите невежи псевдополитици и немощни страхливи историци отстъпваха, отстъпваха, отстъпваха. На кого ли не! Сега и пред Макрон ще отстъпят, като че ли никога не са чували за лицемерието и бедите, които са ни донесли западните сили и хитрите им политици. Всъщност, за какво им е С.Маседония? Та те са напълно под сръбско, т.е. руско влияние. Разчитат, че ще ги променят и използват за своите цели ли? С тези бетонирани глави? Македонците ще вземат парите и помощите им, и пак ще си правят каквото знаят. Но за сметка на това пък, неминуемо ще допринесат за по-бързото разпадане на ЕС.
  • 120 Абе

    4 0 Отговор
    Франция е известен гарант на международната сцена още от 1938 година. Даже има такъв израз: Гаранция Франция.
  • 121 Моряка

    1 1 Отговор
    Безспорно е,че големият американски филм "Мълчанието на агнетата" отразява българската народо психология.И сега така ще стане.Ще се разблеем,чак когато влезем в скотобойната и мандалото отвън падне.А Мустафата ще избере Кирчо и Кокорчо за втори мандат,докато следващата партида български агнета мълчат.По наследство.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Пешо

    2 0 Отговор
    Защо ще подписвате? Те повечето македонци мразят българи, аиде не сте като макрон да не им хвщте какво говорят макетата
  • 125 Деница

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обективно":

    ... Не беше ли точно Франция тази, която в края на ПСВ направи Беломорска Тракия ("т.е. "гарантира") ... свой "Протекторат" ... ?! ... След което я подари ... на Гърция ... Същата съдба я е очаквала и Родопската област ... Уилдроу Уилсън (американски президинт) е бил против ... и напуска конференцията без да подпише договора ...
  • 126 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Сашо":

    Еми всичко е ясно и за това македонците не искат във ЕС , виждаме как става при вас, може би и за това тези политкантите комплицируват нещата.
    Това ЕС е голяма лъжа, поздрав и всякое Добро до теб
  • 127 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Федерациите":

    Федерациите ли ? И САЩ и Русия са федерации и какво мислиш кой жнее къде не е сеялки ?
    И кой ти лъже че сми искали във ЕС ?
  • 128 Аха

    0 0 Отговор
    Това Петков ли ви го каза ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове