Last news in Fakti
07 Юни, 2019 8358

Нужна или опасна е АЕЦ "Белене"?


  • проф. Георги Касчиев експерт по ядрена енергетика Ако АЕЦ „Белене” бъде реализирана, бизнесът и потребителите ще трябва да плащат два пъти по-скъпо за ток. Ще бъдем принудени да живеем десетилетия под риск от тежка авария, тъй като „Белене” е разположена в зона със сравнително висок сеизмичен риск, а антисеизмичните конструкции са безвъзвратно увредени, след като бяха наводнени през 2009 – 2010 г.
  • Румен Радев президент на Република България Осъществяването на АЕЦ "Белене" е неизбежно - в него са вложени 3 млрд. лева на български данъкоплатци. За развитието на индустрията ще са необходими надеждни източници на енергия, но юридическите времеви и ценови рамки предполагат, че на 22 май 2020 ще стане ясно кой ще строи АЕЦ "Белене".

    346 гласа
    28%
    72%
    852 гласа

Коментари

  • 1 експерт

    164 81 Отговор
    Строителство на АЕЦ Белене не само че нужно и безопасно ,а е абсолютно наложително ,за да бъде България в ,,Икономическа безопасност и независимост " Подобни платени коментари като този на проф.Касчиев имат единствена цел :Пълно унищожаване на България икономически и физически .

    Коментиран от #58

  • 2 Бесен

    141 54 Отговор
    Егати професора... доказано е в световен мащаб, че най-евтината енергия е ядрената! Предстоящото вдигане на цените от щли е заради повишените цени на въглеродните емисии и ние рано или късно ще трябва да разкараме всичките ТЕЦ - тогава тоя смешник ли ще прави електрика? Без АЕЦ сме обречени и икономически, а и геополитически, ама този сигурно си взима комисион от американските тецове, за да плещи глупости!
  • 3 БеСеПендър

    79 125 Отговор
    Има в момента много показателен филм за Чернобил. Първо го гледайте и след това искайте това безумие. Защото атомните електроцентрали остават опасни и стотици години след спирането им. Предлагам и президента малко да се ограмоти.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 почитател

    90 31 Отговор
    Къде беше г-н професора когато се е решавало да се строи Белене?
    Тогава се е борил за титли и съм сигурен, че изказванията му са били точно на обратния полюс!!!!!
    Но от такива "върти чешири" сме на този хал!!!
  • 5 Неплатен експерт

    84 31 Отговор
    По принцип, без да ме засяга кой строи, къде, кой взема комисионни и т.н., още един АЕЦ е нужен на България. Не само от гледна точка на бъдещето развитие на икономиката, но и от гледна точка на екологията. В Белгия на наполовина по-марка територия имат три АЕЦ. Мислете преди да слушате експерти дето са лапнали пачката.

    Коментиран от #13, #105

  • 6 НАТО ВЕЦ

    42 23 Отговор

    До коментар #3 от "БеСеПендър":

    Ти първо научи разликата между типовете реактори, пък тогава се отваряй.

    Коментиран от #8


  • 7 нов

    66 21 Отговор

    До коментар #3 от "БеСеПендър":

    Аварии в световен мащаб винаги е имало и ще има/дано да са рядкост/, но защо се споменава само тази в Чернобил?
    И престанете с филма, все пак в него има и доста художествена измислица!!! Примери много....

    Коментиран от #9

  • 8 хазарта

    24 58 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО ВЕЦ":

    Браво господине, а дано ти мине като защитаваш президента, но едва ли мислиш за себе си иза семейството си. Ако имаш такова!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 9 БеСеПендър

    28 51 Отговор

    До коментар #7 от "нов":

    Да има художествена измислица, но ти едва ли си съвременник на престъпното управление на тогавашната власт. И едва ли твоето дете е било на манифестацията на 1 май тогава.

    Коментиран от #11

  • 10 doctora

    25 59 Отговор
    Всички които подкрепят президента са самоубиици.
  • 11 нов

    45 9 Отговор

    До коментар #9 от "БеСеПендър":

    Тогава бях в казармата, но не бъркай строежа на един проект с престъпното управление!!!
    През 30 годишната вече "Демокрация" да има подведен под отговорност за нещо държавник - НЕ, няма и да има!!!! Ние можем като нация само да говорим, но нищо реално не правим за промяна в добър аспект!!
  • 12 Жоро

    21 18 Отговор
    Проекта АЕЦ Белене е трябвало да започне за да може да има лапане. Ми като ще е така дайте избор на българите дали искат да плащат данъци, след като се влагат неразумно и се крадат усилено
  • 13 Жоро

    28 52 Отговор

    До коментар #5 от "Неплатен експерт":

    Само дето цяла Европа се отказва от АЕЦ. Бъдещето е във възобновями източници - водни соларни вятърни централи. Тепърва да строим атомка и да мислим че това е бъдещето - е това ни прави пълни глупаци.

    Коментиран от #20, #23, #53

  • 14 Чебурашка

    25 46 Отговор
    Зеления чорап кога стана експерт и по ядрена енергетика? що не си гледа Деса простакеса? До няколко дни ще се разбере какви инструкции е получил от Путя, Гундяев и Решетников. Явно пак са му наливали мозък в червената куха лейка.

    Коментиран от #75

  • 15 Nikolov

    32 10 Отговор
    Имаме реактори, имаме АЕЦ, имаме преносна мрежа, имаме специалисти, имаме всичко! Защо не направим нова площадка в Козлодуй? Белене е каца без дъно, там ще трябва огромна инвестиция в съпътстваща инфрастуктура.

    Коментиран от #22

  • 16 Фактолог

    29 4 Отговор
    Нужна е за хората, опасна е за бизнеса. Закон на пазара. Когато има нещо по много, то е по-евтино, ниска печалба, борба с конкуренти. Когао нещо е по малко, то е по-скъпо. От газ и газени лампи в миналото се печели малко и човек изобрети АЕЦ, но сега тя е вредна –ако е евтина; и полезна –ако е скъпа!!!
  • 17 filo

    27 31 Отговор
    Само 28 държави в света имат ядрена енергетика. Останалите се оправят някак си. Кога ще се изплати инвестицията от 10 млрд евро, няма да го доживеят две поколения, а вероятно никога няма да се изплати.
  • 18 filo

    24 46 Отговор
    Единия е специалист по ядрена енергетика, а другия прост фатмак от ямболско село, а червените тролчета му цъкат ли цъкат плюсчета.

    Коментиран от #40

  • 19 НАТО ВЕЦ

    25 10 Отговор

    До коментар #8 от "хазарта":

    Нещо не ти се разбира "мисълта". Вероятно поради проблемите ви с правописа. И да, имам семейство. Живея откакто се помня в "розата на ветровете" на съществуващия АЕЦ. Работя с източници на йонизиращи лъчи, но в друга сфера и ви гарантирам, че не съм се заимал с "трета ръка". Ще ви помоля да не напъвате с "мислене", защото видно ви е непосилно и може да ви навреди, пък аз сам хуманист.

    Коментиран от #21, #49

  • 20 333

    34 8 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Ама трябва да си сложиш живота на пауза за едно, две десетилетия минимум, за да го стигнеш това бъдеще. Германия, която се е отказала от ядрената енергия внася ток от Франция, където има около 40 реактора. В България основните мощности идват от тецовете в маришкия басейн, които всяка година плащат все повече за въглеродни емисии, което се отразява на цените на енергия. Тая година на свободния пазар за бизнес потребителите ударихме толкова високи нива, дето ги няма никъде, защото вече енергията не ни стига. ТЕЦ-овете на въглищата освен това обгазяват хората, около тях е разпръсната повече радиация от изгорените въглища, отколкото около Козлодуй, от където не излизат радиоактивни изотопи. Във находищата с въглища също има малки количества радиоактивни изотопи, и като гориш толкова големи количества се събират около комините, от където излизат.
    След четвърт век може да стане това с възобновяемата енергия, освен ако не си Норвегия, която финансира инвестициите във източници на възобновяема енергия пари от продажба на изкопаеми горива. Или Германия, която има изключително мощна икономика.
    В момента в България са инвестирани повече пари във фотоволтаици, отколкото струва Белене. И добива на енергия от тях е нищожен. Просто още е скъпо, и това е без акумулуращи мощности, които ще направят енергията дори още по-скъпа.
    Та твоите фантазии ще се изпълнят, ама няма да е толкова скоро. Освен това, дори да се изпълнят, пак ти трябват някакви постоянни източници на
  • 21 333

    18 5 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Да ходи около мариците да мери радиационния фон, после около Козлодуй :D

    Коментиран от #25

  • 22 НАТО ВЕЦ

    23 9 Отговор

    До коментар #15 от "Nikolov":

    В Козлодуй няма место за нова площадка. Там не трябваше да се унищожават годни работещи реактори, но за това вече е късно. В Белене площадката е подготвена и лицензирана. Също така е изградена част от инфраструктурата, която в момента се разсипва и разграбва.
  • 23 Неплатен експерт

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    И Жоро и 333 сте прави. Ама 333 е по-голям реалист, необходими са ни АЕЦ докато всичко мине на вятър, солар и ВЕЦ. Но и двамата ме кефите, да ставаме френдове.
  • 24 Бъъърррр

    23 10 Отговор
    Не! Не е нужен! Бат ББ ще ни докара ток с танкер, както докара танкер с газ и обезпечи България с газ за години напред... ха-ха-ха!

    Коментиран от #28

  • 25 НАТО ВЕЦ

    4 14 Отговор

    До коментар #21 от "333":

    На зомбирани индивиди, няма как да го обясни човек.
  • 26 Богоявленски

    35 12 Отговор
    Говориш абсолютна лъжа - ядреният ти "специалист" отдавна е купен от американците и работи безцеремонно и нагло срещу собствения си народ. Що се отнася до другият - той е единственият свестен човек в политиката в момента и единствената надежда за всички нас!!! С тези продажни мутренски политици, крайно време е да се въведе президентска република и всички бандити в затвора!!!

    Коментиран от #76

  • 27 ГОСТ

    16 3 Отговор
    От Япония спряха ли радиацията или още бълва Фукушима и медиите мълчат ??

    Коментиран от #29

  • 28 333

    15 5 Отговор

    До коментар #24 от "Бъъърррр":

    A може ли ние да натоварим Бат ББ, или по-добре Бат БХ, и да го пратим някъде?

    Коментиран от #91

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор

  • 30 333

    20 5 Отговор
    Преди години HSBC правиха анализ за Белене и казаха, че проекта може да бъде рентабилен. Ама те не ги разбират тия неща.

    Коментиран от #35, #42

  • 31 Букова глава

    8 11 Отговор
    Защо не се вложат средствата за Белене в екологично чисти технологии за производство? Отговора е че явно така по малко може да се крадеее!!!!
  • 32 тони

    11 18 Отговор
    Ядрената енергия била най-евтина и чиста... да, ако не броим ядрените отпадъци, които трябва поколения наред да се съхраняват. Все едно да вземеш евтин апартамент, който да плащат хиляди години след теб. Само за сравнение - представете си, че по времето на Аспарух имаше ядрени централи - сега още щяхме да трябва да плащаме за съхранението на отпадъците от тогава.
  • 33 Бай Шиле

    22 5 Отговор
    Г-н Касчиев,как Ви плаща френското атомно лоби: месечно или на отделна статия?

    Коментиран от #39

  • 34 хахаха

    13 25 Отговор
    Местните рубладжии и кремълски троляци змии и гущери бълват, че видите ли България щяла "да се охарчи" с 2 млрд лева за чисто нови и абсолютно необходими, американски изтребители, но иначе са готови да заробят и себе си и децата си с 10млрд лева, при това с нулева възвръщаемост и риск от ядрена катастрофа, само и просто, защото този проект винаги е бил, както и ще остане РУСКИ и изцяло в РУСКИ интерес!!! Такива гадове и идиоти може само тук да виреят!!!
  • 35 хахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #30 от "333":

    Всеки може да плати такива анализи:)
  • 36 Стоп на Белене

    17 9 Отговор
    Построяването на АЕЦ Белене означава закриване на АЕЦ Козлодуй! България и региона нямат нужда от две централи. АЕЦ Козлодуй има изградена инфраструктура и човешки ресурс. Пълен абсурд е да загробиш Козлодуй и в сеизмична зона на 150 км да строиш нова централа и нова инфраструктура. Мъдрото решение е реакторите от Белене да се насочат към Козлодуй. Ама за тази работа трябва и акъл!
  • 37 Боже опази

    8 14 Отговор
    Занимавам се с материята от доста години и не мога да дам категорично становище, а пилота - театрал, е вече експерт енергетик, макро икономист...
  • 38 истината

    11 19 Отговор
    Комунистите,понеже не успяха да унищожат българския народ Чрез ЧЕРНОБИЛ,искат да го довършат чрез БЕЛЕНЕ.Смрад с миризма на рубли.
  • 39 Оооооо

    9 14 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Шиле":

    А, аз се чудех, кой ли плаща на фатмка
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор

  • 41 Garrincha

    9 2 Отговор
    Ей, форумни експерти, да благодарим на хан Аспарух, че е решил на това място да основе държава, че за сега няма много тежки земетресения ! Един по здрав трус и всичките ви анализи и експертизи няма да ви стигнат да си обършете о*раните гъ*ове - първи ще напуснете кораба като мишки !
  • 42 HSBC

    6 8 Отговор

    До коментар #30 от "333":

    "Преди години HSBC правиха анализ за Белене и казаха, че проекта може да бъде рентабилен. Ама те не ги разбират тия неща."

    Техния анализ предвиждаше населението и промишлеността за 2020 година да са се увеличили и страната да изпитва остър недостиг на енергия, която без АЕЦ Белене няма как да бъде задоволен. Заради недостига, цената на тока щяла да се вдигне над 8,5 евроцента, над която АЕЦ Белене вече щял да е на печалба. Според тебе разбират ли ги от HSBC нещата? Само да те подсетя, че плащаш нощната тарифа на 5 стотинки. Ако вече бяхме построили Белене, по съвета на разбирачите, сега по колко щяха да печелят, при положение, че на 17ст/квч са на нула печалба? На кой щяха да продават "евтината" енергия?
  • 43 Излишна е разбира се

    5 8 Отговор
    Който мисли, че не е излишна, да ми отговори какво щяхме да правим излишния ток точно в този конкретен момент, когато потреблениео е по-малко отколкото мощността на двете атомни централи, а ВЕИ произвеждат повече, отколкото АЕЦ Козлодуй в момента?
    MW %
    АЕЦ 1061 25.24%
    Кондензационни ТЕЦ 1491 35.47%
    Топлофикационни ТЕЦ 218 5.19%
    Заводски ТЕЦ 130 3.09%
    ВЕЦ 339 8.07%
    Малки ВЕЦ 300 7.14%
    ВяЕЦ 17 0.40%
    ФЕЦ 621 14.78%
    Био ТЕЦ 26 0.62%
    Товар на РБ 4068

    Коментиран от #45, #82

  • 44 333

    14 4 Отговор
    Момчета! ЕС иска до няколко години да спрем въглищарниците. 2023, примерно. Ние и Полша се дърпаме, и искаме отсрочка. Не ми разправяйте как си имаме достатъчно енергия, понеже тя и в момента не ни стига особено. Мариците са над 3GW мощности. Енергията по някое време на борсата в България минаваше 1.60лв на kWh. Тия 5ст на контролирания пазар са дотирани от бизнеса, който ви калкулира разходите в цената на продукцията. Енергията от някои фотоволтаици е по 60ст на киловат.

    Коментиран от #47

  • 45 Е ми

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Излишна е разбира се":

    Ше караме електрички :)
  • 46 Въпрос

    5 6 Отговор
    към отговорните политици, които, предполага се....вземат решенията:
    1. Ако държавата е инвеститор, проекта е губещ!
    2. Търсим "стратегически" инвеститор, който да инвестира?!!!????!

    Очевидно търсим идиоти, които да загубят...……..

    Коментиран от #48

  • 47 Дрън дрън

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "333":

    Я пак? От къде ги измисли тези цифри? Дай линк за такива цени на тока или поне кажи на коя дата са били? Бизнеса си гледа интереса и в момвнта си купува тока по-евтино от тебе, въпреки че АЕЦ Козлодуй в момента работи на половината мощност. АЕЦ Кузлодуй гарантирано ще работи до 2050, а ТЕЦ-овете имат разрешение до 2032 с опция за удължаване на срока, ако до тогава не са фалирали.

    Коментиран от #56, #57

  • 48 Добра логика

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "Въпрос":

    Много си прав. Точно затова никой не иска да го строи този проект без държавни гаранции - той е гарантирано губещ и няма математика, която да докаже обратното. Още преди 7 години HSBC сметнаха, че ще е на печалба над 17ст/квч, а оттогава цената на проекта поскъпна още повече и ще е на печалба на още по-висока цена. Великобритания спря строежа на своята АЕЦ почти на финала, защото тяната цена излизаше 11евроцента на квч. Че то на газ вместо въглища е по-евтино отколкото АЕЦ.
  • 49 Батката

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Господине,
    Желанието Ви да изпъкнете, унижавайки други хора, е признак за комплекси. Не знам човека с какво образование е, но за пишещ във факти показва добре владеене на българския език.
    Имайте предвид, че изречение от този тип "... че не съм се заимал с "трета ръка"" не е съвсем разбираемо и не е признак за висока писмена култура.
    По отношение на източниците на йонизираща лъчение- има неоспорими научни доказателства, че независимо от техния тип (алфа, бета или гама), нанасят необратими промени в човешките тъкани (особено меките).
    Не ми се струва, че нормален човек би изтъкна такъв факт за преимущество...

    Коментиран от #52

  • 50 Енергетик

    9 6 Отговор
    Професоре, а като затворим Мариците, както искат от ЕС кой ще покрие недостига на мощност или ще внасяме от САЩ ;-)))

    Коментиран от #51

  • 51 Малко информация моля

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Енергетик":

    Кога ще ги закриваме? Виждам че разполагаш с информация, която не е известна в публичното пространство, където се говори зяа 2032 година. За догодина се ковори, че ще разрешат инсталирането на фотоволтаици без спънки и разбира се без преференциални цени. Сам се сещай каква ще е инсталираната им мощност през 2032г? По-енергоемките предприятая ще си инсталират и вятърни генератори за собствено ползване, като се увеличи тока още малко, а той ще се увеличи, когато пазара се либерализира напълно и се премахната регулираните цени. Тогава няма кой да поеме загубите, както сега, защото всичко ще се случва в реално време, а не с планирани цени за година напред, както сега. Свръхпроизводството пък на свой ред ще бутне цените, когато има предлагане повече от потреблението. Не разсъждавай по комунистическия модел на търговия с ток, който още не сме променили от татово време!

    Коментиран от #84, #95

  • 52 НАТО ВЕЦ

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "Батката":

    Како, определено не правите разлика между писмена култура и ползване на жаргонни изрази. "Комплексите" си, ако имам такива не бих "избивал" точно тук. Колкото до видовете лъчения, източниците им и биологичните им въздействия доста мога да "поговоря". В същност, дори идея си нямате с какво сте облъчвани в ежедневието.

    Коментиран от #69

  • 53 Светльо Чернев

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Няма лошо да има повече ВЕИ в България, но я опитай да изградиш такива. Уж не е забранено, но някакси държавата не ти позволява.

    Коментиран от #54

  • 54 Много мина малко остана

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "Светльо Чернев":

    Вече се очаква ЗАДЪЛЖАВАНЕТО на ЕРП-тата в Европа, да приемат понятието просюмер - че освен да си потребител, може да си и производител и те нямат право да ти отказват. На кого и на каква цена ще си продаваш тока, вече е съвсем отделен въпрос и твоя грижа. Това обаче няма да е проблем, защото много фирми и организации са се ангажирали да ползват само зелена енергия и пазар на този етап ще има. А пък и колкото повече конкуренция - толкова по-ниски цени за потребителите - всички печелят, освен въглищните централи, което пък е бонус печалба за по-чист въздух.

    Коментиран от #64

  • 55 КОЮ

    7 4 Отговор
    Явно всички тука сте енергийни експерти , обаче я ми кажете как ще оправите енергийния пръстен и баланса на мощностите при положение че и двете АЕЦ са в северната част , а ТЕЦ около Марица се затворят . Защото за момента е сигурно че ще работет до 1.01.2020 за 02.01.2020 няма платени квоти , тец 2 е тотално фалирал , БЕХ дадоха наличните пари за евро избори , а следват и местни избори . МИР в момента строят 400 кволта от Гълъбово до Бургас че лятото в курортите е като по Тошово време 2 часа има 2 часа няма ток , вие тука ми пишете глупотевини . НЯМА МИСЛЕЩИ ХОРА , горе в министерството има ГРОБАДЖИЙСКИ КАЛИНКИ
  • 56 333

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Дрън дрън":

    Очаква се не е като стана. За съжаление всичко става прекалено бавно. Отделно от това, в момента себестойността на енергията е от фотоволтаици е над 40ст на киловат. Трябва да падне още доста, или да се качи останалата повече от два пъти. Ще стане и това, но няма да е утре.

    Коментиран от #63

  • 57 333

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Дрън дрън":

    300 милиона загуба натрупа Марица Изток 2 за нула време. Те лиценз може да имат, цените на емисиите ще се вдигат всяка година. ТЕЦ-овете ги забравете.

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор

  • 59 FOW

    11 4 Отговор
    значи Франция може да има 58 атомни централи, във САЩ 100 в ЯПОНИЯ където им е хвърлена атомна бомба да има 43 а в България да се страхуваме че ще направим АЕЦ БЕЛЕНЕ-пълни глупаци са тези дето искат да ни заробят вечно да внасяме ток-КОСТОВИСТИ, ТИКВИ а като чета и немалко от писалите тук(явно електората им-безмозъчни същества , като "хазарта", "БеСеПендър", "doctora" и т.н
    Явно има много самоубийци в ЕВРОПА където 75% от електроенергията идва от ядрени централи.А и бай Тошо май пак се оказа прав , като е започнал да строи БЕЛЕНЕ. 50 г по късно има хора дето са 100 години назад в мисленето си. Затова тиквата е на власт, затова имаше масовата приватизация, затова сега сме най бедни и глупави в ЕВРОПА.
  • 60 Дрън дрън

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "333":

    Не мисли, че някой ще затвори тецовете. Просто от догодина ще започнем да плащаме РЕАЛНАТА ЦЕНА НА ТОКА. Стига толкова популизъм. Всяко нещо си има цена и трябва да си я плащаме. По-добре цена на тока от ТЕЦ на 8,5 ст. отколкото евтина атомна енергия на 17 стотинки, не смяташ ли?

    Коментиран от #62, #85

  • 61 Иво

    4 4 Отговор
    Защо трябва да се дават 10млрд евро за нова централа като спокойно може да се сложат още два реактора в Козлодуй при това с готови площадки и инфраструктура и пак да си е 100% държавно.
  • 62 333

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "Дрън дрън":

    Няма да е 8.5 стотинки. В момента АЕС работи на към 13ст, а Контур Глобал на близо 10, без ДДС и без включени емисии в цената. МИ2 е на близо 7ст, ама натрупа 300 милиона загуба за норматив. Отделно заплатите на миньорите се вдигат всяка година. Та докато построят Белене, ще ги стигнем тия 8.5 цента на kWh като стой та гледай.

    Коментиран от #65, #66

  • 63 Дрън дрън

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "333":

    Я дай формулата, по която сметна себестойността на 40ст.? Ето ти моята. Най-скъпи са малките фотоволтаични централи на цена около 1000€ за 1kWp. Централа с такава мощност в най-лошия сценарий, на териториата на България ще произведе 30 000kWh за 25 годишната си гаранция. От тук нататък ще сметнеш ли каква е себестойността , ако 30000 квч струват 1955лв? Цената май е колкото тази на ТЕЦ-овете, че и по-ниска, не смяташ ли? Цената голяма фотоволтаична централа е с 20-30% надолу и продължава да пада.

    Коментиран от #88

  • 64 Светльо Чернев

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Много мина малко остана":

    Друго е естеството на проблема. Например местата, които са най-подходящи за вятърни турбини са в защитени зони или в близост до защитени местности. Т.е. там не може да се изграждат. В момента има стотици разрешения за строеж на такива турбини, но им измислиха безброй ограничения, за да не могат да ги строят. Дори след издадени разрешения за строеж се обяви защитена зона със забрана за изграждане на вятърни турбини. Представяш ли си да си инвеститор, да изсипеш един куп пари за процедури, защото няма забрани и когато стигнеш до реализация. някой ти измисля забрана. С други думи. Държавата от една страна ти разрешава, а от друга забранява. Аз съм за ВЕИ. Обаче как да стане!?
  • 65 Дрън дрън

    3 4 Отговор

    До коментар #62 от "333":

    Ще ги стигнем тези цени, но на кукуво лято. След 5 години свършват договорите с американците и минават на свободния пазар. Тецовете ще работят предимно през зимата, дори без втора АЕЦ. Една АЕЦ не може да си позволи подобна сезонна работа. Пак не отговори, какво правим 4000мегавата мощност само от АЕЦ при 2800мегавата потребление? Досега не съм получил смислен отговор на този въпрос, а го задавам от години.

    Коментиран от #87

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор

  • 67 АЗсъмЗАно

    3 3 Отговор
    Добре няма нищо лошо в АЕЦ-овете това е ясно, ако всичко е направено както трябва, но къде ще се складират ядрените отпадъци, така нареченото гориво и тежката вода, защото вече Русия не ни иска отпадъка, а и няма такова понятие преработване на ядрения отпадък???? Много е скъпо да се съхраняват ядрени отпадъци, и още по трудно е да се консервират както трябва! Има много изписано и има доста видеа!!!
  • 68 Зелените отзад

    6 2 Отговор
    Не, няма да правим АЕЦ а само частни фотоволтаици на ГЕРБ те са много ама много ефтини тока им го плащаме дори и да не го ползваме по 4.
  • 69 Батката

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "НАТО ВЕЦ":

    И защо така рязко смени тона?
    Не съм ти кака, а е по вероятно да ми пристанеш ако се срещнем.
    Имам над десет години опит с източници на йонизиращи лъчения и не считам за нужно неграмотен келеш от козлодуйските села да ми обяснява каквото и да било...

    Коментиран от #71, #77

  • 70 До кога

    5 2 Отговор
    От 30 години политиците ни правят на маймуни с АЕЦ Белене. Винаги когато усетят, че стотуквото е в опасност вадят темата на масата и започват безсмислени дебати. И не на последно място източват милиони и милярди от бюджета без никой да им търси отговорност.
  • 71 Челен опит

    6 1 Отговор

    До коментар #69 от "Батката":

    И аз имам още по-голям опит - над 20 години опит с източници на йонизиращи лъчения - микровълнова печка и 30г с електрожен, това прави ли ме експерт?

    Коментиран от #73, #78

  • 72 Грую

    7 0 Отговор
    Колко милиарда лева са вложени в крадене от БЕХ, НЕК, ТЕЦ Марица Изток 2 , въледобивните предприятия, зелената енергия с преференциланите цени?
  • 73 Прави те

    0 2 Отговор

    До коментар #71 от "Челен опит":

    Капут
  • 74 интернетмушморок

    4 4 Отговор
    Да приемем, че ще се построи и ще функционира безопасно. Токът, обаче, ще е с много висока себестойност за времето, за което ще се експлоатира Белене. Налаяти/разляти/ са едни пари, но още 10-15 милиарда ще са необходими, за да тръгне това нещо след около 10 години.
  • 75 Николай

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Чебурашка":

    Това кефи, сигурно е, че вчера Путин му каза нещо с което го свали на земята. Гледай репортажа от срещата.
  • 76 Николай

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Богоявленски":

    Тоя президент го видяхме. Да пази господ от такива като него.
  • 77 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Батката":

    Когато направиш още поне 15 години в "сферата", обади ми се. А за "приставането", потърси от тези, които споделят вижданията ти.

    Коментиран от #79

  • 78 Батката

    0 6 Отговор

    До коментар #71 от "Челен опит":

    Правите експерт, точно колкото са експерти земен червей, калинка и врабец.
    Иначе говорим за уран, или поне кобалт 60
  • 79 Батката

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "НАТО ВЕЦ":

    А бе с правилна ориентация съм, ама за такъв експерт дето ме "какосва" съм склонен на компромиси

    Коментиран от #81

  • 80 Готин ама не съвсем

    8 2 Отговор
    Не знам кой какво плаща, само знам, че като ми дойдоха фактурите за ток и се одървих! Цената бе с повече от 60% нагоре! А съм един обикновен дребен бизнесмен! Представям си какъв са го яли големите производители, с голяма консумация на ток! И да запитам нещо? По колко губим годишно от американските тецове?? По едни 500-600 милиона. Ако тези пари ги бяхме вложили в Белене, сега щяхме да имаме два блока и почти безплатна енергия! Но ние като богати и баровци, трябва да спонсорираме американците! Къде с пари от тока, къде с пари, за безумно стари и негодни самолети. Ма братска обич, една такава!
  • 81 НАТО ВЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Батката":

    Е как иначе да се "обърнеш" към някого, дето се титулова "Батката"? И "батките" може да правят "симитлийски" компромиси, но за мен не представлява интерес. А, и много здраве от "козлодуйските села"

    Коментиран от #86

  • 82 Пешо

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Излишна е разбира се":

    Не се прави на луд! Каква е цената на тока от АЕЦ-а, от ВЕИ-тата и от въглищните краварски ТЕЦ-ове?
  • 83 Понки

    1 5 Отговор
    И естествено Българинът е по-голям експерт от експерта по ядрена енегертика....Дева смешниците...
  • 84 Иван Гешев

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "Малко информация моля":

    "Говори се" - дрън, дрън, че пляс. Един казал някъде на друг, че трети чул от четвърти... Фотоволтаиците на нашите географски ширини без преференции са неизгодни и няма луди да ги строят. Наличните са построени с чужди (европейски) пари в частна полза и тока се изкупува на високи цени, които всички плащаме - махни си от фактурата за електроенергия зелената добавка и задължения към обществото и ще видиш как ни смъкват по три кожи с фотоволтаици и ветрогенератори. Не заблуждавайте хората.

    Коментиран от #90

  • 85 Иво

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Дрън дрън":

    Цената на тока от краварските централи освен, че е над 17,5 стотинки отделно държавата плаща и прескъпите им въглеродни емисии, които със всяка година ще стават все по-скъпи, така, че лъжите ти не вървят.
  • 86 Батката

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "НАТО ВЕЦ":

    Спокойно, ше приучим козлоДупенца на горно бански таблети.
    А що се отнася до никовете - вероятно твоя трябва да някакво мерило за оригиналност.
    Човек, караш ме да пиша глупости. Явно не си чак такъв пън, та не разбирам защо ти трябваше да се заяждаш с човека. Дава мнение, а ти му се присмива на правописа, който е на сносно ниво. Не се дръж като джендър, ако не искаш да те третират като такъв.
  • 87 333

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Дрън дрън":

    Нормалната средна консумация е доста над 2.8GWh, Пада до 2.8, но малко дни в годината. През времето, в което пада до 2.8 може да помпи вода в ПАВЕЦ Чаира, на който за никакви пари може да му се вдигне капацитета три пъти и е идеален за балансираща мощност. Щото 9 месеца в годината 4GWh през активната част от деня не стигат, и ПАВЕЦ върши идеална работа. Освен това, можеш да изнасяш. Около нас все се намира на кой.

    Коментиран от #102, #107, #108

  • 88 333

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Дрън дрън":

    Не съм я смятал аз. Аз мога като теб, през куп за грош. 25г гаранция! Да бе! Колко инвертора си видял с 25 годишна гаранция? Щот не издържат толкова, даже и половината не издържат. Половината от инвестицията не е в панели.
    Искаш ли така - намирам 50000USD, правиш ми 50kWhp централа, и ми даваш гаранция за цялата, плюс 25 годишно обслужване. Чистене, поддръжка, от-до. А, и да не забравиш и земята да ми осигуриш. 4, 5 декара трябва да стигнат.

    Коментиран от #103, #109

  • 89 CCCP

    4 1 Отговор
    Нагледен пример, как един професор може да е завършен идиот. Другият вариант е - корумпиран идиот.
  • 90 333

    0 3 Отговор

    До коментар #84 от "Иван Гешев":

    Чак толкова неизгодни не са. У нас не са особено изгодни заради такива, дето направиха централи около 2012 по формули, смятани преди 2010. От тогава цената падна близо 4 пъти. В момента има традиционни източници на енергия, които се доближават до цената на фотоволтаиците, и след няколко години цената на енергията от слънцето ще стане равна на другите. Вероятно под 10.
  • 91 пръч

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "333":

    бел червей го вика
  • 92 Емо

    1 3 Отговор
    Аман от Радевци...Решетниковци...Пръвчовци...Йончеви...Курнелки..и вся осталная руская сволоч !!!!! Тия са за разстрел !!!! За една торба рубли са склонни .---и Родината си да продадат дори !!! Пфу !!!!
  • 93 КОЧА

    2 3 Отговор
    РАДЕВ С ДВЕ ЛИЦА -ПРЕДАТЕЛ НОМЕР ЕДНО
  • 94 Мунчо

    0 1 Отговор
    И дватамата на снимките са дебили, като разликата е: че първият цоца от едно място, а Радев седи на два стола, като не забелязва дебелото нещо на което ще се наниже, като се раздалечат.
  • 95 Енергетик

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Малко информация моля":

    Много си далеч от енергетиката "разбирачо"! Ветрогенератори не се строят където има енергоемки предприятия, а където има вятър, иначе трябва да ходиш ти да им духаш! Ако сега започне да се строй АЕЦ Белене ще бъде построен най-рано след 10г т.е. 2029, ама няма и в този случай 2032г е много близо. Относно фотоволтаиците те произвеждат ток само когато има слънцегреене а за нашата географска ширина това е около 2000часа годишно и в останалото време какво правим??? Затова че пак си помисли следващия път като седнеш да пишеш!
  • 96 ZAPOZNAT

    4 1 Отговор
    "Професор" като тоя цървул на път и под път, с лопата да ги ринеш. Тоя мухльо отдавна се е разминал с реалността наречена ПАТРИОТИЗЪМ , искам да кажа отдавна, откакто започнаха парите да определят кой колко знае по дадена тема. За АЕЦ, и малките деца знаят, че е бъдещето на планетата, няма как да се произведе по евтина и по сигурна електроенергия. Тук не визирам ВЕИ-тата които за чиста схема за източване на енерго-дружествата. Относно за АЕЦ Белене, тя е нужна за България не само че ще има електроенергия, но ще има и работни места, работните места за България са толкова необходими, както е необходимо слънцето за всяко живо същество.
  • 97 BMWPower

    1 1 Отговор
    Смешковци, до вчера никой хабер си нямаше , излезе един сериал и вече всички разбират от АЕЦ. Типично за Ганьо, освен коли, жени и футбол, вече е компетентен и за АЕЦ-и. Бухахаха.
  • 98 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Еее,голяма работа 3 млрд.,те от КТБ последствията ще са двойно повече, раята ша плаща 50 години после...
  • 99 Николай

    1 1 Отговор
    АЕЦ Белене да се строи е ОК. Но без корупционните схеми на Първанчо, Доганчо, Делянчо, Корни и другите сволочи навързани по веригата.

    Коментиран от #101

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор

  • 101 Бойко

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Николай":

    Мен що ме забрави бе. На мен най-много ми се полага. Само с един асфалт живее ли се!?

    Коментиран от #104, #106

  • 102 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "333":

    Тези 2,8 гигавата са почти всяка нощ тази седмица, а през годината падат още повече. В момента посред бял ден, консумацията е 3,78 гигавата, като АЕЦ Козлодуй и Тецовете, осигуряват 2,1 гигавата заедно. Ако работеха двата реактора на АЕЦ Козлодуй, тец-овете можеше да не работят. това е още днес преди да са разрешили на всички свободно да си инсталират фотоволтаици по покривите. Ако тези три милиарда бяха вложени във фотоволтаици днес, те в момента щяха да произвеждат повече отколкото аец и тецовете заедно. MW %
    АЕЦ 1060 27.61%
    Кондензационни ТЕЦ 1032 26.88%
    Топлофикационни ТЕЦ 229 5.97%
    Заводски ТЕЦ 143 3.72%
    ВЕЦ 426 11.10%
    Малки ВЕЦ 288 7.50%
    ВяЕЦ 5 0.13%
    ФЕЦ 627 16.33%
    Био ТЕЦ 29 0.76%
    Товар на РБ 3784

  • 103 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "333":

    Ти въобще сметнали колко излиза киловатчас по моите сметки? Излиза на 6,5 стотинки. На инверторите дават гаранция до 20 години, като веднага ти го заменят с друг за да не чакаш ремонта, но дори да си вземеш такъв с 10 годишна гаранция и не го ремонтираш а направо го смениш с нов много преди това ще си си платил инвестицията. Ако добавим и втори инвертор в сметките, цената на киловатчас пак ще е под 10 стотинки. Когато говорим за частни домове и предприятия, фотоволтаиците обикновенно се монтират по покривите и не се нуждаят нито от допълнителна земя нито от допълнителна охрана. Ти чул ли си в България някой да чисти фотоволтаици. Обслужването обикновено е косене около тях или пръскане с препарати, но това е само за инсталираните на земеделски площи.
  • 104 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Бойко":

    Нали ти командваш парада, ако сам забравиш за себе си тогава за кого ще го правиш.
  • 105 Бидон

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Неплатен експерт":

    Незнам какъв експерт си но.
    1-во електроенергията от ТЕЦ-овете е гъвкава, тоест централата можеш да я спреш и пуснеш в срок от около 12 ч.
    А АЕЦ не може там е дълъг и сложен процес който отнема месеци .По този начин се нагажда според потреблението.
    Електроенергията НЕ МОЖЕ да се складира.
  • 106 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Бойко":

    Па ти срама нямаш. Не стига, че гласувах за теб ами и минуси ми слагаш. Черпи поне една бира да не съм капо.
  • 107 На кой се изнасяш, кажи на кой

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "333":

    Румънската енергийна борса OPCOM затвори сегмента „Ден напред“ при цена за базова енергия от 30,01 евро/мвтч. Това сочат данните на борсата за 8 юни 2019 г. Цената за пикова енергия е 31,87 евро/мвтч, а извънпиковата енергия е 28,15 евро/мвтч. Най-високата цена се очаква да бъде в 22 ч и тя ще е 53,53 евро/мвтч. Най-ниска пък ще бъде цената в 5 ч – 10,17 евро/мвтч. Търгуваните обеми при базовата енергия са 49 313,9 мвтч.

    При унгарската енергийна борса HUPX цената на базовата енергия за 8 юни е 31,04 евро/мвтч. Пиковата енергия пък се търгува за 31,92 евро/мвтч. От борсата там не предоставят данни за цената на извънпиковата енергия. Най-високата цена се очаква да бъде в 22 ч и тя ще е 53,53 евро/мвтч. Най-ниска пък ще бъде цената в 5 ч, когато ще бъде 10,17 евро/мвтч. Търгуваните обеми пък ще бъдат 73 958,7 мвтч.

    Базовата цена на електроенергията на Словакия ще бъде 6,35 евро/мвтч за 8 юни, а пиковата енергия ще е 3,21 евро/мвтч. На чешката енергийна борса цените са отрицателни за 8 юни – базовата цена е – 5,04 евро/мвтч, а пиковата цена е – 19.58 евро/мвтч.

    На Австрийската енергийна борса цената за базова енергия за 8 юни е 28,74 евро/мвтч, а пиковата енергия е – 28,62 евро/мвтч. Търгуваните обеми при базовата енергия са 66 641,4 мвтч. Най-висока се очаква да бъде цената след 19 ч и тя ще е 30,08 евро/мвтч. В 8 ч се очаква и най-ниската цена от 26,09 евро/мвтч.

    На Германската енергийна борса цената за базова енергия е отрицателна за 8 юни – 42,
  • 108 На кой се изнасяш, кажи на кой

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "333":

    На Германската енергийна борса цената за базова енергия е ОТРИЦАТЕЛНА за 8 юни – (минус)42,24 евро/мвтч. Пиковата цена също е ОТРИЦАТЕЛНА –(минус) 65,94 евро/мвтч. Търгуваните обеми при базовата енергия са 763 381,5 мвтч. Най-висока се очаква да бъде цената след 22 ч и тя ще достигне 27,31 евро/мвтч. Най-ниската цена за електроенергията ще бъде след 14 ч и тя ще е ОТРИЦАТЕЛНА - (минус)90,01 евро/мвтч. На кого ще изнесеш енергия на 85 евро за мегаватчас? Кой е луд да ДАВА 85 евро за "ЕВТИНА" АТОМНА енергия , ако някой друг му ПЛАЩА 90 ЕВРО ЗА ДА Я ПОЛЗВА? Да правилно прочете. В определени часове в Германия ти плащат по 18 стотинки на киловатчас само и само да ги ползваш, защото им е много по-евтино отколкото да спрат тец-овете за няколко часа, а за атомните централи е практически и технически невъзможно!
  • 109 През куп за грош

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "333":

    Ето ти още едни, които смятат по-зле и от мен и смятат да строят на двойно по-ниска цена отколкото сметнах по-горе:

    Иcпaнcĸa ĸoмпaния влaгa 300 милиoнa eвpo в изгpaждaнeтo нa нaй-гoлeмия coлapeн пapĸ в Eвpoпa

    07.06.2019 18:30:20 Инвecтиции Πpeглeди: 6894 Koмeнтapи (0)

    Иcпaнcĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния Іbеrdrоlа paбoти пo пpoeĸт зa изгpaждaнeтo нa нaй-гoлeмият coлapeн пapĸ в Eвpoпa. Toй щe cтpyвa 300 милиoнa eвpo или 337 милиoнa дoлapa и щe ce нaмиpa в зaпaдния peгиoн Eĸcтpeмaдypa.

    Koмпaниятa e пoлyчилa пъpвoнaчaлнo paзpeшeниe oт влacтитe в cтpaнaтa дa зaпoчнe изгpaждaнeтo нa фoтoвoлтaичния пapĸ, ĸoйтo щe бъдe c ĸaпaцитeт oт 590 мeгaвaтa.

    Ріzzаrо, ĸaĸтo щe ce нapичa бъдeщият coлapeн пapĸ, щe paзпoлaгa c oĸoлo 1,7 милиoнa cлънчeви пaнeлa, paзпoлoжeни нa 1300 xeĸтapa плoщ.

    Коментиран от #110

  • 110 Бързи сметки без кръчмар

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "През куп за грош":

    За АЕЦ Белене са вложени три милиарда евро и нищо няма да произведе през следващите 10 години дори още днес да почне строителство. Ако в момента бяха вложени по тези цени във фотоволтаични централи те щяха да са с мощност 5.9 гигавата, което е три пъти по-голяма мощност от тази която ще има АЕЦ Белене. За година ще произвеждат в най-лошите години 7080 гигаватчаса енергия. Ако продават енергията на 5ст/квч - под цената на вече изпратилият се АЕЦ Козлодуй, след 10 години ще са изкарали 3,5 милиарда лева, а ако продават на пазарни цени, след 12 години ще са са изплатили и ще могат да продават енергия на каквато си цена искат, защото нямат разходи за гориво и почти нямат разходи за поддръжка.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта