12 Юни, 2019 4266

Изтичат ли парите за здраве?


  • Кирил Ананиев Министър на здравеопазването Не приемам спекулациите ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че "парите изтичат". Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. - разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни. Болниците са търговски дружества и като министър няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих. Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари - предназначени основно за общински и областни болници.
  • Мая Манолова Омбудсман Няма да позволя да мачкат медицинските сестри затова, че си отстояват правата. Тези протести ще продължат, докато бъдат удовлетворени исканията им, а аз съм обещала, че ще бъде с тях докрай. Този протест не е само за заплатите на медицинските сестри, това е протест срещу цялата здравна система. Прави са да бъдат гневни, защото обещанията, които им дадоха преди изборите, не се случиха. Министър Ананиев обеща, че до 20 април ще има нови проекти на закони за съсловните организации, а до 10 май да има нова методика за определяне на заплатите на медицинските сестри. Това обаче нака и не се случи. Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински специалист ще бъде 950 лв. Реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 или най-много 80 лв. Това е отказ от реформи и решаването на проблеми в здравната система. Там е добре организиран хаос, от който парите изтичат.

    38 гласа
    6%
    94%
    534 гласа

Коментари

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор

  • 2 Бай

    57 2 Отговор
    АЗ НЕЗНАМ ДАЛИ ТИЯ СМОТАНИ "упавляващи" ПАЗАРУВАТ В ТЕЗИ МАГАЗИНИ В КОИТО ПАЗАРУВА НАРОДА, И ЗНАЯТ ЛИ ЦЕНИТЕ ????????????????????????????????????
    МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПОНЕ - 2500 лв. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Мнение

    29 1 Отговор
    Все си мисля че на медицинските сестри им бяха обещани нови стартови заплати .?Нещо което дали се е реализирало?
  • 4 234567890

    30 1 Отговор
    КАК НА УЧИТЕЛИТЕ СЕ ВДИГНАХА С ЗАКОН С 20 ПРОЦЕНТА ТОЧНО И ЯСНО КАЗАНО И ЗАПИСАНО И ВСЯКА ГОДИНА ДО СЕГА ПОНЕ С 10 ПРОЦЕНТА А ТУК СЕ ДАВАТ НАКАКВИ НИКАКВИ ПАРИ КОЙТО ПЪРВО НЕ ВЛИЗАТ ВЪОБЩЕ В ОСНОВНА ЗАПЛАТА А СЕ ДАВАТ КАТО БОНУСИ .НАЛИ УЧИТЕЛИТЕ ЦЯЛО ЛЯТО ЩЕ ПОЧИВАТ А СЕСТРИТЕ И ДЕНЕМ И НОЩЕМ ЩЕ БАЧКАТ И КАК ДА ИМ ДАДЪТ ДВЕ МИНИМАРНИ 1080 КОГАТО ДОКТОРИТЕ В НЯКОЙ ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ СА С 900 ЛВ.ОСНОВНА ЗАПЛАТА.И ВИЖДАТЕ ФУТБОЛИСТИТЕ ЗА 20 000-30 000 ЛВ. НА МЕСЕЦ НЕ ЩАТ ДА ИГРАЯТ И СА НАЦИОНАЛЕН ПОЗОР А СЕСТРИТЕ ЗА 600 ДА РАБОТЯТ ДЕНЕМ НОЩЕМ НА 9 СЕПТЕМВИ КОЛЕДА РАМАЗАНА И БАЙРАМА БАРАБАР.
  • 5 wgw

    18 2 Отговор
    Парите за здравеопазване не изтичат а се вливат там където трябва!!!!!!!!!!!!
  • 6 Един МНОГО НЕприятен въпрос за мая манол

    5 24 Отговор
    Защо г-жо Манолова така "яростно защитавахте", "нашите" интереси от ЧСИ, и от тази ваша "яростна защита" ПОГАСИТЕЛНАТА ДАВНОСТ я увеличихте от 3 на 10 години ??? ............. Много Ви моля не ни "защитавайте" вече.

  • 7 Фактолог

    22 1 Отговор
    Манолова говори като човек, Ананиев като член! (На кого е член министъра? – на премиерството!)
  • 8 Вагобонто

    17 1 Отговор
    Здравната система в България има един Бог и той се нарича "пътека" . Пациентът е само инструмент за стигане до пътеката и се явява от второстепенна важност. Най-големия административен парадокс на здравната система е декларация образец 7, която всеки е задължен на подава месец след като е останал без работа и на практика е здравно неосигурен в смисъл че сам ще си плаща здравните осигуровки. Добре де ама как? Като не работиш нямаш доходи. Откъде ще си ги плащаш тези здравни сам, освен ако не работиш на черно? После пък тези дето работели на черно били престъпници и ето ти едно противоречие в закона ако не си осигурен трябва да си плащаш. Като нямаш пари трябва да работиш на черно за да си плащаш , а пък това е незаконно. Ако не си плащаш обаче пак е незаконно. Значи изпъдят ли те от работа изцяло падаш зад борда и на здравното осигуряване и на закона и на всичко.

    Коментиран от #11

  • 9 ИВАН

    14 2 Отговор
    А при бедните кубинци, ходят всички филмови звезди да се лекуват и оправят здравните проблеми, а тука морят и затриват хората ... не лекари, а убийци и търгаши - това ни докара "хуманната" демократична система
  • 10 НАТО ВЕЦ

    9 0 Отговор
    Колкото и да ми е неприятно, де юре Ананиев е прав. Болниците са търговски дружества и управителните съвети определят заплатите. Друг е въпроса, кой ги реди управителните съвети.
  • 11 Иван

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Вагобонто":

    И кой според теб трябва да ти плаща осигуровките? Безплатен обяд няма. Стига вече хората, които си плащат осигуровки и тези, които не го правят да получават еднаква здравна грижа. Тарикати. Ако всички си плащат здравните осигуровки няма да има ниски, заплати в този сектор, но близо 2000000 не плащат.
  • 12 Бойко Борисов

    0 10 Отговор
    Като напечатаме пари и раздадем на всеки 500 лева увеличение, ко ша стани- ЕДНО ЕВРО 10 ЛЕВА!!!ТОВА ГО МОЖЕ САМО БСП,БСП,БСП!!!
  • 13 мухаха

    0 12 Отговор
    Тая другарка къде я сравнявате с този професионалист-пак броите ръста на дебилите!
  • 14 vasik atanasova

    5 10 Отговор
    колко пъти да им дигат заплатите ?
    отиват пискат и бойко им дава пари
    а на пенсионерите кога ?

    Коментиран от #15

  • 15 Незнаещ

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "vasik atanasova":

    Вярваш ли в това което си написала?/Оправи правописа ако можеш!/
  • 16 Мунчо

    7 0 Отговор
    Трябва да бъде забранено на ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ да получават пари от Здравната каса, и никакви направления за тях.

    Който иска частна болница, да се бръкне дълбоко в джоба, само тогава здравеопазването ще се оправи наполовина.
  • 17 доктора

    7 0 Отговор
    Имаше един американски филм навремето-едни футболистчета си говореха в съблекалнята-единия казваше на другия-ако искаш голяма заплата,да си станал лекар...и аз станах.И какво стана-подигравка със съсловието,бягат младите лекари в чужбина за по 3-9 хиляди евро и нагоре,вместо тука смешните 850 лева като специализанти.Сестрите иска 1200 лева,прави са,лекаря трябва да взима 2500 минимум.Какво повече от тях са тия нагли депутати,с нищо неоправдани супер високи заплати,докога ще чакаме да се самонамалят на 120 броя.И за какво направиха да се плаща в болниците за преминал пациент..защо и в пожарната не стане така,ще видите какви пожари ще пламнат..ама Боко не закача колегите си
  • 18 Баце

    4 0 Отговор
    Не изтичат. Отиват в джобовете на различни лобита и политици, а една голяма част на търгаши в бели престилки. Малко са истинските Лекари, които няма нищо срамно да получават високо заплащане за спасяване на човешки живот и лекуване съгласно Хипократовата клетва.
  • 19 глей ти

    0 0 Отговор
    Съветския модел все още е жив в Бг. В здравеопазването,администрацията, социалната система и др. Жалко!
  • 20 Селянина с колелото

    0 0 Отговор
    Даааааааааааааааааааааааааааааааааа!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта