Last news in Fakti
27 Юни, 2019 4775

Как да се пише за режима в учебниците?


  • Доц. д-р Лъчезар Стоянов Историк Реакцията не е политическа и проблемът в учебниците не е политизиран. Тоталитарните режими не могат да се представят с балансирани оценки. Имаше масови репресии, с цел да се смаже човешката същност. Режимът е представен силно позитивно и се прави внушение, че в крайна сметка това е много добър период. Тодор Живков е представен с цели 10 снимки и като личност на века.
  • проф. Искра Баева Историк Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии и експерти в Министерството на образованието. В момента тази вълна на недоволство е чисто политическо. Целите са да бъде осъден напълно комунизма. Няма период, който да се очертава само с лоши качества. Режимът трябва да се остави на оценките на историците.

    178 гласа
    28%
    72%
    453 гласа

Коментари

  • 1 ДОКО

    148 55 Отговор
    ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ СА ЗЛАТНИ ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ..И МАЙ НИКОГА НЕМА СЕ ПОВТОРИ ТОЗИ УСПЕХ..

    Коментиран от #2, #9, #31, #41, #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор

  • 3 Гербераси долни

    108 11 Отговор
    Много просто пишете истината и лошото и хубавото няма идеален строй ,нека следващото поколение да прецени само ,а не да му се насажда политика и изкривено мислене.

    Коментиран от #5

  • 4 ддд

    52 89 Отговор
    За простите комунисти беше добре защото дойдоха от село без нищо, раздадоха им дипломи, длъжности и апартаменти и те лижеха задниците на продажните партийци дето получаваха заповеди от Москва. За нормалния човек онова време беше катастрофа. Взимат ти земята, животните, бизнеса, нямаш право да говориш да не те пратят в лагер.

    Коментиран от #56

  • 5 Гост

    59 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гербераси долни":

    Чия истина? Истина в политиката няма! Политиката не я интересува истината! Така е било и така ще бъде!
  • 6 ДОКО

    93 15 Отговор
    РЕПРЕСИИ...АМИ СЕГА КАК Е- БЕЗ РЕПРЕСИЯ ЦЕЛИЯТ НАРОД/ПОНЕ 50%-ТА/СА В ДЕПРЕСИЯ..БАЧКАМЕ НА 2 РАБОТИ И ЛАПАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ МУХИ/А МУХИТЕ СА ГОЛЕМКИ КАТО ВРАБЧЕТА/..

    Коментиран от #7


  • 7 Санчо

    32 82 Отговор

    До коментар #6 от "ДОКО":

    Ей, много ви е яд комунистите, че днес трябва да работите. При социализма ви беше добре - правоимащи партийни секретари безделници, всичко ви носеха на крака в къщи.

    Коментиран от #47

  • 8 НАПУСКАМ

    12 47 Отговор
    МИ НЕМА ДА СЕ ОПРАИМ!ЩОМ ДРОГАРКАТА Е БАЕВА СЪБИРА 73 ОТ ГЛАСОВЕТЕ ЧЕСТИТИ ВИ ББ И КОРНИ ЗАВИНАГИ>
  • 9 Комунистическа логика

    30 54 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Не е важно за комуниста да е добре, той иска другите да са зле, а той да им е началник!
  • 10 плевен

    51 4 Отговор
    За да не представят времето на комунизма като златен век, трябва да направим страната си по- хубава от тогава. Това е. До тогава ще мълчим. И не говорете за тези научни титли на хора, които не работят с висша математика. Па доцент, па доктор, па професор... Ако тези двамата са учени, защо говорят различни работи? Логично, единият да е менте.
  • 11 Гост

    74 6 Отговор
    "Тоталитарните режими"... Тия яко са запецнали някъде по пътя. Китай се превръща в икономическа сила номер 1, с какъв "режим"?

    Коментиран от #12

  • 12 Нали

    21 46 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ама много бъркаш! В Китай е позволена частната собственост и инициатива, а при комунизма бяха забранени. Разликата е огромна!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 БКП

    32 4 Отговор

    До коментар #12 от "Нали":

    А къде забрави УКАЗ 56 ???

    Коментиран от #32

  • 14 Гост

    37 3 Отговор

    До коментар #12 от "Нали":

    Не, не бъркам. За годините, за които нпо-тата вият (нали не забравяме, че говорим за периода '44-'89) в Китай ръката е била доста по-твърда отколкото при нас. Като вземем за отправна точка 1989 при подобни показатели - смятай къде са отишли те и къде ние.
  • 15 флипп

    71 10 Отговор
    Баща ми беше хидро инжинер в напоителни системи, майка ми беше медецинска сестра, нито бяха комунисти нито партиини деици, живеехме спокойно, всяка година на балкан и на море. Имаше пари за всичко, така живееха хората от народа. Сега е ад, аДДДДД!

    Коментиран от #18

  • 16 Мунчо

    64 8 Отговор
    Не комунизма, защото в България комунизъм не е имало, а Социализъм.
    И ако се съпостави Социализма, с ДЕМОНОкрадацията след него, може спокойно да се каже, че през последните тридесет години, е започнало началото на края на Държавата България.
  • 17 БАЙ ГАН4О

    53 8 Отговор
    Ако нямаше комунизъм намаше да има какво да се краде след 89 г до сега

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 анти коми

    17 49 Отговор
    Всички червени мърши си спомнят с носталгия за соца, когато са получавали всичко наготово, както се казваше:
    "Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат."
    Сега трябва да се работи, така е при капитализма, не става само с ядене.
  • 20 анти коми

    16 31 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ ГАН4О":

    Абе, промит мозък, тя кражбата започна след 1944г, крадат ви и досега, още не може да се усетите, кой ви окраде.
    Окрадоха ви, точно тия същите комунисти, които ви построиха светлото бъдеще, за което рИвете, като вдовици за Х*Й!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор

  • 22 Фактолог

    32 7 Отговор
    Понеже тук срещнах някакъв санчо, та веднага ми дойде точната аналогия – стремежът на хората преди, също както Дон Кихот, към добро; и сега алчния стремеж към пари и имоти до цели острови, както Санчо Панса! ... Малоумни глави, спрете да давате оценки на живота преди, защото не живеете и сега, ако не сте били и истински тогава!!! ... Една нощ на Сънито разнасям шветка из дюните, разорахе ги като нива, сега чета, че любовта била тоталитаризъм... За двадесет лева две седмици на морето, с шведка... може и да не е била шведка, но беше руса, сини очи, дълги крака и говореше непознат език. ... Едно време се разбирахме със Запада... сега е обратно... Имаше една песен на Мери Хопкинс – "...Славни времена бяха тогава..." - пееше тя (Любовта на скитника), и аз я правех... Сега демократичните глави са импотенти, къде ще дойде шведка... Славни времена бяха тогава... Славни... маломните още ги нямаше, както пееше и великия Тошко Колев!!!

    Коментиран от #25

  • 23 анти коми

    19 44 Отговор
    Комунизмът = Фашизъм!
    След 1944 г:
    40 000 избити без съд и присъда и стотици хиляди, 20 000 осъдени от народния съд, в концентрационните лагери (около 500 000 са минали през лагерите)!
    ??????????????????????????????????????????????????
    И другарката комунистка се изненадвала???????
    Комунистите са изверги!
    Тодор Живков скри последствията от Чернобил, само за това трябваше да бъде екзекутиран, като Чаушеско!
    После ревем, че сме били зле? Ами явно има доста комунисти, за това сме зле!

    Коментиран от #62

  • 24 анти коми

    15 36 Отговор

    До коментар #21 от "флипп":

    Виновен ли ти е капитализма, лузър такъв?
    "Виновен ли съм, че нямаш ти, виновен ли съм, че не можеш ти, виновен ли съм, че те мързи, виновен ли съм, че съседът ти с жена ти спи."

    Коментиран от #27

  • 25 анти коми

    15 28 Отговор

    До коментар #22 от "Фактолог":

    Дядоооо, това, че вече не става за шведка, не значи, че няма други, които ги тъпчат на морето, като за това, явно демокрацията ти е виновна!?
    За това, че си вече дърт и не става, както и че комунистите ти изпразниха пенсионните фондове, демокрацията ли ти е виновна?
    Комунизма си отиде, но комунистите останаха.

    Коментиран от #33, #58

  • 26 ДОКО

    41 10 Отговор
    РАБОТИХМЕ И ПРИ СОЦИАЛИЗМЪТ РАБОТИМ И СЕГА..НО ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ СЕ ВИЖДАШЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРУДА..А СЕГА ВИЖДАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТРУДА СИ В АПАРТАМЕНТИ ПО 300 КВАДРАТА НА ПАРТИЯТА МАФИЯ И В ХОТЕЛИТЕ ПО МОРЕТО..И ПО КЕШИРАНАТА ПАРА В ОФШОРКИ ТОВА СТЕ ВИЕ ОТ ГЕРБ МАФИОТИ И ЛАПАЧИ..ЕДИН ДЕН ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ РЪЦЕТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ..

    Коментиран от #28

  • 27 Гост

    33 5 Отговор

    До коментар #24 от "анти коми":

    Работливия капиталист - къде са ти смартфоните като в комунистически Китай, къде са ти колите, проектите и стандарта на комунистически Китай? Затова ли всички тичат към терминал 2, та да изкарат по някой лев повече, работейки яко за други, защото тези същите ще ги карат да им бачкат тук за много по-малко. Лузъри са тези, на които ако не им вървят нещата винят някой друг. Тичаме с джапанки, а тези на които се кланяш, тичат с маратонки, ама теб ще гледат да те държат по джапанки докрай.

    Коментиран от #29

  • 28 Санчо

    21 4 Отговор

    До коментар #26 от "ДОКО":

    Точно вие, алчните за пари комунисти, свалихте Т. Живков от власт, изключихте го дори от партията, а в допълнение го разкарвахте като най-големия престъпник по милиционерските участъци. Амнезията ли ви е хванала?
  • 29 Нали

    12 13 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Ми отивай в Китай, к'во правиш още тука?

    Коментиран от #43

  • 30 657

    18 5 Отговор
    ТОЙ Е ЛИЧНОСТ НА ВЕКА.Има много да се учат от него днешните "държавници".
  • 31 стоян

    10 23 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    До 1 ком Колко да е хубаво през комунизъма като средната заплата беше 200 лв а един долар да си купиш струваше 6 лв -или сме получавали заплати от 35 долара =всеки може да смята колко да е било хубаво

    Коментиран от #38

  • 32 Нали

    8 19 Отговор

    До коментар #13 от "БКП":

    Какъв Указ 56! Това беше от зор, чак когато дойде Горбачов. До тогава който се опитваше да работи частно го вкарваха в затвора за т.нар. "нетрудови доходи"! Амнезията ви гони яко!
  • 33 Фактолог

    19 3 Отговор

    До коментар #25 от "анти коми":

    Не съм дядо, разказвам за документален филм в който участавх с определена компетенция, и слушах разкази за онези времена. Този разказ ме впечатли сякаш сам съм учатвал – беше на човек (тогава момче), който след историята с шветката, така се влюбил, че напуснал работа като инжинер и станал спасител – лято по морето, зимата се качвал на ските и по планините... Това са хората, които имат разкази, нямат години, изгубил съм връзка с него, но истински човек, пълен с история... А на теб какво да кажа, ти си не само анти коми, но и Анти Човек, невалиден – хората който мразят, крият импотентност, това е диагноза на известен психолог... Така, че мъката ти е разбираема, липсва ти мъжа в теб, какво е мъж без да може... анти комо, което си е пълно хомо. Не мърси историята!

    Коментиран от #40, #65

  • 34 Фактолог

    14 3 Отговор
    И към всички останали: Мъжът е мъж, когато е на пъп! Така казва един стар съсед, учител, казва че истинския и оригинален стих, гласял точно така. Аз съм съгласен. И ако има тук, и истински жени, нека не се обиждат, защото истинска жена е, когато е под мъж! Тоест, това е социално определение, за не-джендъри.
  • 35 лице в лице

    16 1 Отговор
    преди няколко дни при всезнаещата цвИтанка беше един отявлен противник на миналия период, един по скоро приличащ на плашипу.арник, отколкото титуловал се журналист, та плю въпросното същество, чак щеше да повърне, естествено такива реститути и нови е-михайловчета с фесове няма как да мълчат...
  • 36 Истината

    16 5 Отговор
    Той е личност на века. Има много да се учат от него днешните "държавници"
  • 37 gero

    11 4 Отговор
    Ще го търсим
  • 38 Шопска Салата

    31 2 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    Баща ми получаваше 430 лева , майка ми 300 лева , от час-мак още 1000 лева месечно чичо ми беше ел техник , гледаше в свободното си време прасета за Родопа , на годишното изкупуване му даваха 15-20 000 лева (един апартамент) по това време. Познавам човек който садеше домати, и зареждаше хотели на Слънчев Бряг , човека е още жив , и говори с тъга за онези години , когато е минавал на края на сезона да си събира парите , този хотел , онзи хотел , парите ги е хвърлял на задната седалка на колата , седалката му се е покривала с пачки пари. Стотинки бяха , но парите не бяха обезценени както сега . Сега каквото и да захванеш , все "дърво" , парите не хващат място. И те очакват 1000 гладни хиени , които да ти изтръгнат съзнателно , и законодателно , и последните стотинки. Косвените данъци в България минават 40% + 10% това не е било и по турско време.
  • 39 332дед

    25 2 Отговор
    За всеки строй могат да се кажат и хубави и лоши неща! При соца нямало свобода на словото.. сега като го има, кой те чува! При соца имало масови репресии.. сега масова мизерия и страх оот бедност! При соца се удвои населението на страната ни, икономиката беше в разцвета си,(макар с много грешки, не се модернизираше, използваха се остарели технологии, падна производителността и конкурентоспособността,и всичко започна да забива)! Да заплатите не бяха добри, сега да не би да са добри?! Здравеопазването не беше на световно ниво, но беше по достъпно и безплатно, сега как е, има световна медицина, но само за тези с МНОГО пари, останалите пак като преди, само, че си и плащат! За селското стопанство да не говорим, ако намерим случайно накъде домат да мирише на домат.. викаме ура! Има обаче и хубави неща сега, всеки може да избира къде да живее, и по всяко време да тегли майната на род родина и държава, защото има само един живот и всеки иска да живее колкото се може по добре! Достойнството отива на заден план..зооинженер оправя кревати в лондоски хотел и вика - супер съм си!?! За престъпността и правосъдието да говорим ли.. а за циганите.. ?!?
  • 40 Фактолог

    14 4 Отговор

    До коментар #33 от "Фактолог":

    И ето новината-а! Получавам току що писмо от познати. Причаквам го в оригинал. „Този анти коми, се казва Антон Команов. Мрази комунизма, защото преди време се прибира неочаквано в къщи, а срещу него младо момче – „Здрасти, аз съм Иван!”, казва то, а зад него в леглото жената на Антон. Та от тогава Команов мрази комунизма, защото уважили жена му, но младите политици така разбират демокрацията – всичко е общо! ... Мисля да направя филм по случая – за приликата между комунизма и демокрацията. ... Демокрацията е форма на управление от гражданите, а момчето позвънило на врата, носело вербални агитационни материали, жената отворила вратата, поискала да разбере какво е власт и какво избирател... и така нататък – един документален филм...
  • 41 СОС

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    АМА РЕБЯТЧИКИ! зЛАТНИТЕ ГОДИНИ НА ТОДОР ЖИВКОВ СИ ОТИДОХА, ЗАЕДНО С ВЯС, НЯМА ГИ! НЯМА И ДА ГИ ИМА! И ДА ТЪЖИТЕ И ДА ХЛЕНЧИТЕ ВСЕ ТАЯ, ОТИДОХА СИ. ВИЕ СТЕ ИЛИ ПЕНСИЙКИ ИЛИ ПРЕД ПРАГА НА ОНАЯ С КОСАТА, ВРЕМЕТО ВИ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НИКОГА, ТО СИ ОТИДЕ ЗАЕДНО С МЛАДОСТТА. БЪДЕЩЕТО Е НА ХОРА, КОИТО НЕ РЕВАТ ЗА ТОДОР ЖИВКОВ, ГОВОРЯТ ПО ЕДИН ДВА ЕЗИК, И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕ Е РУСКИ, НЕ СМЯТАТ, ЧЕ ЖИВОТЪТ Е ИДЕОЛОГИЯ, А СА ПРАКТИЧНИ, ПРАВЯТ ПАРИ И ЖИВЕЯТ ДОБРЕ, ДОРИ И СЕГА КОГАТО ВИЕ ЖИВЕЕТЕ ЗЛЕ. ЛОШОТО В ТАЯ ДЪРЖАВА, ЧЕ ТИЯ, КОИТО ОБИЧАТ ЗАПАДА СИ ВЗЕХА БАГАЖА И СИ ЗАМИНАХА, А ТИЯ КОИТО ОБИЧАТ ИЗТОКА СТОЯТ ТУК И ПУСКАТ РУСКИ БЪРЗОВАР В АКВАРИУМА ЗА РИБКИ. КАТО ВИ ХАРЕСВА ТОЛКОВА ТОДОР ЖИВКОВ, ЗАЩО НЕ ГО ПОТЪРСИТЕ В БРАТСКИТЕ ВИ СТРАНИ, КЪДЕТО ГО ПОЧИТАТ, ИЛИ ПОНЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДЕЛОТО МУ. ХАЙДЕ ДА НЕ Е СЕВЕРНА КОРЕЯ, ПОНЕ В КУБА МОЖЕТЕ ДА ОТИДЕТЕ, ДА СТРОИТЕ СОЦИАЛИЗЪМ И ДА СТЕ ДОВОЛНИ.

    Коментиран от #57

  • 42 Само като Ердоган си

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Прибере територията ше има възход иначе само кражби от полит шайката...1876г обслужва само политиците че сулю и пулю се възкачи на власт благодарение на руснаците а народа е все зле
  • 43 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Нали":

    По к'ва логика т'ва? Това дето е тука сега не си го измислил ти.
  • 44 Демократ

    3 10 Отговор
    За всички които смятат тоталитаризма за по-добър строй от демокрацита има решение. Да се качват на самолета и да заминават за Северна корея. Ако не искат да млъкват и да не се обаждат по-вече защото замърсяват публичното пространство
  • 45 Фактолог

    4 1 Отговор
    И за да закрия темата, предлагам: ВСЕКИ КОЙТО СИ ПЛАТИ, МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ СЪС СОБСТВЕН МАТЕРИАЛ (тоест случка)! Ето това, аз наричам истинска демократична история!!!
  • 46 безпартиен

    1 4 Отговор
    Без закон за декомунизацията ще сме обречени на изкривяване на фактите.За да няма противопоставяне на една или друга идеология е необходимо само това-поставяне на знак за равенство между национал-социализма/грешно формулиран като "фашизъм"/ и комунизма/социализма!!!!
  • 47 реален

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Санчо":

    Айде , айде ме можеш заради 1000 човека партийни секретари да слагаш всички в купа.
    Много се направи тогава и хората си живееха задружно - имаше държава....
  • 48 Той

    1 4 Отговор
    Уважаемата може би проф. Баева, казва:

    "Целите са да бъде осъден напълно комунизма. Няма период, който да се очертава само с лоши качества. " Тя се прави,на ощипана, че не знае европейската резолюция за диктаторските режими, между които най вече е КОМУНИСТИЧЕСКИЯ!
    Също казва:
    "Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии и експерти в Министерството на образованието."
    Тя била изненадана! Всички, които имат отношение към писането на учебници знаят, че ако си автор ииии.. не си си отразил определен период "по правилния начин", други ще гушнат хонорарите... Не 10 снимки на Т. Живков, ами 17 биха сложили и една св-ка биха направили само да бъде одобрена тяхната версия...
  • 49 Той

    0 3 Отговор
    Уважаемата може би проф. Баева, казва:

    "Целите са да бъде осъден напълно комунизма. Няма период, който да се очертава само с лоши качества. " Тя се прави,на ощипана, че не знае европейската резолюция за диктаторските режими, между които най вече е КОМУНИСТИЧЕСКИЯ!
    Също казва:
    "Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии и експерти в Министерството на образованието."
    Тя била изненадана! Всички, които имат отношение към писането на учебници знаят, че ако си автор ииии.. не си си отразил определен период "по правилния начин", други ще гушнат хонорарите... Не 10 снимки на Т. Живков, ами 17 биха сложили и една св-ка биха направили само да бъде одобрена тяхната версия...
  • 50 Иво

    0 3 Отговор
    Уважаемата може би проф. Баева, казва:

    "Целите са да бъде осъден напълно комунизма. Няма период, който да се очертава само с лоши качества. " Тя се прави,на ощипана, че не знае европейската резолюция за диктаторските режими, между които най вече е КОМУНИСТИЧЕСКИЯ!
    Също казва:
    "Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии и експерти в Министерството на образованието."
    Тя била изненадана! Всички, които имат отношение към писането на учебници знаят, че ако си автор ииии.. не си си отразил определен период "по правилния начин", други ще гушнат хонорарите... Не 10 снимки на Т. Живков, ами 17 биха сложили само и само да бъде одобрена тяхната версия...
  • 51 koko

    1 0 Отговор
    и преди проси управници и сега така ...
  • 52 бай Постоль Войвода

    4 5 Отговор
    ОБАЧЕ НА ЗАБРАВЯЙТЕ ПО ВРЕМЕ НА БАЙ ТОШО В КАКЪВ КОНЦЛАГЕР ЖИВЕЕХТЕ. СЕГА КАТО НЕ ВИ ОТЪРВА МОЖЕ ДА ОТИДЕТЕ КЪДЕТО ОЧИТЕ ВИ ВИДЯТ. ТОГАВА ПРИ КОМУНИЗМА НИКОЙ ОСВЕН ПАРТИЙЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ , ЧЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ В СТРАНА ИЗВЪН СОЦЛАГЕРА.
    КОМУНИЗМЪТ БЕШЕ ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОСТАЦИ, ИДИОТИ, САДИСТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО НИ ДЪРЖАХА В КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛАГЕР.
    РАЗБИРА СЕ НЕ ИСКАМ ДА КАЖА, ЧЕ СЕГА Е МНОГО ДОБРЕ, НО СЕГА КОЙТО Е УПОРИТ И ТРУДОЛЮБИВ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ МНОГО БИЛО В БЪЛГАРИЯ, БИЛО В ЧУЖБИНА.
  • 53 еми

    8 0 Отговор
    Човек трябва да бъде или идиот,малоумен,недоразвит,или мошеник за да не разбере с труда на милиони хора България за 45 години бе достигнало определено икономическо,социално, и промишлено развитие.Всичко ли беше идиално? Естествено че не.Но след 1990 година бе разграбена, и разрушена от малко група хора разграбиха труда на милиони хора и ги оставиха на произвола на съдбата и всичко това се нарича "демокрация".
  • 54 Ванчо Михайлов Ванчето

    4 3 Отговор
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА НОМЕНКЛАТУРАТА ИЗПОЛЗВАШЕ ТРУДА НА НАРОДА.ВЯРНО Е, ЧЕ НАРОДЪТ СЪТВОРИ МНОГО. НО И МНОГО ОТ ПОСТРОЕНОТО БЕШЕ НЕКАЧЕСТВЕНО. СЪЗДАДЕНАТА ИНДУСТРИЯ С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ БЕШЕ НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНА.
    СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА МНОЖЕСТВО КОМУНИСТИЧЕСКИ И ДРУГИ МОШЕННИЦИ ОГРАБИХА СЪЗДАДЕНОТО ОТ НАРОДА ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯТА. ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ - СЪЗДАДЕНОТО ОТ НАРОДА, А НЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ. А СЕГА ТИЯ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА.
    КОГА НАЙ-ПОСЛЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ИЗЛЪЧИ ИСТИНСКИ ВОДАЧИ, КОИТО ДА ПОВЕДАТ СТРАНАТА НАПРЕД И НАГОРЕ?
  • 55 калпака

    3 1 Отговор
    НАЙ ДОБРЕ ЩЕ Е АКО СЕ НАПИШЕ ЧЕ ИМАШЕ ДИКТАТУРА,НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПЪК НИКОЙ НЕ РОВЕШЕ В КОФИТЕ ЗА СМЕТ И ИМАШЕ РЕД В ДЪРЖАВАТА.
  • 56 Опщестенник натпартиен

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ддд":

    Да разбирам ли, че ти си бил "нормален човек" с бизнес, или земя, която му е била отнета? Защото, ако не си, си просто едно плямпало.
  • 57 не не

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "СОС":

    Приятелю за какво да говорим? 16 МИНУСА и 3 плюса на твоя коментар.... Всеки иска държавна работа... работил неработил - заплатката си върви. Отделно дай яко джабе то нали е държавно и има за всички..... Лошото е че не виждам изгледи да се оправят нещата с тоя народ... Все повече се замислям да си остана в чужбина и да не се връщам като другите....
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор

  • 59 БАЙ ГАНЬО

    1 1 Отговор
    АБЕ, КОЙ СЛАГА ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ И ЗЕЛЕНИ ТОЧКИ И КАКЪВ Е КРИТЕРИЯТ, ЗА ДА СЕ ПОСТАВЯТ КЪМ ВСЕКИ КОМЕНТАР?
  • 60 Стефан

    7 1 Отговор
    През 1980 си купихме цветен телевизор Рубин 714 за 1000 лева с ВРЪЗКИ, баща ми храни и пои един другар от партията за да ни подпише на една салфетка, тези 1000 лева бяха 5 заплати, сега с 5 заплати ще си вземеш последен модел телевизор, за лека кола положението беше отчайващо, даваш 1500 лева и ЧАКАШ 15 години, след това отвън селяните ти даваха 12- 13 хиляди за да я вземат, и като е било хубаво едно време защо ФАЛИРА СТРОЯ, и не само у нас а по света, и КОЙ свали Тодор Живков , чугунени глави сте от едно време, а и сегашните социалисти станаха най големи капиталисти, да ви ги изброявам ли, Гергов, Банев, всички заводи ги взеха комунисти, за това Костов е виновен.
  • 61 Живия

    2 2 Отговор
    Живков беше къртица и управлението му беше антидемократичен режим, но и антикомунистическо. Но по същото време имаше и много истински неща въпреки режима, за които можем сега само да съжаляваме.
  • 62 Знаещ

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "анти коми":

    След 1944 година в Германия, Италия и Франция са избити стотици хиляди. Защо не кажеш нещо за това? Защо не кажеш нещо и затова, че Чърчил лично е подкрепил да има народен съд за наказание, че сме били на страната на германците. А най-важното е да кажеш и защо гадните англичани убиха стотитици жени и деца, и разрушиха хиляди сгради в София. Защо, при положение, че нито един български войник не се е бил срещу тях.
  • 63 ДЖО

    2 0 Отговор
    Повечето хора имат уважение към "умните и добрите". На всеки живял по времето на Тоше е ясно, че правешкият цървул , когото сме виждали по телевизията основно беше МНОГО по тъп и неграмотен от всеки един зрелостник, завършващ 11-ти клас по онова време, много по тъп от всеки един телевизионен говорител или от всеки един продавач или продавачка на сирене в квартална бакалия или супермаркет. В момента ни управлява неговият личен приятел, поддръжник и телофранител, който не звучи и не се държи толкова тъпо и непохватно, колкото Бай Тошо, но Боко не остави на народа въздух да диша, много хора нямат възможност буквално да си позволят достатъчно хляб, мляко, лекарства, набута народа в лапите на на кредитните институции, Днес стойността на 100-те лева е горе долу като на "Зографките" - 100 лева днес стигат човек да остане физически жив 4-5 дена. Това в случай, че не ползва вода, ток, отопление, интернет и козметика и не плаща наем. не поддържа автомобил. И не пие кафета в и бири в кафенета. А много хора, пенсионери разполагат с 200-300 лева. Още повече хора имат други желания, освен да останат физически живи. Ние сме колониална държава, плячкосана, ограбена, хората стават роби, работещи по 40 часа на седмица за да останат физически живи, плащайки си храната и транспорта и вместо да спестят от заплати повечето хора затъват в кредити, хората на средна възраст за заврели мечтите си там, където са дипломите им - сещате се къде, докато по телевизията слушаме за победит
  • 64 Цар Вул

    3 2 Отговор
    Всички тъпунгери драскачи против онова време са ИЗТРЕЩЕЛИ!!Ама най много байчо Стоян или анти комн!Стоят и чакат да потече от магарето кисело след като е изяло лимон!!Питам само коги долара е бил 6/ШЕСТ/ кинта!Долара беше 0.82/ОСЕМДЕСЕТ И ДВЕ СТОТИНКИ/!!А ЕДИН ЛЕВ БЕШЕ РАВЕН НА РУБЛА И ТРИДЕСЕТ КОПЕЙКИ!!И ТО ПОКРИТ СЪС ЗЛАТО!Предлагам на тези,които не са ходили на море или планина на почивка през ТАТОВО време да вдигнат крака!!!Изкарах
    ДВЕ ВИСШИ/получавахме с жената 220/ДВЕСТА И ДВАДЕСЕТ/ лева стипендии-за сина и за успех!!Разпределение в Тутракан и ни посрещнаха с ключа на нов апартамент и само за шест месеца си купих Москве,после Жигули!Ходих навсякъде/без да съм бил комунист и съм син на концлегерист след Девети септември.Който не вярва може да се провери реабилитацията на баща ми/!Единственият път когато ми напомниха за това беше при кандидатстването ми за МВР,но когато
    трябваше да влезна в системата СЕ ОТКАЗАХ?!?/заради пагона/!Изучих децата си/синът направи с Вили Елбе завод и е ген.директор,а дъщерята е Доктор на науките!"МНОГО АМА МНОГО ЗЛЕ БЕШЕ"???????
    Но за некадърници като Вас изтрещели ГРОБ-ари!!Когато правехме
    БЗНС"Никола Петков" и СДС такива като "вас"си криеха партийните книжки във вътрешния джоб и си плащаха членския внос в БКП!" Е вярно беше ДЕСЕТ СТОТИНКИ ама не "ви"свидеха ,нали??Плащахте,а сега искате да сте богати като бившите мутри или като дебелогъзата
    Лилянка,тъпата Цецка,гуменката Цвъци или тиквата ББ!Няма как да стане брат

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор

  • 66 7777

    6 2 Отговор
    Не разбирам как все още има хора които не разбират ползата от демокрацията. Може би трябва да им бъде отнето правото на свободно предвижване, правото да правят бизнес без ограничения, в магазините да има само хляб и кисело мляко, а за всичко останало да търсят връзки, правото да говорят и пишат, и много други абсурди, можеби чак тогава ще разберат какво е демокрация.

    Коментиран от #68

  • 67 анти коми

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Цар Вул":

    ХАХАХА, ей урод, тия курсове, които ми цитираш, знаеш, много добре, че са нереални и нямат нищо общо с валутните курсове.
    Доларите, мишко лъжлива се търгуваха нелегално и милицията гонеше, тези, които продават и купуват, грозеше ги затвор.
    Доларът 80-те години вървеше 6 лева, нелегално! Никога не е бил стотинки, а курсът беше измислен, продаваха ги моряци, тираджии и чужденци, по късно започна да поскъпва.
    Хората си купуваха с тях неща от Корекома, където великата партия продаваше стоки, символ на "загнилия" капитализъм, а червените боклуци си пътуваха свободно и си живееха по западен образец.
    Я ми кажи мишко нещастна, как със заплата си си купил апартамент и кола, Москвича струваше 6400 лв, жигулито, около 8 бона и се чакаше, за жигули по 20 години.
    Апартаменттите струваха по 15-20 бона.
    Защо лъжеш, като дърт циганин, явно си трол?
    Военен ли си бил? Ясно, само си цоцал от държавата, я кажи, колко гориво си скатавал и откъде си крал, че да си накупиш толкова неща с тази мизерна заплата?
  • 68 анти коми

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "7777":

    Много точно казано, трябва на всички тези промити мозъци да има осигурят съществуване, като при социализЪма, за да спрат да вият на умрляо по скапания социализъм.
    За да тъгуваш по "онова" време, означава, че тези хора, явно са имали много привилегии, и са били точно от управляващата върхушка, доколкото си спомням, червената номенклатура имаше специални права и си живуркаше изключително добре. Не работят, получават огромни заплати, много от тях са имали право да пътуват, където си поискат, работеха в чужбина и имаха долари с които да пазаруват от Корекома!
    Явно, за това сега им е гадно, защото не са богопомазани и нямат повече права от другите хора, както и не могат да се фукат с цветния си телевизор Сони, купен от Корекома или дънки Ливайс, купен пак от там.
  • 69 Мнение

    5 1 Отговор
    Хората живяли през тоталитаризма са с висока степен на увреждане на ценностната система. През целия си живот са живяли в лицемерие - мислят едно, а правят друго, двуличие, подмазвачество, кражби и лъжи, вината не е тяхна, а на тоталитарната система просто по-този начин са оцелявали. Сега когато им се предоставя възможност да живеят по нормален начин, те немогат да го възприемат, което води до сегашния тюрлю гювеч (най лошата смесица между демокрация и тоталитаризъм), видно от коментарите. От положението може да се излезе само чрез правилно отразяване на събитията от онова време в учебниците по история. Второ като се извърши естествена смяна на поколенията. И двата начина са бавни. Бързия начин го изтървахме през 90те години. Германия и др. източноевропейски страни го направиха, затова сега са добре, а именно Лустрация- забрана със закон на бивши тоталитарни активисти да заемат високи обществени постове, за което сами сме си виновни. Това е истината, а кое е по добро го показа времето, просто по-лошото се самоунищожи.

  • 70 ДОКО

    1 7 Отговор
    ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ - Е НАЙ ВЕЛИКОТО ВРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ..

    Коментиран от #71

  • 71 Нали ве Доко

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "ДОКО":

    Чакаш в Топливо 4 часа за бутилка газ,
    6 месеца за бойлер,
    10 години за кола, и то руска,
    апартамент – само ако ти даде партията,
    за български телевизор – една седмица денонощна мазохистична опашка,
    верно че беше чудесно време!
  • 72 Тодоров

    2 1 Отговор
    А този ДОЦЕНТ има ли написани учебници (нещо не съм го чувал), или в момента се опитва да "яхне" гребена на политическата вълна.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор

  • 74 Нали

    4 0 Отговор
    Другари, за всички вас които мечтаете за социализма има чудесна новина! Средната заплата в Куба е увеличена и вече е колосалните 38 долара за месец! Заповядайте - слънце, море и охолен южняшки живот!
  • 75 анти коми

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Цар Вул":

    Ако те чуе баща ти, какви тъпотии си сътворил ще се обърне в гроба, лека му пръст, бил е умен човек, не комунистическа подлога, като сина му.
    За какво си купувал долари бе, тарикат? Щото е нямало стоки по магазините, искал си да си купиш нещо от Корекома, купувал си ги на черно, добре, че не са те набарали милиционерите, щял си да лежиш в управлението.
    Бил изминал 150 километра с Москвича, голям праз, тва ли ти е разбирането за благоденствие, мизерник!?
    Сега си купувам бензин и изминавам, колкото си искам километра, карам корекомска кола, която съм купувал с левове, не с долари, долари не ми трябват да си купя, каквото си искам от магазините, които са пълни с вносна стока, за която си мечтал и си преследвал турчаците да се снабдиш с бленуваните долари!
    Какво си купи с доларите? Сигурно чифт дънки и двикасетъчен касетофон, смешник, сега всеки може да си купи, каквото си поиска и да пътува където си иска.
    Заври си скапания социализъм, нали знаеш, къде Царю на глупците.

    Коментиран от #76

  • 76 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "анти коми":

    Ей браво, такава тапа му сложи на царвула, че по-вече няма да се обади.
  • 77 ИВАН

    0 0 Отговор
    Живков не е чак толкова важен, просто времето по света беше добро, и филми, и музика, и култура изобщо ... Да, напишете в учебниците, че бяха златни години и за България ... и хората бяха повечето човеци, а сега самотни и нещастни богаташи, заобиколени от сива маса почти мизерстващи трудещи се

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта