Last news in Fakti
10 Юли, 2019 4427

За и против машинното гласуване


  • Проф. Михаил Константинов Математик Местният вот е най-сложния вот в България и ще има най-тежки проблеми с 6000 машини, както е планувано в момента. Отпадането на машинното гласуване е добра идея, но много внимателно трябва да се прецени изобщо ползата от въвеждането на този вид машинно гласуване. Няма да се уморя да повтарям, че точно такова машинно гласуване в Европа в момента няма. Има го в 160 общини белгийски от общо 600, тоест в 40 на сто от Белгия го има. Така, че тези неща не трябва с лека ръка да се приемат. Имаше тежки неправилни изказванията, че който е против машинното гласуване, е против техническия прогрес и искал да фалшифицира изборите. Това са абсолютно несъстоятелни твърдения.
  • Ирена Анастасова Секретар на ПГ на БСП Машинното гласуване не беше обяснено достатъчно добре на обществото. Върви се към това - когато има проблем, да махнем онова, което създава проблема, а не да търсим решение. Машинното гласуване е крачка напред. Въвеждането на машинното гласуване изцяло е един от вариантите да бъдат убедени хората, че вотът им е такъв, какъвто те са го определили. Виждаме непрекъсната съпротива към всички елементи от изборния процес, които биха довели до неговата по-голяма честност. ГЕРБ премахват всичко, което води до прозначност. На обществото му е необходимо време. В 10 процента от секциите, в които е имало машинно гласуване на последните избори, 50 процента от гласувалите са използвали именно машините.

    124 гласа
    17%
    83%
    605 гласа

Коментари

  • 1 ПРОСТОТИЯ

    37 75 Отговор
    НЯМА НУЖДА ОТ МАШИННО ГЛАДУВАНЕ !
  • 2 Така мисля

    36 75 Отговор
    Само излишни разходи за нещо от което няма нужда ! Малко хора го ползват !!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор

  • 4 bot

    43 8 Отговор
    чукнеш за комунягите.. па герб си го броят за тех ххххх
  • 5 Николов

    61 4 Отговор
    Още преди 10 години, когато направиха "новите лични карти", трябваше да имат чип и да са ни електронен подпис. Така щеше да се ложи начало на "електронно правителство". Обаче една фирма (немска) взе 140 млн. от един вътрешен министър (Цв.Цв.) и ядец. Има една перфорирана снимка, където картата се чупи и става "недействителна". А ако нещата бяха направени по правилния начин, можеше да си гласуваме от вкъщи. Не от машина за десетки хиляди парчето. Изначале държавата върви по пътя на комисионните, не по логичен такъв.
  • 6 друг

    67 4 Отговор
    Електронна винетка може от телефона да купуваме а да гласуваме не може !!

  • 7 хари

    55 11 Отговор
    истината е че с машините немогат да се правят шашми.затова са нежелани и скъпи над 60 лв струвало едно гласуване хахахаххаах а с хартия само 50 ст.

    Коментиран от #8

  • 8 filo

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "хари":

    Дали не може.
  • 9 ДОКО

    29 8 Отговор
    РАЗБИРА СЕ ЗАЩОТО ЦВИЧКО ЩЕ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ ОПИ..ЗА ТОВА ИМА ГОЛЕМ АПАРТАМЕНТ ТАМ СКЛАДИРА ЧУВАЛИТЕ С БЮЛЕТИНИ И БРОИ..ВИНАГИ БРОИ ТАКА ЧЕ ГЛАСОВЕТЕ СА В ПОЛЗА ЗА ПАРТИЯ ГЕРБ ПРЕД БСП С 2,5% БЕЗ ДА СЪМ МАТЕМАТИК ГО ЗНАМ ОПИ..ГАРАНТИРАНО ОТ БАБА ВАНГА..ЧАО

    Коментиран от #25

  • 10 Гого Л

    34 11 Отговор
    Колкото и да ненавиждам комунетата тая леля е права. Машинното гласуване е крачка напред.
  • 11 Фактолог

    35 7 Отговор
    Нямало да се умори да повтарям, че такова машинно гласуване в Европа в няма?!? ... И аз няма да се уморя да повтарям – че в Европа, точно такъв професор Константинов, няма!! ... За сметка на това има честни избори и резултати!!!
  • 12 ДРАГА

    40 8 Отговор
    ПЪРВО ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ НА ПРИРОДАТА- КОНСТАНТИНОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН! ФАЛШИФИКАЦИИТЕ НА ИЗБОРИТЕ ГИ ПРАВИ ТОЙ - ИНФОРМАЦИОННОТО ОБСЛУЖВАНЕ! ЦИК ОРГАНИЗИРА ИЗБОРИТЕ, ЦИК НЕ СЕ ЗАНИМАВА С БЮЛЕТИНИ И ПРОТОКОЛИ! ДАННИТЕ ОТ ПРОТОКОЛИТЕ ГИ ВЪВЕЖДА ИО, Т.Е. ЕКИПА НА КОНСТАНТИНОВ, А ТАМ СТАВАТ МАНИПУЛАЦИИТЕ, ЗАТОВА ТОЙ РЕВЕ ДА НЯМА МАШИНИ, ЗА ДА МОЖЕ ТОЙ ДА МАНИПУЛИРА ВОТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ КАКТО МУ Е ПОРЪЧАНО, А ОТ ТОВА ТОЙ ПОЛУЧАВА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ, А МОЖЕ И МИЛИОН. КАК НЯМА ДА КРЕЩИ ПО МЕДИИТЕ, ЧЕ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ НЕ Е НЕОБХОДИМО, КАТО ТОВА ЩЕ МУ ОТНЕМЕ БИЗНЕСА - ПОЛУЧАВАНЕ НА ПАРИ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИ! ТОЗИ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ГО РАЗСЛЕДВАТ!
  • 13 Румен Първанов

    16 4 Отговор
    Отново ли данъкоплатеца ще плаща за пробата на управляващите ?
  • 14 Кор

    19 3 Отговор
    "Има го в 160 общини белгийски от общо 600, тоест в 40 на сто от Белгия го има. " - и тоя се пише математик, не може един процент да сметне. 26,66% са 160 от 600.
  • 15 БББ

    14 9 Отговор
    Електронното гласуване-си е явно гласуване . Вотът се запечатва в електронната система и се знае за кого си гласувал. И това може негласно да се използва от политическата партия на власт.
    Така искаш, не искаш трябва да гласуваш за "бъдещето" си.
    Нещо като при социализма. Просто в България не са подредени нещата.
    Чули сме,че има някъде машинно и ние .... модерни.... ама зависими!?
  • 16 неутрален

    9 4 Отговор
    Аз съм против всякакво гласуване !
  • 17 ааа

    14 2 Отговор
    С машинното гласуване по слесно се фалшифицира вота. Не че и с другото не справят добре. Но какъв ли смисъла от гласуването когато всичко е манипулирано?
  • 18 М даааа

    12 5 Отговор
    Не сте в ред. Машинно гласуване. При толкоз неграмотен и възрастен народ да въвеждате нещо което няма да се ползва. А да не говорим и колко струва тази техника. Швейцарците нали са "бедни" не си позволяват такова разхищение. Те дори и не събират народа в един ден да ходи по училищата. Пращат на всеки в дома му документа. Той отбелязва каквото прецени и го пуска в определена за това нещо кутия в общината. И толкоз. А ние само дето тупана и хорото ни липсват на цялата ни беднотия.

  • 19 Гражданин

    12 4 Отговор
    Машините не се купуват с 50 лв. и не се манипулират ! За това както Софиянски нарича ГЕРБ 2-рото БКП не ги щат.
  • 20 Garrincha

    12 2 Отговор
    Само електронно гласуване и резултати в реално време, могат до някъде да избегнат фалшификацията на изборите !
  • 21 Глупаци

    3 2 Отговор
    Само някой да ми обясни щом машинното гласуване е за предпочитане, защо много развити държави го премахнаха, сигурно са глупави?Като знам каква ни е системата за сигурност, с него май и други държави могат да участват в изборите ни.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор

  • 23 патриотъ

    1 1 Отговор
    Всичко е пунта-мара!На Герб въобще трябва да се забрани да участват в управлението на страната и тая доказано крадлива партия да отида в историята като черните дни за България!
  • 24 Hhhhhhh

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Глупаци":

    Щото ние не сме развита страна. По манипулации номер 1. Консултации при Цв Цв. Благодарностите в апартаменти
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДОКО":

    На село, кога почнат да колят свинките по Коледа, щом заквичи първото прасе в някой двор, то скоро заквичават и останалите в селото, дори преди да дойде при тях коляча. Благодаря Ти Господи, че ме запази жив да чуя комунистическото квичене.
    Този път Бойко ще им види сметката именно чрез строежа на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н. След 10.11.1989г. за да не може народът да потърси сметка от комунистическите дерибеи, държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период.
    Тези които се надяват власта да падне са като лисицата която вървяла след коча защото видяла, че мъдите му се клатят и чакала да паднат. Чакала цял ден и останала гладна.
  • 26 КПСС БКП

    2 0 Отговор
    ДРУГАРИ ОТ КПСС - БКП ... СМЕШНИ СТЕ ...ЗНАЕМ , ЧЕ ФАКТИ .БГ Е 100 % КОМУНИСТИЧЕСКИ И ПИШЕ 100 % ВСИЧКО В ПОЛЗА НА КПСС И 100 % ПРОТИВ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА ... ВСЪЩНОСТ , САМО ТОВА ВИ ОСТАВА , ЩОТО НИКОИ НЕ ВИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ПРОСТОТИЙТЕ ...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта