Last news in Fakti
03 Януари, 2022 9110

Има ли вина енергийният регулатор за поскъпването на газа?


  • КЕВР Комисия за енергийно и водно регулиране Увеличената цена на природния газ е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през периода след внасяне на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД на 10 декември, в което беше предложена цена от 117,12 лв./MWh. Дори и след новото поскъпване цената му в България остава с 35% по-ниска в сравнение с цените в Европа заради дългосрочните договори на “Булгаргаз“ за доставка на руски и азерски газ.
  • Кирил Петков министър-председател на България Решението от 1 януари показа, че КЕВР не си върши работата. Нейната цел е да защитава публичния интерес, да защитава пазара и да измисли най-добрия начин за тази защита. Решението не беше обсъдено, то се взе на закрито заседание и определено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30%.

    123 гласа
    11%
    89%
    915 гласа

Коментари

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор

  • 2 А бе

    78 5 Отговор
    Купени калинки.
    Да си ходят до един.
  • 3 Базука

    147 6 Отговор
    Когато,, Газпром" понижи цената на газата с 40% КЕВАР вдигна с 5 % цената на тока това е доказателство, че КЕВАР не си върши съвестно работата, а обслужва частни интереси!
  • 4 Перо

    123 7 Отговор
    Международните цени на газа паднаха 3 пъти за 1 месец. През последната седмица цената беше редуцирана с 22%. Цената на газа падна от $2000 за 1000м3 до $797 с тенденция на продължаващ спад! Напълно неуместна и лъжлива информация на КЕВР,че увеличението с 30% се дължи на високите международни цени. Също напълно неуместно е сравнението на цените със Западна Европа,където се включват дългите преносни,транзитни такси, различни договори и обеми. Това увеличение е резултат на един от трите фактори: корупция, лобизъм, саботаж на правителството! Крайно належаща е смяната на членовете на тази комисия и Булгаргаз! Сега увеличението на измислената цена ще отиде в населението, чрез Топлофикация,която ползва 70% газ като енергиен източник, пекарните,които работят изцяло на газ, физическите потребители на газ и т.н. Един ден преди това увеличение се говореше за мах.14%! Наложителни са бързи кадрови промени и нова организация за контрол, ценообразуване и преглед на договорите и участниците в схемата на енергетиката!
  • 5 Бай Стою касапина

    23 60 Отговор
    Чалъми на новите управляващи. Сега газта с 30 % нагоре. Другия месец с новия КЕВР 35 % надолу. И Кирето става герой. Тия номера ги правеше още навремето Т. Живков. Пускаше слух за яко вдигане на цените, след месец ги вдигаха наполовина и балъците доволни. Разликата обаче е, че сега ги вдигнаха наистина и тепърва ще ги свалят.
  • 6 Перо

    46 3 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Като гледам как пишеш,явно не си българин!

  • 7 Асд

    64 3 Отговор
    За поредна година цената на газа се увеличава само през зимния сезон. Дали е случайно? За поредна година решението се основава на непонятно решение на КЕВР, която незнайно защо е уж независима, а явно е доста зависима от нечии интереси. И да, ако бяха увеличили цената през лятото, много домакинства щяха да имат време да реагират. Пък и сега е голямата печалба, при многото потребление, а не през лятото ... Отново народа е на пангара. Дано най-после някой помисли за него, а не само за корпоративни интереси и пълните джобове на шепа хора
  • 8 иврупеица

    37 7 Отговор
    Кирца радвам се,че така мислиш,но не правиш нищо по въпроса!Ти не трбва да изразяваш мнение ,а да действаш по въпроса

    Коментиран от #18

  • 9 Факт

    73 11 Отговор
    Иван Иванов обслужва Б. Борисов като минира новото правителство! КЕВР трябва да бъде даден под съд за обслужване на лобистки интереси.

    Коментиран от #10

  • 10 оффф

    25 31 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Само дето Иванов е член на ДСБ...то на крива ракета и космоса й пречи - нали искахте промяна, ето ви промяна. Тези приказки как посточнно някой друг е виновен са до време

    Коментиран от #12

  • 11 az #Контрапропаганда

    47 7 Отговор
    КЕВР са гадни ГРРБави мутри! При това с изтекъл мандат!!! Съд и затвор!
  • 12 Това на кого е член

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "оффф":

    няма нищо общо с това кой му е платил или кой го е натиснал с компромат. Анадънму. Да не си расал в саксия бе, чоджум?
  • 13 Глас

    33 6 Отговор
    КЕВР и такситата вдигат цените си на пука на новото правителство. Тъй, като са назначени от ГЕРБ
  • 14 ЕдинПриятел

    42 2 Отговор
    За един прител питам: ние ако купуваме газ по дългосрочен договор (какъвто се предполагам, щом правихме турски поток) ... защо газа зависи от спот цените на борсата, които реално не трявбва да има отношение в нашия случай. Полша и Украйна, които нямат дългосрочни договори, само те купуват на борсов принцип, сега излиза че всички плащаме едни пари, за да може ЕС да се нагуши, като се оправдава пак с Русия, само дето тя после продава газ-а на Германия на 300 евро, нищо че спот цената е 2000. Правят ни на много големи рибки и винаги виновника е отвън, странно как пък печалбата винаги остават в новите ни братя само !
  • 15 4рррр

    26 2 Отговор
    Тия всички от КЕВР са на щат при чекмеджето,от чекмеджето се командва всичко в тая държава
  • 16 въпрос

    25 0 Отговор
    ИМА или НЯМА,.. ами нали те са онзи орган,...Ако се премахне тази кевр какво губим, така и така нищо не правят освен да всяват суматоха

    Коментиран от #19

  • 17 Иван

    10 4 Отговор
    Защо не взимат мерки като за увеличение се говори от месеци ,винаги някой им е виновен,на крив к...р и вълната му пречи ,само говорят но нищо не правят
  • 18 ААА СМЯХ

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "иврупеица":

    Ами те момчетата са от едва един месец, а не са факири да махнат с пръчицата и хоп готово....
    А ние какво правим за да им помогнем в начинанието,.. нищо, нали
    Но само за критикуване еша ни няма...
  • 19 любител

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "въпрос":

    абсолютно си прав оня председател на кевр стои там от сто години и изпълнява заповедите на една група хора които станаха милиардери като боко тиквата и компания. крайно време е след като уж нищо не зависи от тях нищо немогат да направят да върнат хилядарките заплати дето са вземали и да си ходят на село да гледат домати.
  • 20 кочо

    11 0 Отговор
    дкевр е вредна за държавата още от самото си създаване.за целта си има министър министерски съвет и др.булгаргаз манипулира цената на всичко.колкото по-скоро ги закрият толкова по -добре.
  • 21 Бачо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Брей, брей. От десет думи, девет грешно написани. А смисълът е някъде там....
  • 22 Ани

    8 0 Отговор
    КЕВР се опитва да защитава интересите на ГЕРБ и компания който с нашите пари направиха врето генератори, соларни панели и ВЕЦ и ги договориха на свръвисоки цени. Сега като се покачи цената на газа и тока и те видяха дебелия, защото няма толкова пари на който са свикнали. Сори и това кранче спира и ще има фалити, защото собствениците не знаят как да си управляват парите и са свикнали да плащат някой да прави това. Е, свършиха се и балъците да работят за някой мухльо за малко пари.

  • 23 запознат

    4 0 Отговор
    Комисията не е виновна а управлението на страната в последните месеци Борисов махна пиявиците по веригата на газта и тока Но сега те пак се завърнаха по гладни и от там ни идва проблема наши хора които са и спонсори на партиите и по скъпо ще става
  • 24 Miro

    0 6 Отговор
    Кирчо си бърше ръцете с КЕБР но номерът няма да му мине!!!!!!!
  • 25 гост

    4 0 Отговор
    Въобще има ли смисъл от КЕВР ? До сега аз поне не съм видял!
  • 26 Цачо

    3 0 Отговор
    Вършат това,което им диктува Боко,за да подкопават доверието към новото правителство.Всички са мръсници.И без КЕВР ще се оправим.Това са излишни структури,които гълтат много пари от нашите скъсани джобове!
  • 27 Смешно

    3 0 Отговор
    или тъжно е, но май трябва да дойдат "шумкарите", да турят ред и после да си ходят, щото с такъв "елит" няма оправия по човешки.
  • 28 Гост

    1 0 Отговор
    Сега цената на метана на бензиностанцията ще е по скъп от бензина, само по това се разбира че цената на газта е в пъти надута спрямо реалната цена.
  • 29 Patton

    1 0 Отговор
    Борисов иска да каже , че ако той и ШАЙКАТА му бяха на власт , цените нямаше да се качат ли ? Ами да го върнем ли тогава ? Да не сме луди ?
  • 30 Цецо

    1 0 Отговор
    Само едно ще кажа: ЗАПЛАТАДЖИИ!!!!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта