Last news in Fakti
21 Март, 2022 9318

Форсмажор - вреден или полезен за икономиката


  • Любен Дилов – син депутат от ГЕРБ/СДС Дали форсмажоретката вице-премиер си дава сметката какво всъщност каза, изричайки думата "форсмажор"? Думите на Борисов, че ще "счупят държавата" ще се явят много оптимистична прогноза, ако изобщо бъде въведен форсмажор в държавата. То, не че има такъв термин в законите...Има "непреодолима сила". Ред е на Просто Киро да обясни какво е форсмажор, какво означава договорите да престанат да се изпълняват и БСП и Корнелия ли са "непреодолимата сила" в този кабинет?
  • Корнелия Нинова вицепремиер и министър на икономиката Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства заради войната в Украйна. Целта е облекчаване на българския бизнес. Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове. Правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време. Правя всичко възможно да помогнем на българските фирми и българската икономика.

    367 гласа
    39%
    61%
    557 гласа

Коментари

  • 1 мдда

    71 37 Отговор
    Корнела е замислила нещо... Демонът живее в този джендър!

    Коментиран от #36

  • 2 ДИЛ ДОВ

    66 33 Отговор
    ФЪФЛЕКА ЩО СЕ ЦЕПИ ОТ ШАЙКАТА НЕ ГА ВИЖДАМ В ЗАЩИТА НА РАЗБОЙКО ЧЕКМЕДЖИЯНОВ ????!
  • 3 Jar

    81 25 Отговор
    В момента, в който обявят това, Виденовата зима ще ни се стори като Златен век. Пълни, завършени идиоти без грам познания по икономика.

    Коментиран от #11

  • 4 Не е точно така

    12 33 Отговор
    Има донякъде логика.Договорите по обществени поръчки не могат да се прекратяват едностранно, а само изпълняват и неустойки ако не се изпълняват.Предвид скока на цените,изпълнителите не могат да работят.Но вместо форсмажор да се прекратят по взаимно съгласие и след това нови с по високи цени,съобразно инфлацията

    Коментиран от #10

  • 5 Иван Василев

    34 19 Отговор
    Кури не си е прочела добре инструкциите от Кремъл, тя забрави ли че това не е война, а спец операция по денафициране, а тоз който говори друго може да получи затвор до 15 години?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор


  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор

  • 9 Пълен карък

    29 20 Отговор
    Е тоя пръдльо, тъкмо се добра до хранилката и те взеха че прибраха овчаря
  • 10 Българка

    48 5 Отговор

    До коментар #4 от "Не е точно така":

    Алоу,само едната страна гледаш. Ха сега се постави на мястото на хилядите хора опитващи да си купят жилище "на зелено". Договора отпада, строителя вдига двойно цената и чао. А банката си търси заема и от внуците. Шефа ти излиза с оправданието "няма преводи, форсмажор" и "имаш да взимаш". Това отвързва ръцете на всички да НЕ спазват никакви задължения.
  • 11 чичо

    19 13 Отговор

    До коментар #3 от "Jar":

    Хубаво ги пишете тия работи, но друга песен щяхте да пеете ако ви пропадаше договор за производство и доставка на оборудване заради блокиран внос на суровини от РУсия! Преди да ревете, щото го била казала Нинова, помислете с главите си! И нека хора, които никога в живота си не са подписвали договор и не са поемали задължения да не дават мнение!

    Коментиран от #25

  • 12 гущерче

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "КРОКОДИЛА":

    си ти.......мъничко !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор

  • 14 Бивш левскар

    15 9 Отговор
    Другарите Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков напълно подкрепят другарката корнфлекс за нейното предложение - данъчна, политическа, засонова и всякаква друга амнистия на всички неставащи за нищо българе. Без изключение. Само така другарко.
  • 15 Елка Николова

    7 14 Отговор
    Ако не беше Путин и неговата налудничава идея да възстановява Руската империа,и част от неговия народ ,не младите хора,го последваха,нямаше да имаме тези проблеми!Не го оправдавам,но туморът в мозъка му е виновен! Дори и Тръмп е изумен от неговата промяна!

    Коментиран от #32

  • 16 бъдеще неопределено време е форсмажора

    24 2 Отговор
    Повечето хора не разбират какъв е смисъла на т,нар. "форсмажор" , а той е - всички договори ,споразумения и плащания (към нас) могат да се отменят , заради форсмажорни обстоятелства . Няма как да си търсим правата и по съдебен ред , докато е в сила тази клауза. Изобщо ( с две думи) - поръчали сте (да кажем) тухли четворки и сте платили авансово 1 лв./тухла , но доставчика ви казва - има форсмажорни обстоятелства ,които ми пречат да мога да ти доставя тухлите на тази цена ,така че - или плащаш по 2.50 лв./тухла , или ... НИЩО. Друг пример - държавата трябва да ти плати компенсация за отчужден имот , обаче - форсмажор (нали) и плащане ... някога , но не сега.
  • 17 Комон Сенс

    7 2 Отговор
    Полезното е грозната далавера на събирачи, бамки, чси-та и прочее лешояди да бъде прекратена!
    Унищожаването на фирми и домакиснтва се превърна в толкова печеливш бизнес, че освен тези, чието премахване би ибло полезно за икономиката (ако игнорираме химанния аспект), вече под ножа минават и полезни структури, дори биват насилвани за ликвидация и грабеж.
    Това канибалско лешоядство е тежко автоимунно забояване на родната икономика.
    С голямата сопа (образно казано) трябва да подгоните всички, закачени на този клон. Стига да не е ;прекомерно късно. Имайки предвид крупните за Българивя суми които текът по тази линия и които могат да купят съвестите на не един и двама бюрократи......
  • 18 обстоятелствено пояснение

    17 4 Отговор
    Лобито на строителния бранш е велико и силно ! Колко ли са "кихнали" на др. Нинова за прокарването на това разбойничество ?! Купили сте си дом , договорили сте 1000 евро на квадрат , предплатили сте 80% от сумата , обаче форсмажорни обстоятелства (война,газ,нафта,инфлация и пр.) дават възможност на инвеститора да ви изнудва (обяснявайки , че няма как да завърши проекта заради форсмажора) и да ви изстиска с още 20-30% по висока цена , а ако не го завърши въобще (отивайки на остров Барбадос с вашите пари) - вие не трябва да го безпокоите , защото не го е завършил , заради форсмажорните обстоятелства. Гениално ,а ?!

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор

  • 20 Това правителство

    9 1 Отговор
    "Много баби,келяво бебе" е казал народът.Това правителство е същото--един каже едно,друг го отрича,трети е съгласен,четвърти го обявява за глупост.Във всички сфери е така.Народа "кучета го яли".Ей,ще провалят държавата тези.Иначе,ОПРАВДАНИЯ за всичко намират.Ама как ще има просперитет с оправдания и постоянно чудене кого да обвинят.
  • 21 чичо

    8 11 Отговор
    Наистина ме втрещява некомпетентността на писанията на болшинството "коментатори"! Била го казала Нинова! Те комунистите ...далавери...Виденова зима...Бля-бля! Абе хора, ние от месец се чудим как да убедим правителството да вземе и да обяви този жизнено необходим ни форсмажор! Половин Европа вече го направи през правителствата си, а другите през търговските си камари-в зависимост от местното законодателство. Вие наясно ли сте колко фирми ще рухнат ако не се използва този механизъм. Тук не става въпрос за никакви далавери и за никакви лобита. Просто ситуацията с вноса на елементарни суровини и компоненти е наистина извънредна! И дано има хора, които освен еднопосочното си пропартийно мислене имат и възможност за образуване на собствена мисъл!

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор

  • 23 Стели

    12 3 Отговор
    По бай Тошово време казваха така: Калинко каза и ние решихме! Историята се повтаря винаги.Днес :Корнелия каза и Кирчо(ние-избирателите,народът) решихме! ФОРСМАЖОР-ЗАЩО НЕ?! Да си подарим последните ракети-слушаме! Нидерландци или Испанци да ни пазят небето-ама разбира се!Нямаме нужда от НИЩО Руско -точно така,особено газ и вс.свързано с горивата.Ние сме в НАТО но не отговаряме на нито един техен технически параметър.В Евро съюза сме но не ни искат упорито в Шенгенското пространство.Започнахме дългоочакваната промяна с кормчия Киро,, неадекватния".Вице-водач е подалата оставка ръководителка на Комунистическата мракобесна партия-Кака Корнелия.Вътрешния ред е поверен на алкохолно зависим и неадекватен горд собственик на имоти за десетки милиони спестени от закуски. Е..е..не е чак толкова лош живота у нас!Все пак къде на друго място в света можеш да си правиш каквото и както искаш и то без притеснение от наказание! Комунинисти или Царсисти,Има такава държава или няма такъв народ,Мутрите вън или Европейските граждани,Мустафата или Костадинов-кой от тях???!!! Приключвам да ви отегчавам.Остава ми само надеждата да доживее завършването на магистралите,тунела под Шипка .Да видя наш нов боен самолет във въздуха и подводница във флота ни..Да отворят нови блокове в АЕЦ Козлодуй а не да затворят останалите..Да видя българския пенсионер седнал с бели панталони в кафене с обувки различни от галошите. Немските доктори и мед.сестри ,учители и възпитатели наредени на оп
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор

  • 25 Хохохо

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Чичка, и ти хубаво ги пишеш тия работи, ама като се чудиш какъв Мерцедес да си купиш и на кой екзотичен остров да почиваш не търсиш форсмажор, защото в крайна сметка някой трябва да умие сметката и това ще бъде данъкоплатеца.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор

  • 28 vip

    12 0 Отговор
    Защо властта се опитва да се бърка в бизнес отношенията! Строителите искали - неприятно е да желязото и другите строителни материали поскъпнаха. Е някои строителни предприемачи моье да загубят, но повечето може да се окажат с минимална печалба - това е рискът на предприемача не редно за всеки проблем да искаш държавата да ти помогне .
  • 29 Че преведете го първо

    2 1 Отговор
    Стига с тези чуждици! Форсмажор буквално трябва да означава ускоряване на важното. То е същото, когато в една технология определяш така наречения скоростоопределящ етап и му отделяш специално внимание за да го направиш по-интензивен за да може тази технология в крайна сметка да се окаже рентабилна посредством тези организационни мерки и действия. Ако някой пък в подобна ситуация може да свърши подобна работа в сложна система, като държавната икономика, в което азс илно се съмнявам, защо да не му гласуваме въпросния форсмажор? То зависи кой как го разбира едно понятие, а България е лошото, че подобни чуждици, неясни за повечето от обикновените хора, се използват за ускоряване на краденето, след като са получили достъп до някакви срества!
  • 30 Българка

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "чичо":

    И кой ще поеме удара, аз като краен клиент или ти който си поемаш риска и би трябвало да имаш застраховка.Когато лапаше печалба 200% всичко точно, а сега този удар да го поемат крайните клиенти, които с договорите към теб могат да си палят печките !!!!!!! Тази криза би трябвало да е стрес тест, за това кой става и кой не за бизнес.
  • 31 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "обстоятелствено пояснение":

    Това е пълна подигравка с хората. Имам приятел дето е купил апартамент на залено... ако въведат това нещо човека изгаря с жилището си, всичко за което е работил до момента ще се изпари, подигравка с труда му, със семейството му... Това е за трибунал ако го направят!

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор

  • 33 селтак

    3 0 Отговор
    Kaka Kури знае как се прай! Питайте Виденов! При правителството на Симеон Сакскобугготски тя продължава да е изпълнителен директор на приватизираното дружество „Техноимпекс“. През 2003 г. Нинова се преориентира политически и става член на БСП.От септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. Тя отговаря и за държавния резерв; търговията с оръжия и офсетните споразумения, свързани с доставки на армията.В началото на май 2007 г. се разкриват големи злоупотреби в „Топлофикация“ – София. За дружеството отговаря Министерството на икономиката и енергетиката. Следствието започва разследване на Валентин Димитров (Вальо Топлото), тогавашен шеф на дружеството. Оказва се, че следователката, която води следствието – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Нинова, още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Според събрани от прокуратурата със СРС записи, Нинова е въздействала на следователката Шарланджиева да „пази“ бизнесмена Красимир Георгиев (Фронтиер) от наказателно преследване по делото „Топлофикация“.16

    Фронтиер е състудент на тогавашния министър на икономиката и енергетиката – Румен Овчаров и бивш съдружник на съпругата му, както и участник в едноименен олигархичен кръг, свързан с енергетиката и гравитиращ около БСП.17 В процеса на следствието се разбира, че е замесен и министър Румен Овчаров................!!!
  • 34 1520

    2 1 Отговор
    тз тъпан не си намери партия
  • 35 ооо

    2 0 Отговор
    представяш ли си как си сключил договор на зелено за апартамент за 1200 евра и Нинова обявява форсмажор и фирмата строител ти казва - е пич - цената на материалите се качи. трябва да платиш 1600 евра на квадрат сега и ако не го направиш - гориш... ама в банката не ти дават допълнителен кредит ... и така...
    или друга схема - дал си апартамент под наем, но то има обявен форс мажор и наемателите ти викат - ее пич - форсмажор, ще ти платим когато можем , ако можем ... и като свърши форсмажора си бият камшика и то оставят сметки за 6м да платиш!
    хайде разсъждавайте сега и си помислете дори да има вероятност 5% да се случи това - или по-малко... и дали няма да е засегнат някой от вас или ваш познат и т.н.
  • 36 Корни-истината, дай нова прогноза!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Понеже олио има за няколко години, защо цената му хвръкна до 8.00 лева? Нали щеше да бъде около 2-3 лева? То да не те бяха занимавали с олиото сигурно щеше да е по-добре! Голямата министърка! Колкото помогна за мобилните услуги... Хайде ОСТАВКА и На село при патките!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор

  • 38 почтен

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Буля Кури-ца иска да измие Д-то":

    Трябва да бъдат изритани от властта като мръсни котета!
  • 39 дявола

    2 1 Отговор
    Най-добре ще е да направите НАРОДЕН МАЖОР и да се махнете от политиката завинаги.Вие не сте нужни на народа

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта