Last news in Fakti
17 Януари, 2023 7863

Зависимост от "Газпром" или зависимост от САЩ?


  • Роберт Хабек министър на икономиката на Германия За 2023 г. и зимата на 2023/24 г. мисля, че имаме повече от основателна надежда, че още в началото на зимата ще имаме запълнени хранилища и тогава ще имаме енергийна сигурност и стабилност и то на изгодни цени. Германия изгради инфраструктура за краткосрочен внос на 14 милиарда кубични метра газ на година.
  • Дмитрий Песков говорител на Кремъл Европа сменя зависимостта от Русия със зависимост от американски втечнен природен газ. Зависимостта е същата, но просто с много по-малко реципрочност. И сега, когато европейците губят милиарди евро всеки ден, Вашингтон вече печели тези милиарди долари.

    319 гласа
    20%
    80%
    1208 гласа

Коментари

  • 1 редник

    140 7 Отговор
    Мда-а, каквото и да се говори - става дума за много пари...
  • 2 Българин 🇧🇬

    196 23 Отговор
    Конкретно у нас , ставаме заложници на турците . Американците ни накараха да им дадем Южен поток , а нашите боклуци в София спряха и АЕЦ Белене за да зависим от аец-ите които строи Турция (пак руски) ! Евроатлантизъм срещу България .

    Коментиран от #4

  • 3 Хахахаха

    130 14 Отговор
    Вчера американски войници пребили германски полицаи! Хахахаха! Айн цвай полицай !
  • 4 Ъхъ

    155 21 Отговор

    До коментар #2 от "Българин 🇧🇬":

    Това се казва американско робство!
  • 5 ФЕН

    55 156 Отговор
    Стратегически Русия загуби газовия коз в ръката си и сега протестира ,че други ще спечелят играта с техния номер !?!? Егати стратегията ...егати 3-дневната сеЦиална операция на безаналоговата армия и велик стратег!като НЕх вярвах ,че руснаците са лишени от стратегически ум ... и вече всички се убедиха...Така НЕ мога да повярвам че Путин и кохорта са най-големия си враг и затриват Русия .....май пак ще се наложи да повярвам ...натам вървят нещата с 200 км./ч. както казва КЛАСИКА

    Коментиран от #28, #31

  • 6 гост

    49 127 Отговор
    Цените в момента са по-ниски от януари миналата година и продължават да падат !! Виновника за скоковете миналата година е точно този , уж загрижения за Европа !! МИРИЗЛИВ ВАТНИК !!! И дружките му !! Цените до лятото ще се върнат на нормалните си нива и ще си останат , защото до следващата година другите производители в СВЕТА ще вдигнат производството и ще запълнят дупката от елиминирането на Раша !! И след 2-3 години максимум никой няма и да си спомня , че някога Раша е държала 35-40% от вноса на газ в Европа !! Но кремълската хунта ще е в положение не на колене , а по лице пред Китай , както за газ , така и за петрол !! Още догодина ватниците ще си спомнят гладните 90-те години и то с тенденция за още по-зле !! А САЩ ще поеме не повече от 20-25% от вноса на втечнен газ , защото те няма да изоставят позициите си в Азия !! Търговията между ЕС и САЩ надхвърля 2 трилиона годишно , а целия внос на газ на ЕС е под 160 млд куб и намалява !! Тоест с 20% от него на щатите ще се падат 32-35 млд куб ! При нормални цени между 200 и 300 долара , които са предосртатъчни за американците при вътрешни цени 70-75 долара дори в момента , това са около 10 млд долара , капка в морето за взаимната търговия и то не е сигурно кой печели повече от нея !!

    Коментиран от #11, #12, #19, #20


  • 7 Сух

    41 2 Отговор
    Кво има да го гласуваме, то е ясно.
  • 8 Павел Николаев

    61 13 Отговор
    Нека да купуват от Катар немците. Един приятел ми каза, че правителството им е полудяло да купува СКЪП продукт от Катар. Дето се вика в земите от 42рия паралел: газарията топли :)

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 България се управлява от

    87 5 Отговор
    продажни корумпирани боклуци
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 гост

    35 72 Отговор

    До коментар #8 от "Павел Николаев":

    Свърши тя , друзья Малинова , хахах !! Ватниците си отрязаха клона и сега предстои свободното падане !! След 70 години игрички и преструвки , точно Европа беше забравила с какви изроди си има работа и те решиха , че могат да се правят на велики !! Е , сега ще има нова желязна завеса , ама такава , че предишната ще им се стори врата у поле !!! И още по-зле , ще разберат какво значи Китай да ти е единствения "приятел" , хахахах !! Да идат да питат уйгурите как Китай се отнася с такива , дето се пробват да му противоречат !! И на НИКОЙ В СВЕТА НЯМА ДА МУ ПУКА , даже ще са доволни да гледат как ги изтребват като хлебарки и то с глад и студ , даже няма да хабят ракети !! Тъкмо на Си му трябва нова БЕЗПЛАТНА работна ръка , че неговата нещо рязко намаля !!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

  • 15 Гост

    21 66 Отговор
    Зависимостта беше от Русия и ни бъзикаше както си иска...отделно и че не плаши с ядрени ракети..отделно че САЩ е развита държава...не е бензиностанция...
  • 16 БСП за България и Радев

    18 24 Отговор
    Европа ще мизерства за сметка на всички решили чрез свободен референдум да се присъединят към Руската империя
  • 17 Продължаваме Промяната

    20 68 Отговор
    Реално тия рашки не разбраха, че са като ГЕРБ. Ние Българите сме готови да плащаме и по лев отгоре за бензин, но никога вече ГЕРБ, така и с Русия. Готови сме да плащаме скъп американски газ, но никога вече комунизъм

    Коментиран от #36

  • 18 Адам Хилтън

    51 2 Отговор
    Да питат Меркел кой и заповяда на нея да спре реакторите на цяла Германия, правейки икономиката и зависима от горива - Клаус Шваб не е известен руски олигарх, но той и неговите сектаджии в Икономическият форум демонстрираха последните 3 години, как Германия им играе по свирката за всичко. 2 години тероризираха Европа с техните фармацевтични експерименти за печалба, и установяване на тоталитарен контрол.
  • 19 Ха ха

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Кой си ти да казваш каква цена на газа е достатъчна за Америка??? Защо смяташ ,че американците ще гледат вътрешните си цени а не международните такива

    Коментиран от #23, #24, #27

  • 20 7777777

    57 10 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    ЕС ПОТРЕБЯВА 500 МЛРД М3 ГАЗ НА ГОДИНА, 30% НЯМА ОТКЪДЕ ДА ГО ВЗЕМЕ, АМЕРИКАНСКИЯТ ВТЕЧНЕН ГАЗ Е 4 ПЪТИ ПО-СКЪП ОТ РУСКИЯ ТРЪБЕН И ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ЗАДОВОЛИ НУЖДИТЕ НА ЕВРОПА. И СЕГА ЕС ПРОДЪЛЖАВА ДА КУПУВА РУСКИ ГАЗ ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ, БЕЗ ЕВТИНИ РУСКИ СУРОВИНИ, ГАЗ , ПЕТРОЛ ЕВРОПА Е ОБРЕЧЕНА И РАЗПАДЪТ НА ЕС Е НЕИЗБЕЖЕН!

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор

  • 23 Бай Иван

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха":

    Кой да е ?! Форумния олиго френ !
  • 24 гост

    13 31 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха":

    Аз нищо не казвам , това да не е любимия ти вожд и такива като тебе , дето си мислите , че с "укази" се командва световната икономика !! Има изследвания за тия работи , експерте , и не от такива , дето чакат Кремъл да им казва какво може и какво не !! И те казват , че дългосрочно търсене има на НЕ ПОВЕЧЕ от 300 долара , а повишаване на търсенето може да има само при ПОД 200 долара !! Над 300 долара почва БЪРЗ и необратим преход към алтернативни горива и ВЕИ !! Хората не са тъпи като оня в Кремъл да с мислят , че ще казват на света на какви цени ще купува и няма да си унищожат сами пазара , щото Путлер решил "след мен и потоп" !! Такива кризи , предизвикани от такива като него изтрайват 2-3 години и после всичко си идва на местата , ама за какво ли ти обяснявам , вярвай си в "дълбоката държава " и че някакъв изрод в Сибир ще командва света , хахахахах !!
  • 25 тикви американски

    53 10 Отговор
    Руснаците си знаят работата, само гледайте и слушайте, идват големи промени за САЩ и подлогите им от ЕС и НАТО!

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор

  • 27 гост

    11 10 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха":

    А и още да те питам , що бе тия тъпи американци се "съгласяват" на вътрешни цени 70-75 долара ???? И то вече повече от 10-15 години !!!! Що не ги направят 700-800 , да печелят повече , нали там никой не може да им казва , а ??? Хахахаха !!
  • 28 Българин 681

    43 7 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕН":

    Стратегически Русия ПЕЧЕЛИ тази война и показва на англосаксонския свят, че освен с Китай ще
    трябва да се съобразява и с нея.
    До 10-тина години и Индия ще влезе във форма и светът ще стане многополюсен.
    За щастие на света, а не само на "демо(НО)кратичния" такъв......
  • 29 гост

    4 25 Отговор

    До коментар #25 от "тикви американски":

    Повтори го още сто пъти на глас , белким поне сам си повярваш , че друг толкова луд няма да се намери , хахаххахаха !!
  • 30 Дългият

    8 33 Отговор
    В определени дни в повечето даже.. трябва с противогаз да влизаш във форума...то вони на руски партенки,...чак люти на очите...

    Коментиран от #32

  • 31 Россия 🇷🇺 ZV

    40 4 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕН":

    Как ще да го върти ,Европа винаги ще бъде зависима независимо от кой. К сожелению Америка ви го наби ЯКООООО.
  • 32 Россия 🇷🇺 ZV

    31 2 Отговор

    До коментар #30 от "Дългият":

    Смени слиповете на прашки

    Коментиран от #35

  • 33 ЦарВул

    29 5 Отговор
    "Приятелю" ГОСТ" Т,ВА СЕ НАРИЧА дъмпинг,за ловене на шарани и след като се закачат на кукичката следва бръснете на сухо с настъпване пешовете на шинела,за да не подскачаш много!!Те т,ва Вие русофобите не го разбирате и няма да го разберете до като не Ви бръкнат в джоба!!ПОТРЕБЯВАМЕ РУСКИ ГАЗ САМО,ЧЕ ДОСТАВЕН ОТ ТУРЦИЯ СЪС СЪОТВЕТНАТА НАДЦЕНКА ИЛИ ПРИБЙЛ/ПЕЧАЛБА/ИЛИ ДАЛАВЕРА!!!ХАК НИ Е!!СЛЕДВА ВТОРА СЕРИЯ НА ФИЛМА "ИЗМАМЕНАТА МАЙМУНКА"!!АМА НАЛИ ИСКАМЕ ДА СМЕ С КРАВАРИТЕ,КОИТО НИ ИСКАТ ЗА ВЪОРЪЖЕНИ МАЙКА СИ И БАЩА СИ ОТ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ!!ЗА Т,ВА НЕ СЕ РАДВАЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО КРАВИ,НИВАТА Е МНОГО ДЪЛГА И ШИРОКА!!ПАК НИЕ ШЪ ГО ОТНЕСЕМ Т.Е.НИЕ С ГАЙДИТЕ!!НАЛИ БАБА ТИот Славчовите бивши депутати/ ОНАЯ РЕЧЕ ИЗЛИЗАШ С ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА И СЕ ВРЪЩАШ С ПРАЗНА ЧАНТА!!ТЕ Т,ВА Е ИСТИНАТА ЗА КРАВАРСКАТА ДРУЖБА И ОБИЧ!!!ДА ТЕ ОБИЧАТ,НО.....САМО СЕБЕ СИ!!ЩО МИЛИАРДИ ОТИДОХА В ПОКРАЙНИНАТА,А ТЕ ВСЕ РЕВАТ:ДАВАЙТЕ ОЩЕ,ОЩЕ И ОЩЕ ДО СТО И ЕДНО И ОБРАТНО УРУНГЕЛИ ТАКИВА!!КАЗАХ!!!

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    7 25 Отговор

    До коментар #33 от "ЦарВул":

    Толкова злоба се е събрала срещу мракобесното иго на БКП и КПСС,че въобще не ми пука колко ще плашам,....важното е по далеч от БКП...и КПСС...или техните производни...Едно време така се съсипаха постигнатото отТКЗС...от събраната злоба,....не че беше толкова необходимо...Ако имаш очи можеш да видиш какво е постигнал Запада и какво...СССР или сега Русия...Тоталитарна Диктатура...друго в Русия не може да вирее...

    Коментиран от #37

  • 35 Дългият

    1 14 Отговор

    До коментар #32 от "Россия 🇷🇺 ZV":

    Опита се да бъдеш остроумен ли...защото не ти се удаде...
  • 36 много си паралия бе

    19 6 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме Промяната":

    или си от бандата на, киро лижата от канада и кокоратия швестър не галон в канада е 1,70лева що не копува от тях??? относно скапания комунизъм бензина беше по 0.52 стотонки ама си много дребен и не знаеш а преди тази цена беше 0.25-0.26.... бегайте се гъбаркайте и се надлъгвайте другаде

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор

  • 38 Бастунигън

    10 2 Отговор
    То че губи и Европейския съюз и Русия също, като държава с не малка територия на континента Европа, а пък за нас Българите, където европейските партньори ни ползват най-вече като пазар, да не отваряме приказка въобще ама това пък да продължават тези практики от средата на миналия век, като не могат да се разберат да влизат с танкове на какво прилича? Ами то и нас ни е страх да не дойдат руски танкове по жълтите павета, не че след ремонта и ние не си ги изпотрошихме сами, но то това е от некадърност и то повсеместна. Отвън парламента пишман майстори потрошиха жълтите павета, а вътре в парламента пишман политици изпотрошиха държавата и сега само руски танкове ни липсват на цялата оправия. Я вземете пример от Евросъюза - вместо танкове печатат пари на воля и раздават, е вярно крадат ги политиците и бързичко свършват, а пък и инфлация докараха и то доста сериозна ама не е , като някой да си паркира танка пред къщата ти с наосчено оръдие към теб. Тази руска политика е много по-лоша от лъжливата на евросъюза, която все пак ти дава някаква илюзия за залъгване в реалния живот , а с танка е кофти работа. Много кофти. Трябваше по друг начин да ги измислят нещата, но вече е късно!
  • 39 панагюрец

    5 22 Отговор
    Няма ПО- ПРОСТИ създания на земята от русофилите!
  • 40 Малко е

    7 16 Отговор
    Свободата има цена. И щом кочината ни поставя в дилема "свобода или пари", то ще я платим. А кремълският плъх колкото по-силно цвърчи, толкова повече го боли. God bless America!
  • 41 Флипп

    6 2 Отговор
    Пак анкета с грешни резултати, бива ли...
  • 42 кокорчо

    15 3 Отговор
    скоро хамериканците ще пуснат на българския пазар евтин вазелин та нема ви боли мого

    Коментиран от #44


  • 43 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #36 от "много си паралия бе":

    А колко ти беше заплатата , кога бензина беше 52 стотинки ?? Или те е срам да кажеш ?? Или ще се правиш на забравил ?? И ако кажеш повече от 100 лева ще умориш от смях всички тука !! Само да те светна , че в момента средната заплата в България е 1600 лева , комунисте !! Което при 2, 60 бензин значи , че когато е бил 0, 52 е трябвало да взимаш 400 лева за да е същото като сега , а за по-евтино 500-600 !! Или това да твърде сложни сметки за путинолюбци ??
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор

  • 45 Име

    1 0 Отговор
    "Зависимост" има ли, не е добре изобщо! Има договори, договорки и т.н. Нито едните, нито другите са цветя за мирисане, винаги могат да действат с груба сила....еле едните, "най-големите" износители на демокрация в света.
  • 46 Елеонор Митрофанов

    5 2 Отговор
    Pycopoбите във шок ! Вечно последни и вечно претаковани !
  • 47 1122

    1 0 Отговор
    Най добре независим от никого,а само слъцето да пече.
  • 48 8888

    1 0 Отговор
    ЕС се подведе по акъла на САЩ,но ще бере ядове след няколко години,когато САЩ ще ги смачкат.САЩ ще срине икономиката на ЕС и ще стане единствената голяма икономика в света.ЕС ще го разбере,но вече ще е много късно.Толкова ли никой не се усети за това което САЩ прави с тия санкции на Русия?Целта на САЩ е да затвори руската икономика и всички приходи да отиват само в САЩ и тя да казва кой да се развива и кой да фалира НО:сметките ще им се объркат когато света се осъзнае какво прави.Това ще е началото на края на измислената американска империя.Мислейки си,че америка ще завладее руския север и несметните му богатства америка бърза това да се случи,и създава все нови и нови конфликти.Освен украинския,разбутва Китай и Тайван разбутва Полша и още регионални конфликти,защото се е главозамаяла от някои регионални ,,успешни"конфликта,които в последствие ще и изиграят лоша шега като се усетят,че това са кьор фишеци и ще се обединят всички против САЩ.тОГАВА рУСИЯ ЩЕ ИЗИГРАЕ ЛОША ШЕГА НА АМЕРИКАНЦИТЕ СЪС СКРИТИЯ СИ КОЗ,КОЕТО ЩЕ УНИЩОЖИ ГОСПОДСТВОТО НА ХЕГЕМОНА,ОПЛЕЛ СВЕТА В ПИПАЛАТА НА АЛЧНОСТА.
  • 49 Жаба Кикерица

    1 0 Отговор
    Как цената на горивото преди време беше над 3 лева , а сега при същите условия , е под 2.50 ? Русия ли е виновна или и големите енергийни фирми , които реализират свръхпечалби в това време ! Как добрите казват , че са добри и определят другите за лоши ?
  • 50 Пийпинг ТОМ

    0 0 Отговор
    Проблемът при нас е , че сме прекалено зависими от БОЙКОВЩИНАТА ! Представят ни я като единствения вариант и без алтернатива ! ПРОСТАЩИНАТА и ЛИЦЕМЕРИЕТО не може да са модел и доктрина за БЪЛГАРИЯ !

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта