Last news in Fakti
09 Август, 2023 8238

За и против паметника на Съветската армия


  • Любомир Пейчев архитект Едно свободно общество няма как да е щастливо с един паметник, който е надвиснал над главите им с вдигнат шмайзер на окупационна власт. Свободното общество с този паметник няма как да съжителства заедно. Въпросът е как ще стигнем до извода - да се премести, по какъв начин, защото само ако се махне критичната фигура отгоре и оставим постамента с цялото градоутройствено решение на самия паметник, което е също толкова тоталитарно, не мисля, че ще реши изцяло проблема".
  • Иван Таков председател на БСП - София Паметникът на Съветската армия е натоварен да пази много важна памет - тази за огромното зло, за една човеконенавистна политическа идеология, каквато е фашизмът. Този монумент трябва да стои на мястото си, за да не забравяме за милионите жертви на "кафявата чума" през Втората световна война. И никога повече да не допускаме нацисткият режим да шества по улиците в градовете ни"

    490 гласа
    32%
    68%
    1041 гласа

Коментари

  • 1 Генерал-майор проф. д-р. инж.

    125 194 Отговор
    Никога повече комунизъм в Република България !!! Да живее демократичното общество !!!

    Коментиран от #25, #40, #77, #97

  • 2 Халва

    106 175 Отговор
    Иван Таков да вземе да се прогледне кои са съвременните фашисти. Сега им викат рашисти.

    Коментиран от #48, #92

  • 3 Българин

    107 148 Отговор
    МОЧА да се разкарва веднага-това е срам за страната ни

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор

  • 5 Българин

    99 169 Отговор
    събаряне на всички съветски паметници ,намаляване на персонала на Руското посолство и накрая Митрофанова на самолета за Москва

    Коментиран от #86

  • 6 Българин

    96 162 Отговор
    руснаците са ни причинили най-големите вреди

  • 7 Хеопс

    81 20 Отговор
    Да не посегнете и на пирамидата ми! Ще ви прокълна с проклятието на фараона.

    Коментиран от #93

  • 8 Жалко

    79 125 Отговор
    В България не са останали Българи. Ако има Българи в България биха се вслушали в думите на Апостола на свободата Васил Левски, който е против Русия и нейното робство
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 геобразен соросоид

    98 53 Отговор
    Шмайзера е вдигнат от вас фашагите защото самия автомат е фашистко творение за сведение на фашагата Пейчев . А проблема фашага Пейчев ще се реши когато отнова бъде отстранен зараждащия се неофашизъм с подвластните му партии (ГЕРБ=ПП=ДБ )

    Коментиран от #96

  • 11 Нова идеология

    116 31 Отговор
    С пълна сила и прясно напечатани долари се обръща поляритета на българското общество . Заливайки ни с гръмки пропагандни лозунги се пренаписва историята, за да служим на нов господар. Ислямска държава по същия начин заличаваше паметници с цел да превърне съзнанието на масите в празен бял лист. Плитките емоции изместват задълбоченото мислене и създават лесно управляемо общество. Явно и от тази страна на новоиздигнатата завеса не е по различно. Нека шоуто да продължи!

    Коментиран от #28

  • 12 Реалист

    56 31 Отговор
    Само фашизоиди се плашат от Шпагин и има от какво военна легенда е Шпагинa
  • 13 Лъже и то нагло

    97 38 Отговор
    Тая мантра която подеха тоя велик архитект и подобни нему за окупация и окупационна армия е една голяма лъжа!Още преди края на ВСВ Сталин,Чърчил и Рузвелт се договарят и поделят Европа на сфери на влияние.Тъкмо и за това Червената армия влиза в страната ни посрещната с радост от народа ни.И забравяме че ако не е била съветската дипломация страната ни като съюзник на Германия е щяла да бъде разпарчетосана от съседите ни!Трябва да помним и знаем историята независимо харесва ли ни или не какво се е случило!!!

    Коментиран от #16, #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

  • 15 Боже пази България

    55 80 Отговор
    Когато бъде премахнат този паметник ще бъде поставено началото на освобождаването на България от съветската окупация. 80 години стигат! 33 години България е окупирана от ДС-КГБ мафията под формата на "псевдодемокрация" и затова сме на дъното.

    Коментиран от #43, #70

  • 16 Торанага

    43 16 Отговор

    До коментар #13 от "Лъже и то нагло":

    Абсолютно съгласен, но както виждаш гъмжи от идиоти и откровени глупаци
  • 17 Хисторик

    51 28 Отговор
    Който отрича, че в България е нямало фашизъм през ВСВ е фашист.
  • 18 Шпагин

    72 21 Отговор
    Като оставим настрана непознаването дори на оръжието, което държи съветският войник, над 40% от Трети украински фронт са били украинци. Значи на практика сме били "окупирани" от Украйна, нищо че тогава е била част от СССР. Обаче нали сега подкрепяме Украйна и в частност Степан Бандера, чиито зверства са озадачавали дори германците през Втората световна война. Тоест не можем с лекота да бутнем паметника на украинските герои. Но можем да измием срама, като след това издигнем монумент на Бандера, или паметник на летците пуснали атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, понеже тия, дето бомбардираха София, вече имат такъв.

    Коментиран от #44, #95

  • 19 Професора

    64 16 Отговор
    Само сородоидите наричат народа общество. В един народ има различни общности явно в България има вече и фашиска общност която се представя за евроатлантическа която отхвърля жертвите на ВСВ в България .
  • 20 Ники Лазов-Лазони

    71 19 Отговор
    Умните хора и истинските демократи щяха да направят така, че от този ИСТОРИЧЕСКИ паметник да си остане на мястото, да се изкарват пари и да се привличат туристи, които да пълнят хазната, защото историята не може да се подмени!!!Ако беше съхранен мавзолеят, едно уникално съуражение само по себе си, сега също щяха да се акумулират пари в хазната, така както правят в западните държави, от всеки камък атракция!!!Но тук решенията се взимат от тесногръди озлобени политически джуджета с еснафси нрави, които за пари и чужди интереси са готови да продадат и собствените си майки!!!
    И какво ще спечелите, ако паметника бъде премахнат???Зелени и безпаметни паркови пространства?Обезличаване на една бивша СОЦ столица???Или повече пространство за поредния небостъргач!?
    Народ който няма история не е народ!!!
  • 21 емо 73 канар

    31 51 Отговор
    Колко хора УБИХА след 09 09 44, само руските окупатори и червените им слуги от бкп /бсп знаят.
    На 10. 11.1989г. трябваше да постъпим като румънците. До сега щяхме да се оправим.

    Коментиран от #35, #53

  • 22 Българка

    51 10 Отговор
    Някой спомена Хеопс. Презставете си Израел да бомбардира Пирамидите, храма в Карнак или друг египетски паметник. Израел има толкова право да извърши това, колкото и ние да съборим някой паметник, нали преди 5000 години израелците са били роби. Какво правят евреите, ами вместо да рушат паметници развиват бизнес с историческо наследство. Отговора на това , дали да се бута паметник, та бил той и на поробител е ясен. Между другото, колко джамии във България са със статут на паметници на културата?!?
  • 23 123

    25 10 Отговор
    Българите завинаги са обречени да бъдат разделени на рософили и русофоби !

    Коментиран от #24

  • 24 Хисторик

    43 28 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    България колкото пъти е била управлявана от русофоби толкова пъти нац.катастрофи сега е същото .извода :русофобите са вредни за просперитета и бъдещето на българския народ и държава.

    Коментиран от #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор

  • 26 Мисиркий

    25 21 Отговор
    Съветската армия през 1945 година е била представлявана от трети украински фронт.
    Това е украински паметник, ако го бутнете, значи подкрепяте агресорапутин.
  • 27 НАЛИ

    38 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    По добре паметници , отколкото полумесеци... тъй като са станали повече от паметниците вече..
  • 28 Халва

    20 37 Отговор

    До коментар #11 от "Нова идеология":

    Нищо не се пренаписва. За ужас на русофилите бавно и полека ИСТИНСКАТА история излиза наяве.
  • 29 до редактора

    17 1 Отговор
    дали не сте объркали снимката на архитекта?
  • 30 гост

    33 13 Отговор
    Паметника не му е там мястото, но нека се знае от всички че, благодарение на СССР границата ни не е на 30км от Пловдив.
  • 31 Ал Тъпоне

    40 7 Отговор
    Всеки, който иска да събаря нека първо да вземе да построи нещо с ръцете си. В днешно време понеже търсим изкупителна жертва за собствената си некадърност, която не е в състояние да ни осигури мечтаното и обещавано от лидерите на така наречената "демокрация", лесно насочваме недоволството си към неодушевен предмет паметник или към държава, която пък е определена за изкупителна жертва и единствен виновник за дипломатическата некадърност на съвременните политици да предотвратят един военен конфликт. Дали така са разсъждавали тези, които са строили паметника и дали не е по-добре този паметник да стои за да може да бъде показван на поколенията, които от дистанцията на времето да могат по правилно да определят неговата историческа стойност. Както вече видяхме урокът от "демократичните" процеси в държавата много по-лесно се събаря и руши изграденото и несравнимо много по-трудно се гради ново, което да бъде ако не по-добро, то поне добро!
  • 32 Баба Кина

    26 7 Отговор
    Умници, цялата руско- съветска символика да бъде заличена като паметници, важни дати и артефакти във съзнанието и пристрастността не можете да "бръкнете и да го заличите"! Както и спора за 3 ти март е до там, че да се премахне монумента пред НС на Царя Освободител и на негово място ще бъде поставена статуята на пра- пра дядото на българската демокрация Авраам Линкълн! Нали!?
  • 33 Българин

    9 5 Отговор
    не ме слушайте прост съм като тиквено семе
  • 34 Българин

    11 5 Отговор
    като го гледам го гледам любомирчо все едно е от гестапо хер химлер
  • 35 Сам Боха

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "емо 73 канар":

    Не страхУйся!! Тебе кат та гледам, вече си се опрравил.
  • 36 Историк

    14 14 Отговор
    На мястото на МОЧА - пантеон на българските национални герои. Или поне паметник на хан Аспарух. На мястото на Альоша - паметник на цар Калоян.

    Коментиран от #74

  • 37 Хохохо

    8 15 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен-_ Язовец":

    Интересно защо всички държави, които си изредил сега са против рашизма.
  • 38 Хохохо

    9 15 Отговор

    До коментар #13 от "Лъже и то нагло":

    Посрещнати са с радост, сега с радост ще ги изпратим за последно.
  • 39 ИВАН

    23 13 Отговор
    Позволихме да бутнат мавзолея, сега и това безобразие ще позволим ... не сме народ единен и сплотен, затова пак слушаме маанета и мюезини и джамии никнат във всяка махала ...

    Коментиран от #55

  • 40 инфо

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал-майор проф. д-р. инж.":

    ...че, кога е имало комунизъм в България бе "професоре"? Стига сте лъгали младите хора! Относно "демократичното общество" - няма как "да живее", защото още не е създадено.

    Коментиран от #50

  • 41 Бабун

    13 12 Отговор

    До коментар #24 от "Хисторик":

    Русофобите са вредни единствено за копейките.
  • 42 Вежди Рашидов

    27 11 Отговор
    Никой паметник издигнат някога, някъде по света не бива да се събаря.

    Той е издигнат да напомня за нещо... Добро или лошо!
  • 43 Аватар

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "Боже пази България":

    Какво оцеляло културно наследство имаме от второто българско царство?Нямаме,защото османците са го разрушили.Паметниците запечатват историята такава,каквато е била.Кое днешно дете би повярвало,че в центъра на столицата е имало мавзолей с мумия,след като днес вече го няма?Как ще му покажеш кой и как наложи идеологията на диктатурата на пролетариата без налично веществено доказателство?Със снимков материал?

    Коментиран от #52

  • 44 Диамантената ръка

    7 15 Отговор

    До коментар #18 от "Шпагин":

    Украинци, руснаци, щом са окупатори, на боклука.
  • 45 флипп

    19 7 Отговор
    Напълно нормално е, неофашистите узурпирали властта в България да искат да изтрият от народната памет Русия, страната направила и правеща най-много срещу възраждането на фашизма в света.

    Коментиран от #46

  • 46 Българка

    14 4 Отговор

    До коментар #45 от "флипп":

    Хайде да не изпадаме в крайности! За да победиш свръх агресивна идеология със сила, трябва да измислиш още по,по,най-агресивна (фашизъм победен от комунизъм) . Историята доказва, че не ги бива и двете. Хубавото е, че в момента сме все по-близо до Европа.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор

  • 48 Незнаещ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Халва":

    Как да погледне,като са от техните...
  • 49 Дългият

    10 16 Отговор
    На вниманието на проруските талибани....от какво ни е освободила Червената армия...КОЙ ни е бил...Окупирал...Но спокойно без да се плюнчите...Този Паметник на съвеЦката окупация трябва да бъде преместен...не разрушен...все пак е история...
  • 50 Песимист

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "инфо":

    Нима не знаеш,както и че няма нужда от кавичките на думите,на които си сложил.Не постигна ефекта,който си целял...
  • 51 Любопитен

    11 12 Отговор
    Дали има по света друга страна,издигаща паметници в памет на окупаторите си....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор

  • 55 Песимист

    6 3 Отговор

    До коментар #39 от "ИВАН":

    Дано се сетят,че има и паметници в много градове на Съветския войн.
  • 56 1122

    18 2 Отговор
    Интересно защо искате да премахнете паметника на съветския войн ,а оставяте паметника на АМЕРИКАНЦИТЕ които бомбандираха София и убиха около 2000 души мирни граждани? И това ако не е парадокс...

    Коментиран от #59

  • 57 1234

    16 4 Отговор
    към №49 дългият...може да си дълъг,но си малко не много умен.Прочети историята и ще видиш,че в същото това време света воюва с германския ФАШИЗЪМ,и по това време България е била съюзник на фашистка Германия и Русия влиза у нас за да изгони /ако има войски на фашистите/,ето от това тя е минала през европа и е изгонила до Берлин фашистите,затова в Европа има толкова паметници на съветските войници,които са си дали живота против фашизма,ама вий като не сте си отворили учебника по история ,затова не ги знаете тия работи.

    Коментиран от #60

  • 58 жнмдфнжкйф

    13 4 Отговор
    Само в Берлин има 12 паметника на съветския войн и червената армия.Нито един,повтарям,нито един дори капка боя не е видял.Да не говорим за осквернение.А за преместване?Че защо?Ту русите,малко ли биха германци?Такава е паметта,драги.Русофобите паметниците им виновни.Сякаш те докараха Бг до кривата круша.Колония на едни хора.Протекторат.Така си мислят 0правленците.Единствения,който можеше да ни защити беше този,в чиято чест стои паметника с автомата.А на онзи ка п0т му висял като опастност.
  • 59 бахо

    15 0 Отговор

    До коментар #56 от "1122":

    4200 са,да те поправя.И защото са п0длоги,да ти отговоря.Защото се пр0дават като магистрални работнички.Защото не са там да се грижат за българите,а против тях.Никой не слуша народната воля.А и защото не им трябва обединен народ.
  • 60 5678

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "1234":

    Този е толкова про3,че няма да може да прочете историята,не се кахъри.На високо растителност не вирее.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор

  • 63 123

    7 14 Отговор
    Фашизъм=комунизъм - и двете тоталитарни злини са заклеймени от цивилизована Европа като "най-голямото зло на 20 век"! В нормална България нямат място нито фашистките есесовци, нито комунистическия руски сатрап. Антибългарите у нас могат да си целуват руски ботуши вкъщи, а не да ни натрапват робския си слугинаж от центъра на София!
    Ето какво е казал и бащата на българските въстания - славният наш герой и революционер Г. С. Раковски:
    "Ние се надейме че ще дойдете в съзнание и щете послуша гласа на един ваш съотечественик, който ви казва и съветова сичко това от чиста българска душа, и ако сте се някои си записали да идете в пуста и варварска Русия, ще се откажете от тая лудост, която ще ви зароби с децата ви и жените ви вечно. А ония, които са ви на това излъгали и наклонили, ще ги изгоните из помежду си, като подкупени оръдия руски и като черни предатели милаго ни отечества."
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор

  • 65 Комбина

    0 6 Отговор
    АКо си "ЗА" значи си пълен психопат!
  • 66 ФАКТ

    3 15 Отговор
    СЪДЕЙКИ ПО МОТИВИТЕ НА ТЕЗИ ДВАМАТА ЗНАЧИ ПАМЕТНИКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ...ЗАЩОТО ПО ТОТАЛИТАРНА И ФАВИСТКА ДЪРЖАВА ОТ РУСИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО..НЯМА И ДА ИМА..ОСВЕН ТОВА ПО ДУМИ НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ "РУСИЯ Е НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ"...А ЩОМ ТЕ СА ГО КАЗАЛИ.,,КОИ СМЕ НИЕ ДА ОСПОРВАМЕ ТЕХНИТЕ ДУМИ..???..НЕ РАЗБИРАМ С КАКВО ПРАВО НИЕ ДЕТО НИТО СМЕ ЖИВЕЛИ ТОГАВА ЗА ДА ЗНАЕМ КАКВА ПОЛИТИКА Е ВОДИЛА РУСИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ НИТО НИЩО...ТВЪРДИМ ЕДНА ИЛИ ДРУГА ТЕЗА ,,,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НАШИТЕ ТЕЗИ СЕ ГРАДЯТ ДЕФАКТО НА РУСКАТА НИ ИСТОРИЯ...САМО ЧЕ НЕ ВИЖДАМ ЛОГИКА ЕДИН НАРОД ДА ПРИЕМА ЗА ДОСТОВЕРНА ИСТОРИЯ НАПИСАНА ОТ ДРУГ НАРОД...ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ХИЛЯДИ ФАКТИ СОЧАТ ЧЕ ТАЗИ НАША РУСКА ИСТОРИЯ Е В ТОТАЛЕН РАЗРЕЗ С ИСТИНАТА...ТА С ДВЕ ДУМИ Е УДОБНО СКАПЛЪПЕНА В ПОЛЗА НА ТЕЗИ КОИТО СА НИ СКАЛЪПИЛИ -РУСИЯ....ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЯМА СВОЯ ИСТОРИЯ..А ЧЕТЕМ РУСКА,....НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА ЧЕТЕ ИСТОРИЯ НА СЪВСЕМ ДРУГА ДЪРЖАВА..ТОВА НОРМЯЛНО ЛИ Е...ВЪОБЩЕ НИЕ КАТО НАРОД НОРМАЛНИ ЛИ СМЕ...И КАК ТАКА 80 ГОДИВНО ОКУПАТОРСТВО НИЕ ПРОСТО ЕЙ ТАКА ГО ПОДМИНАВАМЕ,,ПРАВЕЙКИ СЕ ЧЕ НЕ ГО Е БИЛО.,.АМИ ТО ТОГАВА ДА ПРЕНЕБРЕГНЕМ И РИМСКОТО И ВИЗАНТИЙСКОТО И ОСМАНСКОТО НИ ИГО..И ПРОСТО ДА ГИ ИЗТРИЕМ ОТ ИСТОРИЯТА...ЩОМ МОЖЕМ ДА ПРЕНЕБРЕГНЕМ РУСКОТО ИГО ..КОЕТО Е НАРЕДИЛО НАЙ МНОГО НА НАРОДА НИ И НА ДЪРЖАВАТА НИ..ЗНАЧИ МОЖЕМ ДА СЕ ПРАВИМ ЧЕ И НИКОЕ ДРУГО НЕ ГО Е БИЛО...,ИСКАМ ДА ПОПИТАМ БЪЛГАРИТЕ...ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ЛИ СТЕ ИЛИ РУСНАЦИ..???..И АКО СТЕ БЪЛГАРИ ЗАЩО ТОГАВА ВИ
  • 67 Без значение

    14 5 Отговор
    Хора …коя държава си премахва историята и паметниците . Историята си е история , май вярно сме загубен отвсякъде народ

    Коментиран от #68, #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор

  • 69 ФАКТ

    4 9 Отговор

    До коментар #67 от "Без значение":

    НАШАТА ИСТОРИЯ Е РУСКА НАПИСАНА ОТ РУСНАЦИ...ТИ НЯМАШ ИСТОРИЯ НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ...КОГАТО НИЕ СИ НАПИШЕМ ИСТОРИЯ..ТОГАВА ГОВОРИ ЗА "ИСТОРИЯТА НИ"...ЗАЩО СЕГА ИСТОРИЯТА НИ...Е РУСКСА НЕ НАША...ТИ ОТ КОЯ ПЛАНЕТА ПАДАШ ЧЕ НЕ СИ ЗАПОЗНАТ С ТЕЗИ ФАКТИ...???..

    Коментиран от #76

  • 70 Иванов

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Боже пази България":

    Нали преди 34 год. ние си избрахме да ни управляват ,,демократи,,. Забравивихме ли Желю Желев, Петър Стоянов, Филип Димитров, колосът на демокрациятаИван Костов и т. н.Сега имаме вече ,,управляващи,, завършили Харвард.Искахме образовани, ето имаме ги.Вече 3 години. Да сте чули метрото в София да има нови отсечки, нови участъци от Хемус или нещонаправено от тях.
  • 71 Без значение

    8 1 Отговор
    69 .Аз съм си на мойта планета….фактите са си факти …ама ако чакаме на такива като тебе да пишат история……то дано децата ти да могат да я прочетат …като българи :)
  • 72 Директор

    6 6 Отговор
    Само да попитам тук коментиращите - Къде в София да видя монументален паметник на основателя на държавата ни? Или поне на Крум или Тервел?
    Имам предвид монумент на площад, а не барелеф. Къде е почита ни към основателите, към владетелите от първото царство? За да могат една шайка крадци на кашкавал и техните наследници да почитат тези, които са им дали властта в България за има няма 80 години до днес.
  • 73 А.А ЗА ПАМЕТНИКА

    16 3 Отговор
    Вижте, ако става въпрос за демокрация, мога да изброя не малко държави който имат подобни паметници и не са под Руско влиание както стана модерно да говорим. Именно Австрия смятана за люлката на Изкуството на по малко от 600 метра от Виенската опера има подобен паметник (Шварзенберг плаз), който не е оскверняван и не е драскан с графити никога. Идеята е тоталното обезличаване на нацията. Изтриването на Историята, промяна на датата на Националният празник 3ти март премахване на произведения от учебниците. Замислете се когато един народ няма история той е лесен за манипулация. По всевъзможен начин Американските нпота правят висчко възможно да се обезличи нацията. Не е ли ненормално да глобиш човека реновирал Паметника на Съветската Армия а тези който го драскаха с спетейове само дето не ги изкарахме национални герой. Както е тръгнало идното поколение няма да знае нищо от Историята която знаем ние, защото ще бъде пренаписана така както им харесва. Идното поколение обаче ще знае за 57 пола София прайд и тн. защото това е на преден план това е западната идеология. Идеята на всичко е да има разделение, а тази идея се получава успешно.
    Но нека се върнем на преминало събитие, защо премахнахме Мавзолея, като това можеше да е атракцион и до ден днешен, Паметника на Съветската армия е една от спирките на много екскурзоводи. Аааа може би и тук не е редно туристите от ЕС и не само да виждат, че някога сме си били приятели с СССР ?

    Коментиран от #75

  • 74 ДЪРТ

    14 4 Отговор

    До коментар #36 от "Историк":

    не разбирам в последните 30 години кой им пречеше да издигнат паметник на Аспарух, Симеон Велики ,Крум нали са всичките демократи наблягаше се единствено на криви магистрали сега пък измислиха 80 години руска окупация за 200 гръцко и 500 години турско робство било съвместно съжителство и се прегръщаме в Одрин с комшията и ядеме гръцка риба на морето им понеже си нямаме море и голем праз имат частична амненезия помнят избирателно после в цяла западна европа има подобни паметници дори в Бон и Берлин да се махнат и тоя в Пловдив . Марица ще могат ли я обърнат да тече обратно същата работа и със Световната история.България в този период е била съратник на фашистка Германия ние сме били фашистка държава подпомагаща ги във Втората световна Война и затова са минали но само минали и заминали да са оставили окупационно части-евойска ,така са минали през цяла Европа и са се спрели чак до Ламанша на Кале загубите на руснаците са само 9 милиона военни и 19 милиона цивилни срещу 5,7 милиона на фашистка Германия.Единствените сме в света дето си бутаме паметниците и изкопаваме старите си гробове за да сложим в тях други по късно починали и искаме да си изтрием историята страхотно но няма как паметта ни не е компютър да се абграйдва и готово! Да направим паметник на Английските ВВС дето сринаха София може и втори на Американските за успехите им в Херушима и Нагазаки с двете атомни бомби в знак на уважение към най ,,великите демокраций !
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор

  • 78 И ОТНОВО

    5 2 Отговор
    И отново зачесахме любимата ни тема, ами нямаме друга работа и тропаме по лаптопа, все едно нещо зависи от нас. Лошото е , че не го гледаме като художествено произведение
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор

  • 80 Димитър

    11 2 Отговор
    И във Виена има Паметник на Съветската армия.Той и сега е там.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор

  • 82 Кокорчо

    2 1 Отговор
    Тогава на джендъра к...о
  • 83 3232323232

    7 2 Отговор
    Абе еи т..ви. Защо стоят по цяла европа тези символи. Трябва ли да се съборят и лагерите в Аушвиц примерно. Това е история. Роша или не поколенията ще кажат.

    Коментиран от #94

  • 84 ЧОВЕК

    5 1 Отговор
    АЛО, ГОСПОДА ОТ ФАКТИ, СЛОЖИЛИ СТЕ СНИМКАТА НА БОЯН ЧУКОВ, ВМЕСТО СНИМКАТА НА ЛЮБОМИР ПЕЙЧЕВ!
    СРАМОТА! ОПРАВЕТЕ СИ ГРЕШКАТА!

    Коментиран от #91

  • 85 1520

    4 4 Отговор
    Събарянето на паметници е вадализъм .Защо не съборите колизеума , тогава е имало робовладелци

    Коментиран от #87

  • 86 Адолф

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    В голяма заблуда си.Първо, а не накрая митрофанова за москва, и не на самолета а на влака!!!После останалите работи.Като изпратим другарката митрофанова и младежа костя сам ще хване кирката и ще започне да събаря това нещо наречено паметник.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор

  • 88 Куку?

    1 1 Отговор
    Защо ми премахна коментара?! Написах, че между Колизеума и МОЧА няма нищо общо и не могат да бъдат сравнявани. Кое не е вярно???
  • 89 Пеко Таков

    3 1 Отговор
    Толкова мандри обрах, че заслужавам паметник заради количеството фашистки кашкавал, който унищожих чрез изяждане.

  • 90 истина една

    3 2 Отговор
    джендъра с очилата и последователи да се махат
  • 91 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "ЧОВЕК":

    Карай бе, нали има снимка....
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор

  • 94 Вече е решено от ТОВА поколение

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "3232323232":

    Да се премести! Това ще си остане музеен монумент. Споко другари и другарки!
  • 95 Защо го крихте до сега?

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Шпагин":

    Значи признавате, че украинците са помагали за нашето освобождение. Сега е редно и ние да им помогнем за тяхното от рашистите.
  • 96 един друг

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "геобразен соросоид":

    Фашистите са в Москва и се наричат "рашисти ". А този паметник в срам за България и радост за лицата с робски душици. Да се измита от центъра на София незабавно.
  • 97 Старшината

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал-майор проф. д-р. инж.":

    Ако наистина имаш някакъв военен чин си отговори на въпроса кой режим е наистина окупационен - 1944-1989 няма нито рдна руска военна база в България, 1990-2023 има 4 американски военни бази на наша територия и се подготвя пета военно-морска база. И както се казва "на печелившите честито"!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта