Last news in Fakti

24 Януари, 2017 18:17 3 336 8

Санирането не е безплатно

  • саниране-
  • пари-
  • програма
Санирането не е безплатно - 1

Близо 17 000 лв. струва на данъкоплатеца санирането на апартамент по безплатната програма за енергийна ефективност. Изчисленията са направени на база доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, с който се предлага на Министерски съвет да се гласува промяна в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише в свои материал в-к „Сега”. На 20 януари 2017 г. Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението, а парламентът увеличи финансирането по програмата от 1 на 2 млрд. лв.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 000 лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока. Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м. След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    30 1 Отговор
    Разликата не се губи а отива в състоянието от един (данъкоплатци) при друг (партиино лоялни фирми и хора). Елементарна физика.
  • 2 Бах ти крадците

    24 2 Отговор
    Тези гербаджийски .... ,вместо да направят магистрали в цялята страна и да има икономически ефект,да спасят стотици загинали по пътищата в Сев.България тръгнали да си правят пропаганда и да крадат с това л..няно саниране.Санирането е в големите градове,където кметове са гербаджийските крадци. Аз не съм саниран,не искам да съм саниран и не искам да плащам от моите данъци за да санират ....
  • 3 Скорпион

    21 3 Отговор
    Яко крадене другари 3- дограми средно 1000лв.ВИК 150лв.изолация външна на краен апартамент 1200лв.и това цени на дребно на едро -30процента 15 бона гушка ,пак гласувайте за ГЕРБ
  • 4 бисипи

    5 24 Отговор
    Другари, леко да не измрете от яд... Герб е номер 1! Блокът в който живеем стана като нов.
  • 5 неутрален

    22 3 Отговор
    Лъжливата и крадливата Лила пак блесна-Санирането ще бъде безплатно, е ДА ама НЕ,.Винетките предизборно нямаше да се увеличават, е какво се случи? Ще правим магистрали, да ама с какво качество и колко откраднати пари и т.н. и т.н. Това е ГЕРБ-ЛЪЖЛИВИ, КРАДЛИВИ , НАГЛИ и ...............................
  • 6 велев

    17 0 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ С ТОВА БЕЗПЛАТНО СЪНИРАНЕ БЕЗПЛАТЕН ОБЕТ НЯМА.аз като съм от село кой ще ми сънира къщата?
  • 7 Koj4o

    6 0 Отговор
    Тука само куманяги! А дакажат куманягите какво са свършили пред всичките години, особено в тройната коалиция.Няма по крадливо същетво от куманягата!!!
  • 8 майстор Кольо

    1 1 Отговор
    Правилното е да се преведат тези 2 млрд. лева с предния 1 млрд всичко 3 млрд на всички собственици на жилища и да се постави законов срок за ремонт и обновяване на сградите. Които собственици не изпълнят санирането да им се отнемат парите. Така ще бъде най справедливо.